Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De boardroom in de Cloud

Begin vorige week las ik een artikel in de krant. Daarin kwamen drie ervaren it'ers aan het woord die erg gefrustreerd zijn geraakt over het mislukken van veel grote it-projecten. Zij kwamen tot de conclusie dat een van de oorzaken is dat de boardroom en it'ers niet dezelfde taal spreken.

Dat it'ers en de boardroom niet dezelfde taal spreken kwam ook aan bod tijdens het ‘Hello Cloud’-event dat afgelopen 6 juni plaatsvond in de replica van de tweede kamer, waar een ‘lagerhuis’-debat gevoerd werd over cloud computing. Daarbij was de rol van de boardroom een van de onderwerpen. Zoals het hoort in een debat verschilden de aanwezigen regelmatig stevig van mening. Maar het meest opmerkelijke moment was toch wel dat bij de stelling ‘Cloud leeft in de boardroom’ iedereen unaniem aan de ‘JA’-kant ging staan. Goed nieuws, want wat mij betreft is het een onderwerp dat gedragen moet worden door de boardroom. Cloud computing gaat namelijk niet alleen maar over processen. Daarom is het inmiddels steeds vaker een keuze die op strategisch niveau gemaakt wordt.

De uitdaging om tot goede keuzes te komen is daarbij wel dat zowel it als de boardroom dezelfde taal spreken. Dat is niet zo gemakkelijk als het klinkt, want zelfs tijdens het debat waar overwegend beslissers aanwezig waren, had debatleider Sharon Kroes zijn handen vol aan het helder krijgen of iedereen het wel over hetzelfde had zodat men appels met peren vergeleek. Zo werd er bijvoorbeeld uitvoerig stil gestaan bij beveiligingsproblemen. Dan is het goed om duidelijk te zijn of het gaat om gevaren van buitenaf of juist van binnenuit. En dat voor certificering de gehele omgeving onder de loep genomen moet worden. Bij een public cloud oplossing zul je dit van de leverancier moeten vragen, maar bij een private cloud oplossing heb je slechts de medewerking nodig omdat het om maatwerk gaat. Veel aandacht dus voor beveiliging, maar daardoor gelukkig ook veel pasklare oplossingen.

Waak er dus voor om al te snel conclusies te trekken en zorg dat je de onderste steen boven krijgt als het gaat om cloud computing. Voor it nog een mooie uitdaging om naar de boardroom duidelijk te verwoorden hoe de vork in de steel zit. Alleen zo kunnen de juiste beslissingen genomen worden door it én de boardroom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het is in veel gevallen duidelijk dat de boardroom al jaren tot over hun oren in de cloud zit, met uitzicht op de cloud vanuit de ivory tower.

Ik durf te wedden dat de boardroom in heel heel veel gevallen echt helemaal niets weet van de cloud en zich er ook niet voor interesseert.

Jorn, inderdaad is dit vaak het geval. De vraag waarom is ook makkelijk te beantwoorden. Vaak zijn deze mensen geen techneuten. Nu hoeven ze niet te beslissen over techniek, want in de cloud gaat het allemaal vanzelf..... Zelf heb ik een keer moeten uitleggen waarom iets niet in de cloud kon, je kon de gezichtsuitdrukkingen raden natuurlijk.
Kortom, er is nog veel werk aan de winkel. Maar met alles wat nieuw is, het heeft even tijd nodig om in te zien hoe het het beste gebruikt kan worden. Higgins heeft ook 50 jaar moeten wachten op zijn gelijk, hopelijk komt dat voor cloud wat eerder.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-07-05T14:25:00.000Z Jorn Bijnsdorp
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.