Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Europa moet krachten bundelen bij cloud

Expert

Chris de Gier
Senior Manager Benelux, Advanced Micro Devices (AMD). Expert van voor het topic .

Cloud computing is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden en biedt veel kansen en mogelijkheden. Dankzij de voordelen van open internet is cloud computing een universeel platform dat mensen toegang geeft tot de wereldwijde markt.

Zo kunnen start-ups tegen een kleine investering in hardware en software toegang krijgen tot dezelfde it-resources die worden benut door de grootste organisaties ter wereld. Thuisgebruikers kunnen tegen minimale kosten profiteren van cloud computing. Via de cloud hebben zij eenvoudig toegang tot e-mail, bestanden, video’s en andere diensten.

Terwijl het gebruik blijft groeien, moeten alle belanghebbenden er echter ook voor zorgen dat die openheid gewaarborgd blijft en dat de infrastructuur voor cloud computing volledig compatibel en toegankelijk is. Dit kan echter alleen maar als overheden en bedrijven samenwerken. Zij moeten het vertrouwen van gebruikers vergroten, intelligente werkwijzen promoten en verantwoorde richtlijnen aanvaarden die merkonafhankelijk zijn en aanzetten tot innovatie en concurrentie. Daarom heeft de Europese Commissie in september 2012 een nieuwe strategie opgesteld. Gezien het belang van cloud computing voor de concurrentiepositie van de Europese economie en de impact op de bedrijfsprocessen van AMD hebben wij actief samengewerkt met andere grote marktpartijen om de Europese Commissie te voorzien van input voor het opstellen van haar strategie.

Het rapport dat hieruit is voortgekomen heet, ´het aanboren van het potentieel van cloud computing in Europa´. In dit EU strategiedocument spreekt de Europese Commissie zich uit voor standaarden en certificatie voor het creëren van een degelijke cloud-infrastructuur, het ontwikkelen van best practices (zoals openbare aanbestedingsprogramma’s) en het winnen van vertrouwen in heel Europa. Hierdoor verwacht men, in lijn met de woorden van Europees Commissaris Neelie Kroes, 'enorme economische voordelen ter grootte van honderden miljarden euro in 2020, inclusief miljoenen nieuwe banen in Europa. Maar dat kan natuurlijk alleen met goed beleid.'

De cloud-computing strategie van de Commissie is weliswaar nuttig, maar de echte mogelijkheden en uitdagingen liggen voor Europa in het ontwikkelen van een samenhangende set implementatiewetten en -werkwijzen. Europa moet werken aan het opheffen van grijze gebieden en een antwoord vinden op problemen die spelen rond de afhankelijkheid van een selecte groep leveranciers. Hiervoor in de plaats moeten open en breed geaccepteerde standaarden en cloud-systemen komen, zodat gebruikers erop kunnen vertrouwen dat ze kunnen wisselen van leverancier zonder daarvoor te moeten boeten. Op dit moment zijn de privacystandaarden in Europa niet hetzelfde. Er moet meer transparantie komen in de werkwijze van cloud-aanbieders. Ook moet ervoor worden gezorgd dat hun it-infrastructuur veerkrachtig is en dat deze kan worden gebruikt op basis van eenvoudig te begrijpen contracten en van duidelijke informatie over hulp, ondersteuning en aanvullende diensten. En wat het vraagstuk van de leveranciersafhankelijkheid betreft: op dit moment is het - al dan niet door goed design - mogelijk dat bepaalde frameworks krachtige leveranciers bevoordelen terwijl de mogelijkheden van anderen worden ingeperkt. Er moet een garantie zijn op open, niet-merkgebonden standaarden om ervoor te zorgen dat dankzij vrije concurrentie tussen leveranciers van onderdelen en eindproducten de koper profiteert van goede producten, keuzemogelijkheden en innovatie.

 Het is cruciaal dat Europese overheden de krachten bundelen. Cloud computing biedt geweldige mogelijkheden in zoveel opzichten dat het zonde zou zijn als het mis zou gaan door ineffectief beleid en het verlies van vertrouwen bij bedrijven en consumenten. Andere grote handelsblokken zoals Noord-Amerika hebben niet te maken met een dergelijke complexe verzameling nationale wetten die Europa in sommige gevallen afremt. Met de juiste aanpak en met vertrouwen tussen de betrokken partijen kan Europa echter toch voorop lopen en de vruchten plukken van dit keerpunt in economie en technologie.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Helemaal mee eens,

Velen zien het probleem en kennen de oplossing. Wat ontbreekt en waarin ik nog geen verbetering zie is het *uitvoeren* of *realiseren* van de oplossing.

Ik probeer in ieder geval over te brengen wat cloud computing voor je kan betekenen als organisatie en tzt als de kans er is kan er altijd overgesprongen worden op en EU alternatieven.

De VS lopen op alle vlakken op ons uit.

Waar ik benieuwd naar ben is: wat is nu een verstandige eerste stap, wie moet die nemen en hoe zorg je ervoor dat je inderdaad een speelveld creëert waar concurrentie mogelijk is?
Op infrastructuur zie ik wel wat initiatieven, maar voor software zie ik niets. Daar ziet men ook nog geen knelpunten, want voordat alle software is 'versaasd' zijn we wel een 10 jaar verder.

Op de computable site verschijnen veel artikelen over de cloud maar zit me al de hele tijd af te vragen wat zo een cloud nu is. Op dit moment kom ik niet verder dat de gebruiker (de provider van computerdiensten)de beschikking krijgt over resources on demand. Opslag, rekenkracht, netwerkbandbreedte om iets te noemen. In dit artikel worden als cloud diensten genoemd: email, toegang tot bestanden en niet nader genoemde andere services (welke?). Maar wat ik me dan afvraag, dit soort services zijn al lang en breed beschikbaar voordat het woord cloud nog geen betekenis had in computerland. Wat voegt de cloud dan toe? Het lastige aan deze artikelen vind ik dat alles erg abstract wordt, de cloud als ei van columbus. Onlangs las ik hier nog: backups? De cloud is de oplossing. Ik vind dit allemaal niet echt bijdragen aan het begrip en de helderheid.

Chris,
Leuk artikel waarin aandacht is besteed aan de zaken en onderwerpen waar cloud op dit moment aan ontbreekt. Misschien een eye-opener voor degene die nergens in glooft behalve cloud!
Het vastleggen van o.a. standaarden en duidelijke framework zullen ervoor zorgen dat klanten meer vertrouwen krijgen in dit verschijnsel. Dit zal vervolgens een move zijn richting verdere ontwikkeling en adoptie. Ik roep al lang dat cloud (in Europa) op alle fronten verder gestandaardiseerd en ontwikkeld moet worden en zolang dit niet gebeurd is dan moeten we niet veel voortgang erwachten.

Persoonlijk geloof ik in cloud computing en wat dit kan teweegbrengen maar niet in de huidige vorm met de tekortkomingen zoals wat je hierboven benoemd hebt. Daarom als iemand mij vraagt " ga je mee naar cloud" zou ik zeggen: Na U, ik wacht nog even.

@ Reza
uit je comment: "degene die nergens in gelooft...." ik had dat eigenlijk toch wel in het ruime meervoud van je verwacht... los daarvan

leuk verhaal, maar ik hoop niet dat de EU hier te zwaar op gaat zitten, daar hebben we nu juist de markt voor, straks krijgen we nog een PTT-Telecloud.

@Wim : Zoek eens op Windows Azure of Amazon Webservices. Neem de tijd, die diensten is wat je noemt cloud computing.

Vroeger moest je allemaal spullen (servers) kopen en inrichten door software op te installeren. Het beheren van de spullenboel is best complex en komt een hoop expertise bij kijken.

Tegenwoordig neem je een server of software af zonder dat je daar moeilijke dingen voor hoeft te doen. Gewoon wat klikken en klaar en allemaal over het internet (een ander woord voor cloud) en je betaald alleen voor wat je gebruikt.

Heel tastbaar, maar je moet er wel even in verdiepen om achter te komen wat het is.

Maar goed, ik kan me voorstellen dat het allemaal wat abstract overkomt en wellicht moeten we ons niet concentreren op cloud computing, maar gewoon op wat het is en het bij naam noemen en niet in een container begrip.

Het onderliggende principe is dat veel moeilijke zaken makkelijker worden en dat is niet per se iets wat je uit de cloud hoeft te halen. Je kunt dit ook ter plekke realiseren. Het vergt wel een ander manier van managen.

On Topic: Voor het automatiseren is vooral complexe software nodig en al dat spul komt uit de VS. Zij hebben de diensten, het ijzer en de technologie en in Europa kunnen we daar nauwelijks iets tegenoverstellen.

Dat we nog met allemaal verschillende landen consensus over dingen moeten bereiken en moeilijk doen over zaken als privacy en wetgeving maakt dit er niet makkelijker op. Terwijl het allemaal heel simpel is: Voor data ben je verantwoordelijk dat het niet in **verkeerde** handen terecht komt. Ben je daar laks in, dan wordt je daarvoor aansprakelijk gehouden. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Chris,

Maarten was me voor want ik denk ook dat niet de EU maar Europa zich druk moet maken over de cloud. Mooie beloften van EUcalypta als: "Enorme economische voordelen ter grootte van honderden miljarden euro's in 2020, inclusief miljoenen nieuwe banen in Europa." heb ik dan ook al eens gehoord. Ruim 10 jaar geleden in Lissabon bijvoorbeeld waar ons ook een prachtige toekomst beloofd werd maar volgens mij niet zoveel van terecht is gekomen.

Betreffende die wetten wil ik je ook een beetje afremmen omdat politiek per definitie de onvolmaakte wijze is waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen - meestal op basis van onderhandelingen. Vergeef me dat ik dan toch enigzins argwanend wordt als ik lees dat AMD actief samengewerkt met andere grote marktpartijen om de Europese Commissie te voorzien van input voor het opstellen van haar strategie.

Dat er een strategisch belang is, zoals we ook hebben/hadden met GPS bestrijd ik niet maar ik zit niet te wachten op veramerikanisering' van Europa. En Henri, de cloud is overrated omdat je er niets aan hebt als er geen goed netwerk is. Ook hier is het maar de vraag of eerdere doelstellingen zoals vastgelegd in digitale agenda behaald gaan worden. Want om de cloud voor Wim plat te slaan is het toch nog vooral 'computing over the wire' met wat extra specificaties en daardoor verschillende leveringsmodellen.

@wim de Bok:
De onhelderheid die jij beschrijft, viel mij twee jaar geleden al op en was voor mij een reden om het boek "Een heldere kijk op Cloud Computing" te schrijven. Als je op de website van Personalconsult kijkt, heb je een ieder geval een duidelijk startpunt om zin van onzin te kunnen scheiden. Ik ben het met je eens dat er enorm veel bagger is momenteel en dat het soms bewust "mistig" gemaakt wordt.

Chris,

Helemaal mee eens. Vanuit diezelfde gedachte is EuroCloud opgericht.

Het is natuurlijk onzin om te denken dat er in de verenigde staten sprake is van generieke wetgeving. De wetgeving kan per staat verschillen en dat kan impact hebben op het gebruik van een cloud.
In de VS is wel sprake van federatieve wetgeving die over staten heen functioneert en waardoor wetgeving generieker kan worden geïnterpreteerd. Zo kunnen ook de kosten en belastingen per staat verschillen. Het is niet voor niets dat naast Californië de staat Carolina wordt gekozen als staat voor datacenters. Dit heeft te maken met wetgeving, belastingen en lokale staat politiek. Het is een illusies om te denken dat er een Europese wetgeving op het gebeid van cloud op korte termijn wordt bewerkstelligde. Federatieve wetgeving zou al helpen en dan kunnen als Nederland zich onderscheiden door het aanbieden diensten die lucratief zijn VOO afnemers en kan Nederland zich eindelijk uit de crisis redden. dit voordat Griekenland of Spanje dezelfde wijsheid heeft vergaard.

@Leen,
Wat zou gebeuren als de huidige cloudleveranciers in NL een framework en bepaalde standaardisatie afspreken? Ga je niet als leverancier eerder het vertrouwen van je (toekomstige)klanten winnen?

Wat op Europees niveau gaat gebeuren zal nog veel tijd in beslag nemen, daar moet je niet als leverancier op zitten te wachten.
Je kijkt naar Infra en software maar zoals je al weet, cloud bevat meer dan dat.

@HenriKoppen en @MauricevanderWoude Dank voor jullie reacties op mijn bericht over mijn cloudverwarring. Ik ben me inmiddels al aan het inlezen aan de hand van jullie suggesties en dat is heel leerzaam, het zal me helpen in ieder geval beter de artikelen te begrijpen (of niet!) die hier over de cloud geplaatst worden. En misschien zelf ook nog iets zinnigs er aan toe kan voegen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-02-20T13:42:00.000Z Chris de Gier
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.