Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Haat/liefde-verhouding met je software

Computable Expert

Andre Salomons
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Loopbaan.

Ken je dat gevoel? Het is bijna of je in een relatie zit, je kent alle goede en alle slechte eigenschappen door en door. Af en toe zou je willen dat een scheiding mogelijk zou zijn, maar helaas, je moet in de relatie blijven. Is dat wat ze bedoelen met personification of software? Iedereen die regelmatig computable.nl leest heeft wel één of meerdere van deze relaties. Of je nu systeembeheerder, software ontwikkelaar, gebruiker of manager bent.

Op het gevaar af dat er weer iemand schrijft dat dit een wc eend verhaal is, maak ik de haat/liefde-relatie met de software die mij het meest bezighoud graag duidelijk met een voorbeeld uit mijn dagelijkse praktijk. Het werd immers  persoonlijk? Ik heb een haat/liefde-verhouding met twee softwareprogramma’s. Dat zijn SharePoint en Excel.

SharePoint

Ik hoorde ooit iemand zegen dat je pas een SharePoint developer bent als je minimaal één keer de neiging hebt gehad om je pc of laptop het raam uit te gooien. Ik kan dat van harte beamen. Het is me na die eerste keer vaker overkomen. Ik ben sinds 2003 bezig met SharePoint en mag daarom misschien zeggen, dat ik SharePoint redelijk ken. Maar ik blijf me nog altijd verbazen. Vooral op de momenten dat ik per ongeluk iets nieuws ontdek. Die nieuwe ontdekkingen heb ik als afgeleide van Serendipity, Sharendipity genoemd. Dat zijn de momenten dat ik oprecht van SharePoint houd. De ontdekking van de termstore is een voorbeeld van zo’n openbaring. Zeker als je diep ingaat op de materie, dan blijkt de termstore veel mogelijkheden te bieden.

Maar er zijn ook momenten dat ik denk: Waarom, Waarom? Waarom kan dit nu niet. Zo had ik recentelijk het idee om gecalculeerde kolommen al te laten berekenen in de site columns. Het leek te werken, totdat ik de site als test template via de gui creëerde en wilde hergebruiken in een andere site collection. Dan krijg je opeens te maken met de absolute waarden en laat de site zich niet installeren.

Nog een haatmomentje. Dat zijn de foutmeldingen waar alleen een correlation id is vermeld. Kennelijk wilden de programmeurs hiermee zeggen: zoek het maar uit en dat is dan ook het enige dat je nog kunt doen. Van Bert and Ernie en eenvoudig taal gebruik bij foutmeldingen schijnen SharePoint developers bij Microsoft niet gehoord te hebben.

SharePoint 2013 de laatste

SharePoint 2013 online is nu in een fase dat de eerste klanten gemigreerd worden naar de nieuwe versie, de eerste blogs over wat er allemaal fout ging, zijn al verschenen. Dat was te verwachten voor een product waar om en nabij negenduizend Microsoft SharePoint developers aan hebben gewerkt. Het zal lastig worden, maar er is een lichtpuntje voor de online gebruikers van SharePoint. Er komt geen nieuwe release!

Men gaat over naar een driemaandelijkse update. Dat klinkt goed, maar je moet niet verbaast zijn als er plotseling iets niet meer werkt, wat voor de update wel werkte. Lang niet alle fixes en patches zullen uitgebreid worden toegelicht en het is ondoenlijk om ze allemaal op te volgen.

In het geval dat het niet meer werkt, heb je de Office365 helpdesk absoluut nodig. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat de mensen die je aan de lijn krijgt, of dat nu van eerste lijn support of van tweede lijn support is, een enorme drive hebben om samen met jou tot een werkende oplossing te komen. Je moet even tot soms enkele uren geduld hebben, maar dan heb je ook wat: een goede oplossing. Een helpdesk kan bij slecht functioneren een haat gevoel oproepen, maar als deze prima functioneert, dan…

Excel

Ik dacht dat ik alles al had gezien op spreadsheet gebied. Mijn ervaring begint in de tijd van Lotus 123 versie 1.0a. Ik heb dus uiteraard het uitfaseren van Lotus en infaseren van Excel meegemaakt. In die tijd mocht ik zelfs nog als betatester voor Excel fungeren. Ik kan je vertellen dat het er heel wat anders aan toeging dan nu.

In mijn financiële functies heb ik heel wat rekenmodellen mogen bouwen, met tig macro’s, externe links, data analyses, 'what if'-scenarios, et cetera. Misschien dat ik ook hier mag spreken over 'ruime ervaring'?

Het eerste haatmoment voor Excel deed zich voor bij de installatie van de eerste Excel versie op een pc met te weinig capaciteit, dat moment kennen jullie vast wel. Een  volgend haatmoment was de introductie van de Ribbon. Wat moest ik daar nu mee? Inmiddels ben ik er aan gewend en werkt het prettig. Ik dacht dan ook alles wel gezien te hebben, totdat...

Excel 2013

En toen was er Excel 2013. Het onmogelijke wordt mogelijk, zo zag ik op 24-3-2013 de video waarin werd getoond dat je de 'automatic generation tool' kunt gebruiken. Type een vraag in en de uitkomsten worden gegenereerd. Gekker moet het niet worden! Waarmee ik wil zeggen dat er kennelijk nooit meer een einde komt aan de nieuwe ontwikkelingen. Natuurlijk zijn deze ontwikkelingen een resultaat van nieuwe technische mogelijkheden en lijkt de enige beperking te liggen bij de creativiteit van de mens.

Het haatmoment nu, is dat er weer geïnvesteerd moet worden in het leren van nieuwe mogelijkheden, het liefdemoment is natuurlijk dat er weer nieuwe mogelijkheden zijn, die je direct ter beschikking krijgt als je al een Office365 abonnement hebt.

Tot slot

Ik ben nog niet aan een scheiding van mijn twee favorieten toe, al heeft het soms niet veel gescheeld. Je zou het dagelijks werken met dezelfde software ook een soort verslaving kunnen noemen. Je kan niet zonder om je werk gedaan te krijgen, je neemt de slechte eigenschappen op de koop toe en je wilt er steeds meer van weten om uiteindelijk makkelijker te kunnen werken.

Troost je, in het geval van SharePoint is het absoluut onmogelijk om alles ervan te weten!!!!! Het is te groot, heeft te veel aspecten en kan teveel, maar als je je beperkt tot een gebied waar je goed in bent is je verslaving beheersbaar. In het geval van Excel zie ik dezelfde onbeheersbaarheid ook opdoemen. Dus beperking in de honger naar meer kennis van de software is hier de oplossing. Gebruik wat je nodig hebt en zoek in de nieuwe functies wat je kunt gebruiken.

Welke programma’s fascineren jou, ken je ze van haver tot gort en wil je de haat en liefde momenten met ons wilt delen? Ik wacht met spanning af...

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

André wat een heerlijk stuk naar mijn hart. Leest als een trein en heel herkenbaar.

Ik ben nooit getrouwd geweest met Excel, maar mijn opdrachtgevers des te vaker wel. Liefde heb ik nooit voor Excel gevoeld. Waar ik me nog bizar over verbaas is dat je A) geen twee excel bestanden met dezelfde naam kunt openen. B) moeite moet doen om twee Excels naast elkaar te gebruiken (op twee schermen) C) De Nederlandse versie Nederlandse functienamen gebruikt wat weer incompatibiliteit veroorzaakt.

Ik had vroeger een haat liefde verhouding met MS Access 97. Ik vond het zo mooi, maar er zaten ook zoveel bugs in. Toen ik later overging op MS SQL Server heb ik alleen liefde gevoeld :-) O nee, ook wel een keer wanhoop toen ik met 1 simpel commando *alle* records van een tabel had aangepast in plaats van een subselectie en een paar minuten terug gaan in de tijd toch lastig bleek te zijn.

Maar als ik eerlijk ben is er niet één software pakket die ik van haver tot gort ken. Zelfs Notepad bakt me nog wel eens een poets (ANSI / UTF-8 anyone?)

Wel kan ik nog wat oude liefdes ophalen: Total Commander, AOE II, Quick Basic 4.5...

En waarvoor ik nooit liefde heb gevoeld: BizTalk & IE 6

Nu ik dit schrijf merk ik dat mijn geschiedenis toch wel verbonden is met Microsoft.

Grappige is dat onder de developers Excel en Sharepoint als (ik zeg het gechargeerd) kinderspeelgoed wordt gezien. Het kan nl. nog veel erger. VI is een voorbeeld. Maar ook compilers die last hebben van commentaar regels of andere ongedocumenteerde nukken hebben. Libraries die als pudding in elkaar zakken als je de foute combinaties gebruikt of bugs in multi-threaded applicaties.

Persoonlijk ben ik het overigens roerend eens met de schrijver. Heden ten dage hoeft het geen bijzondere uitdaging te zijn om een logische bediening voor software te bedenken waarbij rekening met de gebruikers wordt gehouden.

Feit is dat deze programma's door techneuten worden ontwikkeld en er te weinig tijd/geld en moeite wordt gestoken om het zo gebruikersvriendelijk als mogelijk te krijgen. En wat Office produkten betreft heeft Microsoft een heel groot marktaandeel en niet echte concurrentie dus is er wat dat betreft weinig tot geen aanleiding om er écht iets aan te doen.
Teven is het lucratief om cursussen aan de man/vrouw te slijten en dikke boeken te verkopen die het allemaal wat duidelijker uitleggen dan de standaard Microsoft uitleg waar je weinig tot niets mee opschiet.

VI!? Dat is een topeditor. Notepad, daarintegen, is gewoon gevaarlijk. Als je meer dan een wijziging in je bestand wilt doen, dan moet je goed weten wat je doet. Want de "undo" knop kan niet meer dan een wijziging ongedaan maken.

Een collega van mij, Elger Jonker, heeft over SharePoint de volgende blog geschreven: "The Twelve Labours to get anything done in Sharepoint" zie http://elgerjonker.nl/2013/03/the-twelve-labours-to-get-anything-done-in-sharepoint/

Toch ben ik een fervent SharePoint gebruiker ivm de mogelijkheid te delen binnen een organisatie. De naam klopt wat mij betreft helemaal.

Microsoft zorgt al snel voor een haat-liefdeverhouding met hun producten door telkens functionaliteit te verplaatsen / verder weg te stoppen in het menu. Tegen de tijd dat je gewend bent, komt de volgende release en begint de zoektocht weer opnieuw.

VI, zoals door Sjoerd genoemd, is als editor misschien niet de meest prettige, maar al wel jaren gelijk!

Andre,

Er is een oud grapje over (fout)meldingen waarbij 2 mensen in een helikopter door de mist het vliegveld niet kunnen vinden. Vervolgens verschijnen ze al dwalend voor de ramen van een kantoor en vragen via een briefje waar ze zijn. Het antwoord: "In een helikopter" van de mensen in het gebouw is echter voldoende voor de piloot om het vliegveld te vinden. Zijn passagier vraagt hoe dat nietszeggende antwoord tot de juiste route kon leiden waarop de piloot verklaarde: "Het technisch correcte maar nietszeggende antwoord maakte me duidelijk dat ik bij Microsoft was."

Moraal van dit verhaal is dat we met de middelen die we hebben toch steeds op ons doel weten uit te komen hoewel ik betwijfel of dat ook altijd doelmatig is. Bijvoorbeeld omdat Excel, mede door het gemak ervan voor alles gebruikt wordt waarvoor het eigenlijk niet voor bedoeld is. En ook Sharepoint lijkt nog weleens op dezelfde manier misbruikt te worden, we hebben het al dus gebruiken we het er voor. Want hoewel Sharepoint een prachtig platform is om oplossingen op te bouwen heeft het ook zo zijn beperkingen waardoor de haat/liefde verhouding begrijpelijk is:

“SharePoint is...too complicated, no social features, not easy enough for my users, no mobile access, not intuitive, too much training needed, too much customization needed, too expensive because of all the hidden costs, feels like old technology”

Want in een tijd waar betalen voor wat je gebruikt de trend is lijkt de zin: "Gebruik wat je nodig hebt en zoek in de nieuwe functies wat je kunt gebruiken." toch voor enige frustratie te zorgen. En hoewel de naam anders doet vermoeden is Sharepoint ook helemaal niet zo goed in delen, tenminste niet buiten de gebruikelijke kaders van een organisatie of zonder extra oplossingen.

@Henri, bedankt. @Ewout, ik ben soms wel eens een beetje gefrustreerd als de balans tijdelijk doorslaat door wederom zo'n onmogelijke bug of idioterie. Voorbeeld van deze week: SharePoint designer 2010 werkte niet meer bij SharePoint online. Om een lang verhaal kort te maken: SharePoint online is dit weekend zonder notificatie van Microsoft gemigreerd van SharePoint server 2010 naar SharePoint server 2013. Dan is het logisch dat je die melding krijgt.
Maar voordat je daarachter bent, zijn er weer 4 uur verbrand....De installatie SPD 2010, download en re install meegerekend.

Ik gebruik geen software en/of tools waar ik niet comfortabel en efficiënt mee kan werken.
Van een haat/liefde-verhouding met software is hier dan ook geen sprake... (vrijwel alles wat ik gebruik is OSS, dus als het niet deugt ben ik zelf schuldig als ik er niets aan doe)

@Bart VI is inderdaad een heel fijne editor maar nu eenmaal niet erg klikklakklaar.
Zijn er eigenlijk nog meer editors met een fatsoenlijke regexp implementatie? Emacs wellicht?

Ik had dat eerder met mijn pc. Die is soms alleen aan het werk in plaats van met de software die ik wil gebruiken.

Ik ga mee met Ewout.
Excel en Sharepoint worden echt voor van alles en nog wat gebruikt. Excel is net als Access een vrijbrief voor veel applicaties, die er min of meer spontaan bij komen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-28T10:46:00.000Z Andre Salomons
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.