Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

RAD PaaS op de schouders van IaaS en PaaS

Computable Expert

Johan den Haan
CTO, Mendix. Expert van Computable voor de topics Development, Cloud Computing en Beheer.

Een van de uitspraken die mij altijd bijblijft, is van Sir Isaac Newton. Hij zei: 'If I have seen further, it is by standing on the shoulders of giants'. Met andere woorden, elke innovatie is gebouwd op eerdere innovaties. Newton hield zich bezig met astronomie, maar zijn uitspraak is ook van toepassing op het vakgebied waar ik me dagelijks mee bezig houdt, cloud computing en dan in het bijzonder met Rapid Application Delivery (RAD) PaaS.

Deze laatste cloud-innovatie transformeert de huidige enterprise application delivery fundamenteel en heeft alles te maken met ‘standing on the shoulder of giants’. Hoe de opeenstapeling van innovaties eruit ziet en hoe deze hebben geleid tot waar we nu staan, schets ik in deze blog.

Tegenwoordig is de meeste hardware gevirtualiseerd. IaaS heeft de manier waarop we naar hardware kijken enorm veranderd. Het is een service geworden die we on-demand afnemen. Dit heeft de beschikbaarheid van infrastructuur vereenvoudigd, onderhoud verminderd en heeft kapitaaluitgaven veranderd in exploitatiekosten. Een virtuele infrastructuur legt ook de basis voor de voordelen die cloud computing biedt op het gebied van schaalbaarheid en flexibiliteit.

Gewoon code uploaden

Automatisering van de PaaS-laag heeft van applicatie deployment een één-klik of één-commando ervaring gemaakt. Ontwikkelaars kunnen gewoon code uploaden, zonder zich zorgen te maken over het opzetten van geschikte test- of productie-omgevingen door een ander it-team. PaaS maakt van deployment dus een self-service-ervaring die handmatige activiteiten elimineert en de productiviteit en schaalbaarheid van het engineering team verbetert.

Desalniettemin brengt PaaS slechts marginale verandering teweeg. PaaS maakt het namelijk eenvoudig om de code te deployen, maar alleen als die al is geschreven. Het pakt dus niet de kern van de zaak aan, namelijk hoe je applicaties drastisch eenvoudiger en sneller kunt bouwen. Het traditionele programmeren blijft nog net zo traag als altijd. Hierdoor is PaaS niet in staat de snelheid en agility te behalen die nodig is om gelijke tred te houden met de groeiende applicatie eisen.

Van PaaS naar RAD PaaS

De laatste innovatie in de cloud-ontwikkeling is Rapid Application Delivery (RAD) PaaS. Dit is een cloud service voor het ontwerpen, bouwen, implementeren en beheren van maatwerk applicaties. RAD PaaS brengt de nieuwe wereld van deployment en de nieuwe manier van het bouwen van apps bij elkaar.

De visuele, model-driven development (mdd) maakt coderen nog abstracter. Vaak wordt dit ook wel ‘Model-Driven aPaaS’ genoemd omdat er visuele modellen worden gebruikt om de verschillende elementen van een applicatie te definiëren. Mdd stelt business users in staat om de functionaliteit eenvoudig te begrijpen en zelf applicaties te bouwen, terwijl het ontwikkelaars flexibiliteit biedt om modellen uit te breiden voor specifieke technische behoeften. Bovendien versnelt RAD PaaS de productiviteit door het aanbieden van herbruikbare templates, widgets en applicatiecomponenten in een ‘community app store’. Het bouwen van applicaties wordt hierdoor meer het visueel ‘orkestreren’ van noodzakelijke bouwstenen.

Je kunt stellen dat ontwikkelaars nog maar zelden een nieuwe toepassing van scratch af aan bouwen. Voor gemeenschappelijke functionaliteiten hoeven zij het wiel niet opnieuw uit te vinden. RAD PaaS verkort de tijdlijn van een project van maanden tot weken of zelfs dagen. De snellere time to market is cruciaal voor organisaties om de stijgende business eisen bij te houden, te innoveren en zich te differentiëren in competitieve markten.

Op de schouders

Binnen cloud computing heeft een opeenstapeling van innovaties plaatsgevonden en dat is hard nodig. De vraag naar maatwerkapplicaties is immers nog nooit groter geweest. De traditionele code-gebaseerde ontwikkelaanpakken kunnen de vraag niet meer bijbenen. Slechts een naadloos geïntegreerd cloud-platform dat de gehele levenscyclus van een applicatie ondersteunt stelt ontwikkelaars en business users in staat om effectief samen te werken.

RAD PaaS transformeert de application delivery, maar laten we niet vergeten wat eraan vooraf ging. RAD PaaS staat op de schouders van de reuzen IaaS en PaaS. Dankzij die eerdere ontwikkelingen ontsluit RAD PaaS de strategische waarde van de appplication delivery.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-13T10:37:00.000Z Johan den Haan