Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Veilig omgaan met cloud en data

Maak in drie stappen een einde aan schaduw-IT

security

Hoeveel verschillende cloudapplicaties denk je dat er in jouw organisatie worden gebruikt? Drie? Vier? Acht? Tel daar gerust een paar honderd bij op. Uit de meest recente versie van het Netskope Cloud Report blijkt dat in een gemiddelde onderneming maar liefst 483 verschillende applicaties worden ingezet. Een groot deel daarvan levert risico’s op met betrekking tot veiligheid en gevoelige gegevens. Tijd om wakker te worden en een einde te maken aan schaduw-it.

Werknemers willen steeds vaker overal toegang krijgen tot bedrijfsgegevens, zodat ze bijvoorbeeld ook thuis bij hun informatie kunnen. En als it ze daar de middelen niet voor geeft, gaan ze zelf in de cloud wel op zoek naar een oplossing. Dit verschijnsel, dat bekend staat als schaduw-it, zorgt voor grote risico’s met betrekking tot veiligheid van gevoelige informatie. Gelukkig zijn er manieren om schaduw-it tegen te gaan. Door het volgen van onderstaande drie stappen bijvoorbeeld.

1. Geef alleen de juiste personen toegang tot gevoelige informatie
Welke informatie mag niet zomaar met de buitenwereld worden gedeeld? Breng alle gevoelige informatie in kaart. Om welke gegevens dit precies gaat, verschilt van bedrijf tot bedrijf, maar denk onder andere aan klantcontracten, financiële gegevens, werknemersdossiers enzovoort.

Gebruik dit overzicht om alleen de juiste mensen toegang te geven tot deze gegevens. Kan iemand zijn werk ook zonder deze data uitvoeren? Ontzeg hem dan de toegang. Hoe minder mensen bij vertrouwelijke gegevens kunnen, hoe kleiner de kans dat iemand ze al dan niet per ongeluk deelt met de buitenwereld.

2. Breng gebruikte cloudapplicaties in kaart en bied een alternatief
Om te voorkomen dat gevoelige data op straat komen te liggen, is het belangrijk om inzicht te krijgen in welke cloudapplicaties het meest worden gebruikt in de organisatie. Uit het Netskope Cloud Report blijkt dat social media en webmail veelgebruikte cloudapplicaties op kantoor zijn, maar dat ook opslag- en sharingdiensten als Google Drive en Dropbox erg populair zijn.

Informeer werknemers over de risico’s van het opslaan van zakelijke documenten in een privé-cloudomgeving, en nog belangrijker: bied een alternatief aan. Door zakelijke opslag- en sharingsoftware als Office 365 en OneDrive for Business beschikbaar te stellen, elimineer je de noodzaak voor werknemers voor het gebruik van privé-opslagdiensten.

3. Dwing veiligheid af
Behalve het instellen van toegangsrechten tot gevoelige data, is er nog een manier om het risico dat ze op straat landen, te beperken: door het gebruik van bepaalde cloudapplicaties aan banden te leggen. Uit het Netskope Cloud Report blijkt dat van alle in een gemiddelde onderneming gebruikte applicaties, een schokkende 89,6 procent niet geschikt is voor zakelijk gebruik.

Maak daarom onderscheid tussen zakelijke en privé-applicaties, en voorkom dat werknemers informatie van bijvoorbeeld het crm naar hun persoonlijke Google Drive kunnen kopiëren. Of zorg ervoor dat ze geen werkbestanden meer kunnen uploaden naar hun werkmail.

Zakelijke applicaties

Als het om veiligheid van data in combinatie met de cloud gaat, is het belangrijk om te realiseren dat schaduw-IT maar één risico is. Een ander opvallend punt in het Netskope Cloud Report is namelijk dat van de cloudapplicaties die wél door de organisatie werden goedgekeurd, 17,9 procent risico’s oplevert op het gebied van veiligheid.

Zo worden persoonsgegevens en betalingsinformatie openbaar opgeslagen, in sommige gevallen zelfs openbaar toegankelijk. Kijk dus niet alleen naar privé-applicaties van werknemers, maar neem ook zakelijke applicaties onder de loep!

Eduard Meelhuysen, vice president sales & managing director EMEA bij Netskope

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

die 3 stappen artikelen zijn best wel slecht.
Eduard Meelhuysen, vice president sales & managing director EMEA bij Netskope presenteert : Netskope cloudrapport met schokkende resultaten..
Vaak nog iemand die nog zo'n stap toe wil voegen. Stap 4 dat je je usb stikkies niet moet laten slingeren ofzoiets.
"De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable" staat erboven. Als er nou gewoon zou staan dat het wel gekke Henkies en malle Pietjes vertegenwoordigt.


@Felix
Gezien het feit dat je eerst begint met de persoon en dan de boodschap is je reactie best wel slecht. Natuurlijk trapt Eduard wat open deuren in, is de cloud maar het topje van de ijsberg en zijn er altijd gebruikers die om de oplossingen heen werken maar de essentie van de boodschap is uiteindelijk de beveiliging van de (informatie) assets.

Punt 1: Goed advies maar gevoelige informatie dient als zodanig geclassificeerd te worden.
Punt 2: Goed advies maar beperk je niet alleen tot de cloud applicaties omdat er meer is.
Punt 3: Goed advies maar gebruiksgemak en veiligheid staan al jaren op gespannen voet.

Betreffende de Shadow IT wil ik namelijk nog de kanttekening maken dat dit feitelijk dus alles is wat niet (meer) gecontracteerd is. Hieronder valt wat mij betreft dus ook Windows XP.

Ewout,
stap4 mijn reacties deugen ook niet, over open deuren gesproken :-)
stap5 winXP is ook shadow IT ?
Blijkbaar is de boodschap van de auteur overgekomen en vind je dat belangrijk. Op zich vreemd omdat de boodschap bij jouw artikelen vaak nogal onduidelijk is.

In de praktijk is het vaak heel makkelijk te controleren als werknemer wat er gebeurt als je een taak moet verrichten maar je dat (ICT technisch) niet kan omdat er zaken moeten worden geregeld als toegang, software etc.
Als je daarvoor lang moet wachten, of vragen bij de chef voor toestemming die dat weer moet spiegelen met zijn baas of andere organisatorische factoren speelt dan is dat tekenend.
Dat zijn de momenten wanneer de mensen creatief worden en indien niet goed ondersteund worden domme beslissingen nemen. Als de organisatie op dat vlak niet goed genoeg volwassen is dan kan (Murphy zeg zal) er heel duur leergeld betaald worden.

Mocht u dit in uw organisatie tegenkomen geef dan niet de schuld aan de 'domme' (edoch goed bedoelende) medewerkers maar aan de organisatie die dit soort zaken dient te ondervangen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-07T13:44:00.000Z Eduard Meelhuysen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.