Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De digitale koloniën van Silicon Valley

Computable Expert

Gijs in ‘t Veld
CTO, indaField B.V.. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Infrastructuur.

Op het gebied van geopolitiek is iets onvoorstelbaar groots gaande. En het heeft niets te maken met Rusland, het Midden-Oosten of China. Ook zijn er geen overheden of regeringsleiders bij betrokken. Het voltrekt zich onder onze neus zonder dat we er stil bij staan.

De komst van internet veranderde de wereld. De grootste revolutie in de geschiedenis van de mensheid vond de afgelopen vijftien jaar plaats. Nieuws van over de hele wereld bereikt ons sneller dan ooit, en we reageren daar ook sneller dan ooit op. De nuance is ver te zoeken. Populisten regeren via Twitter. Wat is de volgende stap: partijprogramma’s via Snapchat?

Apple

Het is binnenkort allemaal irrelevant. Landelijke politiek is niet lang meer houdbaar, zeker niet op manier zoals het nu gebeurt. Het Europese gedachtegoed is waarschijnlijk iets langer houdbaar. Maar uiteindelijk zal er over de grenzen van de landen en continenten heen geregeerd moeten worden.
Op dit moment heeft de raad van bestuur van Apple een véél grotere macht dan welke landelijke overheid dan ook. Zijn we burgers van een land of van Google? Facebook heeft meer ‘inwoners’ dan welk land ter wereld ook! Zijn de besturen van deze organisaties democratisch gekozen?

Persoonlijke data

Uiteindelijk draait het bij deze partijen om de data die er verzameld wordt en de inkomsten die daarmee zijn te generen. Google is niet daadwerkelijk geïnteresseerd in zelfrijdende auto’s. Het zijn niet meer dan IoT-evices die persoonlijke data genereren. Wij zijn het verlengstuk van onze devices. Omgedraaide singularity. De machines hebben ons nodig om geld uit te geven. Robots moeten belasting gaan betalen. Facebook is geen park, maar een winkelcentrum. Apple verkoopt een lifestyle die héél véél geld oplevert. En we storten ons allemaal als lemmingen in de ‘afgrond’.

Gouden Eeuw

Vroeger werd een land onder de voet gelopen en uitgebuit. De Gouden Eeuw is iets waar Rutte trots op is, maar is in feite een periode van brute annexatie van landen die betere bronnen en naïevere bewoners hadden dan wijzelf. Op dit moment is het Silicon Valley die de dienst uitmaakt in de wereld. Een piepklein stukje aarde, waar al onze data verzameld wordt en in geld wordt omgezet. We kunnen niet meer zonder, we worden uitgebuit en we vinden het heerlijk. Het verschil tussen de digitale kolonie en de aloude kolonie uit de Gouden Eeuw is dat onze resources niet uitgeput raken en dat we niet in opstand komen. We vinden het wel prima zo.

Is er nog een politiek leider die hier macht over heeft? Of zijn de belangen zo verstrengeld dat Silicon Valley too big to fail is? Grappig overigens dat Silicon Valley ooit onderdeel van Mexico was, maar dat terzijde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-07T14:55:00.000Z Gijs in ‘t Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.