Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Een medicijn tegen cloud sprawl: vijf ingrediënten

Vijf

De gemiddelde it-professional weet dat het verhuizen van een app of service naar de cloud behoorlijk wat voeten in de aarde heeft. Elk project mondt uit in drie of vier nieuwe projecten omdat iedere cloudomgeving weer anders is. Hierdoor verzandt de it-professional in het constant herschrijven van implementatiescripts en uiteindelijk leidt dit tot ‘cloud sprawl’, een wildgroei aan cloudapplicaties en -oplossingen. Hoe kun je dat voorkomen?

Organisaties zijn inmiddels gewend aan het idee de cloud in te gaan; nu moeten ze een antwoord vinden op de vraag hoe ze die multi-cloudomgeving moeten inrichten. Wat dat betreft is de ontwikkeling rondom cloud typerend voor it: je lost het ene probleem op en krijgt er vier andere voor in de plaats. Een succesvolle multi-cloudstrategie hangt grotendeels af van de oplossingen en diensten die organisaties helpen bij het operationaliseren van data en zorgdragen voor het feit dat alle bewegende onderdelen voldoen aan regelgeving en compliance-voorschriften.

Naast cloud sprawl kan ook schaduw it een ongewenst gevolg zijn van een multi-cloudomgeving. De handmatige processen die veel organisaties gebruiken voor het implementeren en beheren van clouddiensten nemen namelijk dagen of zelfs weken in beslag. En wanneer een nieuwe clouddienst beschikbaar is, zijn eindgebruikers afhankelijk van de helpdesk voor toegang tot de services om hun werk uit te kunnen uitvoeren. Dat werkt vertragend en zorgt ervoor dat taken niet op tijd afgerond worden. Of nog erger: medewerkers schaffen zelf de benodigde software aan, buiten de controle van de it-afdeling om.

Must-have tools

Het aanbod van multi-cloud managementoplossingen en diensten groeit snel. Om flexibel te blijven in de multi-cloud zijn er een aantal eigenschappen die deze tools moeten hebben. De hier volgende opsomming van elementen is dan ook geen wishlist, maar zijn absolute must-haves.

Design blueprint
Compatibiliteit met verschillende cloudomgevingen is een eerste voorwaarde, net als goed vertaalbaar zijn bij een verhuizing naar een andere cloudaanbieder. Op die manier kost het minder tijd om diensten te ontwikkelen en in een cloudomgeving te implementeren. Door de workflow van dit proces op te delen in losse elementen kan er bovendien automatisch een uitvoeringsplan worden gegenereerd. Hierin komen alle up-to-date elementen van de blueprint samen en worden er automatisch corresponderende catalog items aangemaakt.

Compliance-instellingen
Het beleid voor regelgeving (bijvoorbeeld toestemmingen, quota, goedkeuringen) en compliance (bijvoorbeeld de selectie van een datacenter, beveiligingsinstellingen) moet onafhankelijk zijn opgesteld en in iedere cloudomgeving toegepast kunnen worden.

Eenvoudige testomgeving
Ontwikkelaars die hun geschreven code willen testen in een multi-tier testomgeving, moeten dit met een simpele druk op de knop kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het testen van automatisering van het proces van ontwikkeling en goedkeuring tot en met productie.

Gebruiksvriendelijke portal
Een goede gebruikerservaring gaat schaduw it tegen. Eindgebruikers moeten eenvoudig toegang hebben tot hun gepersonaliseerde dienstenoverzicht om nieuwe services te lanceren, lifecycle-werkzaamheden rondom stack en individuele bronnen te beheren en inzicht te krijgen in het gebruik van diensten tegenover kosten, verbruik en quota.

Eén ‘single system of record’
Alle cloud resources moeten binnen één systeem worden beheerd. Incidentenbeheer, probleemafhandeling en change management dienen hierin naadloos geïntegreerd te zijn. Op die manier worden issues en requests automatisch gerouteerd naar de standaard it-processen.

Wees voorbereid op de volgende verandering

Acceleratie in de cloud, de multi-cloud - en toekomstige ontwikkelingen - maken het voor alle bedrijven (ongeacht hun grootte) van groot belang om voorbereid te zijn. Dit is een essentiële voorwaarde om succesvol te zijn in een snel veranderende technologische wereld. Een naadloze automatisering voor ontwikkelaars en gebruikers in een multi-cloudomgeving biedt bedrijven ruimte voor flexibele schaalvergroting dankzij een exponentiële toename van cloudgebruik. En dat is goed nieuws voor zowel de C-suite als de Iit-afdeling.

Allan Leinwand, chief technology officer bij ServiceNow

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Of je blijft gewoon ver van 'cloud' vandaan. Kijk eens hoeveel dat je scheelt?

Of ga met je tijd mee, en kijk eens wat RAD voor je kan betekenen om de App Sprawl onder controle te houden, ondanks dat de gevraagde/benodigde functionaliteit direct geleverd kan blijven worden.
Kijk eens op www. WEM.IO (Of kom gerust langs op 4 oktober in de Fabrique, bij de Experience)
Kortom, wees flexibel!! #HPaPAAS is coming!!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-08T10:56:00.000Z Allan Leinwand
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.