Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Maximumcapaciteit van internet in zicht

Coronavirus leidt tot verhoogd datagebruik

Computable Expert

Andre Salomons
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Loopbaan.

Fijn dat we internet hebben. Netflix, Amazon prime, Disney Channel en Rakuten zijn niet meer weg te denken uit ons privéleven. Zakelijk weet iedereen wat je online met Office 365, Microsoft teams, AWS, Google en niet te vergeten zakelijke online-toepassingen als boekhoudprogramma’s, Adobe en meer kunt doen Het draait allemaal om data, data en nog eens data. Daarom is het mooi dat onderwijs, thuiswerken zakelijk vergaderen en dergelijke versneld op deze manier ook hun weg kunnen vinden. Omdat het kan.

De versnelde benutting van internet is alleen maar toe te juichen. Je kan je voorstellen dat het versnelde grotere datagebruik een extra belasting voor de internetknooppunten betekent. Maar, groei van het fysieke internet was tot dusver altijd gepland. De zwarte zwaan in de vorm van het coronavirus heeft gevolgen voor iedereen. Zo ook op het capaciteitsgebruik op de internetknooppunten.

Capaciteit eindig of niet?

De kans bestaat dat de manier van thuiswerken, onderwijs en zakelijk vergaderen (ver)snel(d) geadopteerd wordt en als het om het zakelijk gebruik gaat wellicht in de nabije toekomst de standaardmanier van werken kan worden. De druk op de capaciteit zal dan alleen maar toenemen.

Er is daarom misschien een andere kijk op de internetcapaciteit nodig. Moeten we ons niet afvragen of met deze versnelde toename van internetgebruik, de internet-infrastructuur deze groei kan bijbenen. Wat denk jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Deze deskundige heeft blijkbaar geen weet van welk percentage van traffic op internetknooppunten van thuiswerkers komt. Het lijkt er sterk op dat ie geen enkel idee van capaciteit en mogelijle bottlenecks heeft.

Ik snap de vraag die gesteld wordt niet en de stelling is uitermate vaag. Wat probeert deze CEO te verkopen?

@marcus Kool oh ja? Op dit moment is de capaciteit in Amsterdam 40 terrabit per seconde, waarvan op dit moment 7 terrabit per seconde wordt gebruikt. De vraag is meer of met de grote ( ik noemde het versnelde) toename in het gebruik dit op korte of langere tijd effect op deze infra kan hebben. Je hebt in ieder geval op mijn vraag geantwoord ;)

Sorry Andre, maar het is "tera" (10e12) bit, niet "terra" (aarde) bit.

40 / 7 en ik lees niets over de toename. Maximumcapaciteit van internet in zicht ?
Ik had het kunnen weten. Waarvoor is Sharepoint nu eigenlijk een solution ?

Wel eens van Starlink gehoord?

@CPT, beter lezen dan.. ik verkoop niets en ben geen CEO ;)
@DJF, dank voor de correctie, terecht opgemerkt.
@Dino, je weet zelf het antwoord wel.Je mag zelf ook een artikel daarover schrijven ;)
@KJ, er zit teveel "hoop" in de belofte.
"Door duizenden satellieten in een lage aardbaan te plaatsen hoopt het bedrijf wereldwijd breedbandinternet te kunnen leveren, tegen een prijs die vergelijkbaar is met huidige (bekabelde) internetverbindingen. De gebruiker heeft hiervoor een antenne nodig die “zo groot als een pizzadoos” is."

Vergeleken met 1990 is het internet en stuk sneller geworden.

Paniek om iets wat heel makkelijk op te lossen is. Net zoals die corona 'crisis'.

De capaciteit is vrijwel oneindig. De manieren om meer data over een enkele glasvezel te krijgen breiden zich nog steeds uit. De reeds bestaande verbindingen en/of apparatuur zijn misschien eindig maar er staat altijd weer een nieuwe techniek klaar om het stokje over te nemen, als je er maar genoeg geld tegenaan gooit. Deze corona piek in het dataverkeer is onverwacht en dat is de enige reden waarom er op lokaal niveau capaciteitsproblemen kunnen ontstaan. Al die thuisgebruikers zitten niet aangesloten op een backbone van de AMS-IX dus die moeten eerst door de nauwe poort van hun eigen provider. Dat is de bottleneck.

Bah! Weer zo'n sensatie / clickbait titel.
'Maximumcapaciteit van internet in zicht'

Aan de titel lijkt het of het een feit is. Maak er dan een vraag van of het kan gebeuren. Want wat iedereen al wist van Netflix en YouTube lees ik nergens iets nieuws. Als je een discussie of mening wilt lijkt mij een vraag ook beter.

Overigens heb ik zelf nog geen problemen gehad, Teams met video ging deze week prima en nog geen storing of wat dan ook gehad, verwacht dus niet echt problemen maar ben eerlijk gezegd geen expert.

Daarnaast gebruiken vele toch ook internet als ze op kantoor zijn dus lijkt mij (behalve videobellen) dus niets anders dan normaal.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-19T11:00:00.000Z Andre Salomons


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.