Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Dit is waarom een hybride-cloudbenadering altijd werkt

Het voorbije jaar heeft grote impact gehad op de inrichting van it. Het meest zichtbaar is de massale groei in afstandswerkplekken. Ook in het datacenter is een zij het mindere zichtbare revolutie gaande: applicatie-workloads verplaatsen zich in een hoog tempo naar publieke clouds.

Uit Flexera’s studie ‘2020 State of the Cloud‘ komt naar voren dat meer dan de helft van de ondervraagde organisaties verwacht dat ze de inzet van de publieke cloud aanzienlijk gaan uitbreiden. Dit vanwege de successen die ze zien tijdens de Covid-19-crisis. Maar om het volledige potentieel te benutten en van alle voordelen te genieten, is meer nodig dan alleen het verpláátsen van workloads. Voor optimale prestaties en efficiëntie moeten geselecteerde workloads op de juiste manier naar de juiste omgeving worden verplaatst. It-teams zagen de afgelopen tijd om verschillende redenen het verplaatsen van applicatie-workloads naar de publieke cloud als enige optie. Belangrijke redenen om publieke cloud te gaan gebruiken zijn applicatiegroei, krimpende it-teams, toegang tot datacenterfaciliteiten en problemen in de hardware supply chain. Het is echter nog niet duidelijk hoeveel van die workloads in de publieke cloud zullen blijven. 

Veranderingen

"De internetverbinding van iedere medewerker creëert nieuwe obstakels"

It-teams hebben moeten leren omgaan met de veranderingen die 2020 met zich meebracht. Dit deden ze door over te stappen op software-as-a-service (saas)-platforms, waarbij het beheer van applicaties vrijwel volledig is uitbesteed. Voor sommige workloads heeft dit wellicht gewerkt, maar andere applicaties hebben uitgebreide replatforming nodig om te kunnen profiteren van publieke-cloudmogelijkheden. Replatforming kost echter tijd en kan risicovol zijn. Daarnaast was het − vanwege de explosief groeiende remote workforce − een uitdaging voor it-personeel om veilige toegang te bieden en goede serviceniveaus te blijven houden. Daarbij kwam dat de fysiek afstand tot kantoor en − nog belangrijker − de internetverbinding van iedere medewerker nieuwe obstakels hebben gecreëerd. Zo wil de beperkte zichtbaarheid van saas-applicaties vaak dat het moeilijk is om te bepalen of een probleem aan het serviceniveau van de leverancier te wijten is of bij de gebruiker ligt.

Zelfs nu publieke-cloudplatforms al meer dan een decennium beschikbaar zijn, wordt het grootste deel van de applicatie-workloads nog steeds in on-premise-it-omgevingen gehuisvest. Uit onderzoek van de Enterprise Strategy Group blijkt dat een meerderheid van organisaties (89%) een on-premise-omgeving nog steeds belangrijk vindt. Veel applicaties die in de publieke cloud ontwikkeld zijn, worden zelfs uitgerold in on-premise-it-omgevingen. Er zijn namelijk genoeg redenen waarom je applicatie-workloads lokaal zou moeten implementeren, waaronder betere prestaties, beveiliging en compliance-eisen.

Ook applicaties veranderen

De aard van de applicaties die worden ontwikkeld en geïmplementeerd, verandert ook fundamenteel. Digitale transformatie-initiatieven van bedrijven zijn grotendeels gebaseerd op realtime-applicaties die data zo dicht mogelijk bij het punt van creatie en verbruik verwerken en analyseren. Hierdoor ontstaan naast gecentraliseerde (publieke of private) cloud-omgevingen ook edge-locaties of -omgevingen. It-teams worden hierdoor genoodzaakt het beheer ook naar de edge uit te breiden. Data moeten misschien tussen verschillende applicaties verplaatst worden, afhankelijk van het gebruik. Het zal echter vaak efficiënter zijn om de code naar de data te brengen, dan enorme hoeveelheden data te verplaatsen over wide area networks met beperkte bandbreedte. En ook al worden netwerken nog steeds sneller, het verplaatsen van enorme hoeveelheden data kan op een gegeven moment ook onbetaalbaar worden. 

Hybride is de toekomst van enterprise computing

"Publieke cloud heeft ook eigen randvoorwaarden en die passen niet altijd als er sprake is van het migreren van workloads"

Ontwikkelaars hebben vaak een voorkeur voor publieke-cloudplatforms, omdat ze daarin snel een omgeving geheel naar wens in kunnen richten, zonder te hoeven wachten op operationele it-teams. Bovendien kan publieke cloud een goede oplossing zijn voor het ontwikkelen van applicaties waarvan de uiteindelijke omvang nog onbekend of extreem variabel is.

Publieke cloud heeft echter ook eigen randvoorwaarden en die passen niet altijd als er sprake is van het migreren van workloads. Hierdoor moeten organisaties altijd goed opletten of een nieuwe omgeving voldoet aan de vereisten van de applicaties en aan de bedrijfsbehoeften – ongeacht of het nu gaat om datacentra, private clouds, publieke clouds tot aan de edge. It-teams kunnen die uitdaging aangaan door een cloud operating-model te creëren dat publieke, private en edge platforms omvat met goed geïntegreerde, moderne it-infrastructuuroplossingen die schaalbaar zijn. Als ze dit doel bereiken, dan zullen ze inzien dat de toekomst van enterprise computing hybride is – en altijd zal zijn.

Goed onderzoek vooraf

Technologie faciliteert veel, maar het zijn uiteindelijk mensen die het (voorbereidend) werk moeten doen. Per applicatie zal het team moeten bepalen wat de beste aanpak is. Is iets ook echt wel op te pakken en naar de cloud te verplaatsen? Is het misschien beter om een applicatie helemaal opnieuw te bouwen, maar dan cloud native? Hier geldt dat een goed onderzoek vooraf en een gedegen plan de slagingskans aanzienlijk gaat verhogen. Zorg dus dat je in zee gaat met een partij die over de juiste kennis en kunde beschikt, anders is de kans op teleurstelling aanwezig.

Netwerken en de data in die netwerken werken vaak volgens een vast patroon en zijn redelijk voorspelbaar. De informatie wordt opgeslagen, opgehaald, verplaatst en gemanipuleerd. Data zijn het meest waardevol wanneer het op het juiste moment naar de juiste plek wordt verplaatst – en in bepaalde gevallen is realtime-data zelfs nog belangrijker. Het is raadzaam een hybride-cloudbenadering te implementeren om snelheid van schalen, beheer en mobiliteit over verschillende workloads en clouds mogelijk te maken, terwijl je kunt profiteren van optimale veiligheid en privacy.

Waar het dus uiteindelijk om draait bij een hybride-cloudbenadering is dat je data en applicaties op de juiste plek neerzet, met de juiste snelheid, tegen de juiste kosten en met de juiste beveiliging. Dit is geen eenmalige beslissing, flexibiliteit is key. En dat is de echte essentie van cloud: het is geen plaats, maar een manier van denken en doen.

Auteur: Tom van Peer, presales director Dell Technologies

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Om te beginnen met de laatste alinea, right-sizing aangaande de business workload plaatsing betekent dat je niet alleen technische gegevens moet hebben over de belasting van de applicatie maar ook de kosten weet van plaatsing en verplaatsing. Laatste is gezien de verplichte portabiliteit niet onbelangrijk want het gaat niet alleen om de verplaatsbaarheid van de functionaliteit met een exportfunctie vanuit een database maar ook om de verwijdering van gegevens, zeg maar het wissen van de schijven. Eén van de dingen die niet zo goed geregeld is bij m.n. de SaaS diensten. En betreffende een plaatsing van de workload maakt een 'applicatieliefde' van ontwikkelaars ze nog weleens blind voor de (non)functionele aspecten op basis van het MoSCoW-principe, de economische- en juridische aspecten worden nog weleens vergeten in het technisch optimisme over de cloud.

De cloud biedt kansen maar geen wonderen want we hebben een prima digitale delta met vele multitenant datacentra voor een Infrastructure-as-a-Service waarbij replatforming naar Open Source inderdaad een mogelijkheid biedt om de business workload meer verplaatsbaar te maken door code naar de data te brengen in plaats van data naar providers. Oftewel via de cloud breng je de gebruiker naar de data wat een andere manier van denken en doen is. De functionaliteit verplaatsbaar maken middels een container past m.i. ook prima bij de edge waar bandbreedte- en latency problemen in de verwerking een verhuizing van de workload naar de cloud onmogelijk maken. Houdt hierbij wel rekening met de levensduur want je wilt niet gedwongen worden om kapitale goederen versneld af te moeten schrijven omdat een embedded besturingssysteem end-of-life is.

Een 'loosly coupled' functonaliteit aangaande de onderhoudbaarheid voorkomt dat de 'applicatieliefde' van ontwikkelaars legacy knuffelen wordt.

Ewout is zijn verkoopafdeling weer aan het knuffelen.

"Waarom een hybride cloudbenadering altijd werkt", geschreven door Tom van Peer, Pre Sales directory van Dell Technologies.

Gelukkig geen bias vanuit een vendor die zijn eigen producten probeert te verkopen... oh wacht!

De auteur verdient hier alvast heel veel punten door consequent te spreken van applicaties in plaats van systemen (wat in deze context een ander woord is voor legacy), en dat puntje heb ik nu wel gemaakt.

Oudlid, is container niet een ander woord voor silo?

Jack,
Nee, een container is gezien de context waarin ik het woord gebruik eerder een koffer waarmee je functionaliteiten verplaatsbaar maakt. En een silo in de context van hybrid cloud kan zich uitstrekken over meerdere interne en externe clouddiensten als het om de plaatsing van workloads binnen een service gaat. Want hoewel de auteur aangevallen wordt op zijn functie bij Dell is het concept van hybride cloud niet gebonden aan één leverancier, allesbehalve zou ik zeggen als we kijken naar de ontwikkelingen van workload plaatsingen nu de pure cloud spelers zich ook de andere kant op gaan bewegen.

Verder is legacy naar mijn opinie vooral de erfenis van een eerdere keus aangaande de kosten van onderhoud wat in de context van een 'applicatieliefde' om de onderhoudbaarheid van de code gaat. Vergrijzing van derde generatie 'codeurs' zorgt voor hogere kosten omdat ze schaarser worden en door hun leeftijd duurder zijn dan 'low-code' jongens en meisjes. We zijn uiteindelijk namelijk allemaal indiaantjes als we kijken naar een verplaatsing van arbeid middels de cloud.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-12T14:46:00.000Z Tom van Peer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.