Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Open de deur van de overheid voor de cloud

In overheidsland speelt iets merkwaardigs af. Terwijl de private sector zich vol overgave op de publieke cloud stort, is er in de publieke sector een visieverschil. De cloud-ambassadeurs lijken daarbij in de minderheid te zijn: het idee dat de cloud niet mag of kan, hoor je nog veel terug. En dat staat de toekomstbestendigheid van deze organisaties in de weg.

Overheid 360

Tijdens Overheid 360° is er aandacht voor de publieke cloud. Bekijk het volledige programma en registreer je gratis voor dit congres, dat op 12, 13 en 14 oktober 2021 online plaatsvindt:

https://www.overheid360.nl/

Een belangrijke reden waarom overheidsinstanties het gesprek over de cloud niet willen aangaan, is omdat medewerkers de indruk hebben dat het juridisch niet mag. Dat heeft te maken met data- en privacywetgeving, zoals de AVG. Daarnaast is security een bron van zorg, want stel je je data in de cloud niet te veel bloot aan criminelen? En hoe gaan de cloudproviders zelf om met al die data?

Het is terecht dat overheden zo wantrouwig zijn. Ze vervullen een belangrijke maatschappelijke rol en hebben een voorbeeldfunctie. Aan de andere kant zijn er ook veel niet-overheidsinstellingen met een groot maatschappelijk belang die wél de cloud omarmen, zoals NS of KLM. En laten we ook niet blind aannemen dat er geen belangrijke nutsbedrijven publieke clouds gebruiken.

In zwang

"Zo kan het eigen it-team zich richten op innovatie, in plaats van dat het louter bezig is met het blussen van brandjes."

Dat de publieke cloud in een groeiende groep overheidsinstellingen wel steeds meer in zwang raakt, geeft al aan dat de zorgen omtrent privacy en security niet onoverkomelijk zijn. Zo valt het securitybudget van een gemiddelde overheidsinstantie in het niet bij de inspanningen van de grote cloudproviders. Voor privacy geldt dat er middels dataverwerkingsovereenkomsten duidelijke afspraken zijn te maken over hoe externe partijen met gegevens omgaan.

De cloud heeft als voordeel dat het veel rekenkracht met zich meebrengt (wat óók de deur opent naar betere securitymogelijkheden) en het biedt meer flexibiliteit qua resources. Daarnaast maak je ruimte vrij binnen de eigen organisatie, omdat je storage, compute én een deel security en networking uitbesteedt. Hierdoor kan het eigen it-team zich richten op innovatie, in plaats van dat het louter bezig is met het blussen van brandjes.

Het is goed dat overheidsinstellingen kritisch zijn op nieuwe technologieën. Maar dat betekent niet dat ze de deur potdicht moeten houden. Wanneer je de deur openzet voor een dialoog over de cloud, kun je nog weleens verrast worden van wat er allemaal mogelijk is - en hoe je in de cloud veilig en voorbereid bent op de toekomst.

(Auteur Martin van Son is senior account executive bij Infoblox.)

Dit artikel verscheen eerder in Computable-magazine #04/21. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-12T14:33:00.000Z Martin van Son


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.