Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Deze tijd vraagt om openheid en transparantie in cloud

Computable Expert

Marcel Timmer
Country Manager, Red Hat. Expert van Computable voor de topics Development, Cloud Computing en Digital Innovation.

Elke organisatie is bezig met zijn ‘journey to the cloud’ of probeert zich er verder in te ontwikkelen. Toch hoor je maar weinig over specifieke uitdagingen. Bijvoorbeeld als je om functionele of economische redenen naar een andere cloud wilt verhuizen. Dan blijkt er vaak sprake te zijn van cloud lock-in. Het goede nieuws is dat dit een oplosbaar probleem is.

Welke cloudprovider je ook kiest, elke partij heeft zijn eigen voor- en nadelen in de vorm van diensten, api’s en ontwikkeltooling. Organisaties maken enthousiast gebruik van deze legoblokjes om hun applicaties en diensten te bouwen. Maar in hoeverre zijn die applicaties echt eigendom van de organisatie? Want door ze op een specifiek cloudplatform te bouwen, zijn ze sterk verweven met de onderliggende diensten en api’s.

Daar is niets mis mee. Je maakt immers optimaal gebruik van de krachtige diensten en schaalvoordelen van de cloudprovider. Het probleem ontstaat op het moment dat je van cloudprovider wilt wisselen, bijvoorbeeld omdat dit beter is vanuit een strategisch of kostentechnisch oogpunt. De applicaties moeten dan eerst volledig aangepast worden om op een ander cloudplatform te kunnen functioneren, met alle aanvullende kosten en inspanningen van dien.

Op de lange termijn is het daarom niet handig om je aan één cloudprovider te verbinden. Dit kan echter voorkomen worden door te kiezen voor een open hybride cloud-infrastructuur, gebaseerd op het opensource-Kubernetes-containerbeheerplatform.

Op locatie

"Organisaties zien de risico’s niet van de langzaam uitdijende afhankelijkheid van hun cloudprovider"

Ik vind het bijzonder dat er in de zakelijke it zoveel gesproken wordt over cloud, terwijl uit allerlei onderzoeken blijkt dat minimaal twee derde van de wereldwijde bedrijven nog steeds vertrouwen op it-middelen die op locatie draaien. Organisaties beginnen vaak klein, bijvoorbeeld door een paar applicaties uit de cloud af te nemen of ernaar te verhuizen. En daar voegen ze naar verloop van tijd nieuwe diensten aan toe, inclusief koppelingen met andere systemen en uiteraard steeds meer data. Hierdoor zien organisaties de risico’s niet van deze langzaam uitdijende afhankelijkheid van hun cloudprovider.

Ze kozen aanvankelijk hoogstwaarschijnlijk voor de cloud vanwege de vrijheid en het flexibele kostenmodel. Maar met name die vrijheid wordt na verloop van tijd steeds minder. Door gebruik te maken van open source-software en open standaarden voor cloudbeheer kan je die vrijheid behouden.

Dit doe je met een open hybride cloud, opgebouwd met opensource-technologieën zoals Kubernetes en OpenShift. Daarmee zet je een infrastructuur neer die je wél de onafhankelijkheid biedt om je applicaties zonder grote aanpassingen naar een andere cloudprovider te verhuizen. Je kunt een applicatie zelfs weer volledig ‘on-premises’ zetten; vandaar ook de term ‘hybride’. Een open hybride cloudstrategie is daarom op lange termijn beter dan je vastleggen op allerlei native services van de grote cloudproviders.

Vermijd cloud lock-in

Bedrijven maakten zich rond het jaar 2000 massaal zorgen over vendor lock-in. Toch is de angst voor de moderne tegenhanger ervan, cloud lock-in, op dit moment nog niet zo groot. Het probleem lijkt ook niet zo urgent als je tevreden bent met je cloud-applicaties. Veel bedrijven zijn tegenwoordig immers ook nog steeds ‘tevreden’ met hun legacy-it-systemen.

Maar tevredenheid is relatief. Zijn je applicaties functioneel toereikend om de organisatie draaiend te houden? En zijn de kosten om over te stappen naar een veelzijdiger of voordeliger platform ontzettend hoog? Dan loont het om tevreden te zijn. Een cloudmigratie is economisch gezien toch niet realistisch, ook al zou dit op de lange termijn functionele voordelen en kostenbesparingen opleveren.

Ik pleit er daarom voor om cloud lock-ins te vermijden door dit een centraal onderdeel te maken van de it-strategie. Dit doe je door te kiezen voor een open hybride cloud-infrastructuur. Je maakt dan strategisch gebruik van opensource-software en open standaarden, waarvan je zeker weet dat ze in elke publieke cloud gelijk zijn, nu en in de toekomst.

Daarmee garandeer je dat een organisatie altijd kan meeliften met de onophoudelijke stroom aan innovaties uit de opensource-wereld. En dat je cloudapplicaties écht van jou zijn, en niet onlosmakelijk verweven zijn met de diensten van een bepaalde cloudprovider. Dat is het recept voor een transparante en vrije toekomst in de cloud.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Naar een andere cloud verhuizen gaat om de multi-cloud, naar dezelfde cloud op een andere locatie verhuizen gaat om hybride cloud. Wat betreft het plaatsingmodel van een workload geef ik verschil maar even aan omdat SaaS een geheel andere insteek heeft dan PaaS.

de redhat meneer vertelt hoe je wel redhat-locked-in kunt blijven, met openshift.
maar zonder dat je gebruik maakt van "de krachtige diensten en schaalvoordelen van de cloudprovider".

als je echt met open standaarden wilt werken, dan kubernetes en geen openshift.
een gratis opensource product nemen, die wijzigen en daarop support leveren.
voor de buitenwereld mooie sier maken met opensource maar enige reden omdat het nu eenmaal juridisch/licentietechnisch moet.
niet zo innovatief, gebeurt al wat langer.
"Deze tijd vraagt om openheid en transparantie".
graag gedaan.
Zure reactie ?
ook graag gedaan :-)

Dat is het recept voor een transparante en vrije toekomst in de cloud.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-19T15:08:00.000Z Marcel Timmer


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.