Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Part-time CTO inhuren bij de start van een startup

Dit artikel delen:

Computable Expert

drs. Marc van Neerven
CTO, Neerventure B.V.. Expert van Computable voor het topic Start-ups.

In de laatste zes maanden heb ik aardig wat interessante startups voorbij zien komen met potentieel disruptieve, goed gedefinieerde business proposities, een fantastische pitch en natuurlijk enorm veel energie. Wat ik ook heb gezien is dat veel startups moeite hebben met het technologie aspect van hun business. Zoals ik eerder gezegd heb kunnen fouten gemaakt worden als er geen technische co-founder is en geen coaching met focus op technologie. Een part-time cto kan heel veel doen in de vroege fase van een startup. En het goede nieuws is: het verdient zich in een later stadium terug.

Laten we eens op een rij zetten waarin een part-time cto kan bijdragen:

1. Ontwikkelpartners helpen Selecteren en Aansturen
Zoals ik in een eerdere blog heb aangegeven missen veel startups de technologische know-how om de juiste partij te kiezen om hun apps te laten bouwen, evenals de kennis om hun wensen en eisen goed te vertalen naar een projectomschrijving. Dit kan resulteren in een slechte match en allerlei problemen.

Het is een lange termijn relatie. Als je er op die manier naar kijkt kun je de cto zien als een soort matchmaker, die analyseert wat je in een technologiepartner nodig hebt en bluf van echte ervaring kan onderscheiden als het gaat om de te bouwen technische features.

Ook kan de cto als intermediair optreden naar de technologiepartner. Zorgen dat vereiste business-features goed worden begrepen en vertaald door de ontwikkelende partij, is één van de belangrijkste dingen die een cto in deze fase kan doen. Het is daarnaast cruciaal om iemand aan boord te hebben die door de ontwikkelpartner opgeleverd werk kan beoordelen op kwaliteit, schaalbaarheid, flexibiliteit en 'schone code'.

2. Business Idee Validatie en Vertaling
Disruptieve ideeën hebben altijd een technische haalbaarheidskant. Een cto kan ideeën testen, verfijnen en onderzoeken in termen van technische haalbaarheid. De cto heeft ook diepgaande kennis van geschikte technische platforms en kan 'make-or-buy' beslissingen helpen maken waar het gaat om deeloplossingen.

3. Opbouw van intere teams
In veel gevallen zal outsourcing de meest voor de hand liggende keus zijn voor de softwareontwikkeling. Dit is echter een belangrijke beslissing: wat zijn de verwachte toekomstige eisen van de applicatie? Is de applicatie of de feature een eenmalig iets, of is het een kernonderdeel van de business, dat continu doorontwikkeld moet worden? Hoe dichter het ontwikkelwerk ligt bij de kernwaarden van je bedrijf, hoe meer een startup zou moeten proberen de ontwikkeling van dat deel intern te houden. Het is met zijn meest 'core' componenten dat een startup zijn meest vitale problemen oplost. Deze 'core' componenten zijn dan ook mede wat een startup zijn waarde geeft, dus de kennis van deze componenten binnenshuis houden zou een natuurlijke prioriteit moeten hebben. (vertaald uit "Startups - Internal or Outsourced software development?" van George Lovegrove).

De part-time cto kan helpen het wervingsproces van interne teams te leiden, mede door zijn ervaring in het creeëren van productieve agile teams en zijn kennis van elk van de agile rollen.

Maar zelfs als een startup ervoor kiest om de softwareontwikkeling extern te beleggen, heeft het zin om toch een klein intern team te hebben om het ontwikkelproces te monitoren en te sturen. Dit team zou kunnen bestaan uit een project manager/product owner en een QA/Tester.

4. De scope bepalen
Iedere startup die software bouwt (of laat bouwen) heeft een gedetailleerd beeld van hun ideale product voor ogen. Softwareontwikkeling is echter een complex proces en functionaliteit dient vertaald te worden in technische eisen en interactie design (UX), features moeten worden opgebroken in opeenvolgende releases en een 'minimal viable product' (mvp) moet eruit worden gefilterd. Een cto is zeer ervaren in dit soort zaken en kan helpen om naar een spoedige eerste release en een korte release cyclus toe te werken.

5. Werving van een vaste CTO
Als het hebben van een voltijds cto noodzakelijk wordt, is de part-time cto bij uitstek geschikt om de zoektocht naar de juiste kandidaat te leiden, vanuit zijn kennis van de functie-eisen, het bedrijf en het team. Het ligt dus zeer voor de hand de part-time cto bij de werving van de vaste cto in te schakelen.

(Dit artikel is vertaald uit het Engels en is eerder verschenen in LinkedIn Pulse, op 11 juli 2017)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-18T14:42:00.000Z Marc van Neerven