Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Intel boekt alweer een overwinning

Werden wij verrast met de overwinning van het Nederlandse schaatsen op de tien kilometer? Niet echt, als Nederland niet had gewonnen, dan zou dat een echte verrassing zijn geweest (mogelijk een wat minder prettige). In dezelfde categorie zou je het nieuws over Intel’s nieuwe expandable (EX: E7 Versie 2) processors voor servers kunnen scharen.

Intel is al jaren heer en meester op het terrein van server processoren (90+ procent market share). Wat dat betreft lijkt Intel veel op Nederlanders op de tien kilometer. Steeds meer concurrenten haken af of raken achterop. IBM en Oracle maken nog Unix systemen gebaseerd op risc-gebaseerde processors, maar het marktaandeel van deze Unix-servers neemt de laatste jaren sterk af. IBM en Oracle hebben onlangs nog vernieuwingen aangekondigd van hun risc-processoren, maar het lijkt wel 'too little, too late'. Juist het expandable (EX) server processorplatform, waarvoor Intel het nieuwe Brickland-platform aankondigt heeft ervoor gezorgd dat bedrijven ook hun meest kritieke systemen konden migreren naar Intel x86 (met Linux). Intel’s EX processors hebben op het gebied van betrouwbaarheid, beschikbaarheid, onderhoudbaarheid, en schaalbaarheid veel ingehaald de laatste jaren ten opzichte van de risc-competitie. 

De aankondiging van Intel biedt dus geen verrassing, alleen maar bevestiging. Een herhaalde bevestiging inmiddels. Voor bedrijven die nog risc inzetten voor bedrijfskritieke applicaties: servers gebaseerd op Intel’s nieuwe EX lijn (E7 Versie 2) bieden een schaalbaar en bedrijfszeker alternatief. Een alternatief dat bovendien voordeliger is. Aanschaf, onderhoud en softwarelicentiekosten vallen in veel gevallen significant lager uit. Het risico en de opbrengsten van een migratie kunnen vooraf goed ingeschat worden door een migratieservice te gebruiken van betrokken serverleverancier. 
Qua prestaties wordt je bijna net zo stil van de nieuwe Intel EX processor lijn als van de cijfers van de winnaar Jorrit Bergsma. Een nieuw olympisch record op de tien kilometer in 12:44:45. Dat soort records zie je ook terug bij de nieuwe EX processors: 70 procent meer transacties voor transactie georiënteerde omgevingen ten opzichte van vorige generaties, tot 80 procent betere prestaties dan IBM Power 7. 

Is er dan geen vuiltje aan de lucht voor Intel of de Nederlandse schaatsers? Mogelijk wel, maar het gevaar komt niet van de gebruikelijke kant. Bij het schaatsen zou de ISU wel eens een stokje voor ons succes kunnen steken door de tien kilometer van de agenda te halen. Voor Intel komt het gevaar ook niet van de concurrenten, maar meer uit de markt.

De opkomst van cloud en  high performance computing leiden er toe dat bedrijven op zoek zijn naar de meest optimale oplossing voor hun situatie. Voor high performance computing worden meer en meer gpu’s, zoals die van nvidia, ingezet voor parallel rekenwerk. Cloud providers zoals Facebook zijn geïnteresseerd in serverarchitecturen die eenvoudiger, goedkoper en energiezuiniger zijn zoals die gebaseerd op de ARM-processorarchitectuur. Fog computing, cloud computing dat wordt verlengd tot de haarvaten van het netwerk verlangt weer met name wireless netwerk mogelijkheden in de processor. 
De markt is dus in beweging, zowel in het schaatsen als voor Intel. En dat is misschien wel de beste reden om te kijken naar deze aankondiging van Intel. Hou jij nog steeds risc-platformen in de lucht voor een specifieke groep applicaties? Heb je daarom specifieke kennis nodig van Unix- en risc-servers? Want als iets ons weerhoudt van beweeglijk zijn, dan is het wel het dagelijkse beheer, in goed Engels: keeping the lights on. Speciale platformen, zoals risc, voor een kleine groep applicaties, dragen bij aan een hogere beheerslast en houden ons oog af van innovatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-19T11:30:00.000Z Marc Samsom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.