Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Datacenter: van capaciteit naar solutions

Channelweb Expert

Ruud Pieterse
Master Information Systems Architect, Togaf Master Certified Architect. Expert van Channelweb voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

Een cloud kan worden omschreven als een mechanisme waarin op een virtuele manier computer capaciteit wordt geleverd. Dit is een belangrijk basisingrediënt waarmee organisaties hun ict vormgeven. Steeds vaker zien we echter dat de capaciteit, gekoppeld met functionaliteit, uit de cloud wordt gehaald. Het is een tweede stap in cloud-computing die vraagt om goed uitgeruste datacenters die fungeren als diensten leverancier.

Het concept cloud kan meerdere functionaliteiten leveren zoals het hosten van applicaties in een gedeelde omgeving. Denk aan Microsoft Dynamics of crm business applicaties, maar ook aan bijvoorbeeld SAP en SAP Hana. De voordelen zijn evident. Investeringen in implementatie of hardwarekosten worden geminimaliseerd en er komt een verschuiving van Capex naar Opex. Hierdoor zijn de investeringen in innovatie weer mogelijk, waardoor een achterstand met de concurrentie kan worden ingehaald.

Een ander goed voorbeeld is het hosten van cross functionele services zoals als service management die host worden in de cloud. De tooling kan volledig uit een cloud-omgeving worden geleverd, en zorgt voor een besparing van de implementatiekosten en de kosten voor onderhoud. De gehele ITIL-ketting van incident management, problem managment, event management, configuratie management, asset management en availability en capaciteit management kunnen als een dienst worden aangeboden. Ook hier is de investering in hardware en software verschoven van Capex naar Opex.

Vanuit de cloud

Er zullen altijd business applicaties zijn die niet door een enkele leverancier wordt aangeboden. Vaak doet deze leverancier dit vanuit zijn eigen cloud-omgeving, en is het combineren van diverse cloud-omgevingen complex vanwege de verschillende afspraken. Ook hier kan een oplossing gepositioneerd worden die vanuit de cloud geleverd kan worden. Een cloud broker-systeem, dat zich als een single point of contact tussen verschillende cloud-leveranciers opstelt is de laatste ontwikkeling die ervoor zorgt dat cloud zich zeer goed kan integreren in de hybride traditionele en gemengde cloud-omgeving. Een broker-systeem is hierbij de intermediator tussen de verschillende cloud-omgevingen.

Cloud is nauw verbonden met hoe het datacenter van de belangrijkste cloud-partner is ingericht. Gebruikmaken van Open Stacks zorgt voor een integratie met als gevolg dat de cloud uiteindelijk een transparante omgeving wordt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-05-07T10:21:00.000Z Ruud Pieterse
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.