Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Datacenters eindelijk een volwassen markt

Computable Expert

Lejo Duivenvoorde
Managing Consultant, Reynolds BV. Expert van Computable voor het topic Datacenters.

In de huidige overlevingsfase van de datacentermarkt in Nederland worden vragen gesteld als ‘hoe onderscheidt je jezelf als datacenter?’, ‘hoe overleef je de prijsoorlog die nu eenmaal hoort bij een overcapaciteit ?’ en ‘hoe weet ik of het datacenter dat ik wil kiezen goed is en deze fase wel overleeft?' . Allemaal vragen die horen bij een volwassen markt van vraag en aanbod.

Drie jaar geleden schreef ik een businessplan waarin investeerders werden gevraagd te investeren in het dreigende tekort van datacenter capaciteit in Nederland. Blijkbaar was ik niet de enige met die visie want inmiddels wordt er al gesproken over een overschot aan datacenter capaciteit, is er nog veel ruimte beschikbaar in grote, nieuwe datacentra en hebben een aantal kleine, vaak te regionaal georiënteerde datacentra hun opstartfasen al niet overleefd. 

Tier III certificatie met N+1 uitrusting van de vitale functies is een inmiddels basisvoorwaarde en allang geen 'unique selling proposition' (USP) meer. Het leveren van groene technologie en slimme diensten (zoals fall-back-diensten op fysiek gescheiden locaties, een directe toegang op de vitale internet exchanges, on-site monitoring en reparatie mogelijkheden door geschoolde medewerkers)…daarin onderscheiden moderne, wel op hun klanten georiënteerde datacentra zich van de vorige generatie techno- en de huidige low-cost datacentra. Een datacenter op zichzelf is geen unieke propositie meer, het gaat er om hoe dat datacenter de bedrijfszekerheid en verbindingen van zijn gebruikers zeker stelt, niets meer en niets minder. 

Om te voorkomen dat de kwaliteit sluitpost wordt van de begroting door het toepassen van net-niet de juiste maar wel tweedehands apparatuur of de continuïteitsgaranties in de praktijk toch niet worden ondersteund door de juiste infrastructuur, is het zaak om je als gebruiker te realiseren dat goedkoop  duurkoop is en datacentra zijn daarop helaas geen uitzondering. Selectiecriteria verschuiven van droge technische specs naar in andere branches heel gebruikelijke kpi’s als service niveau’s en ondersteuning en daarmee is de datacenter markt nu dus echt volwassen !

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ok, Lejo, eigenlijk geef je aan dat de aanbieders van datacenterdiensten vergelijkbaar zijn op het niveau van infrastructuurdiensten en dat het nu veel meer gaat service level management en aanvullende diensten. Dat is dan in 3 jaar tijd wel erg snel gegaan.

Ik zie nog steeds wel kansen voor de zogenaamde high density datacenters, met meer kW's per vierkante meter, maar ook met het aanbod van bijvoorbeeld open compute apparatuur inclusief openstack. Die combinatie kom je in de US wel tegen, hier nog veel minder.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-08-05T10:14:00.000Z Lejo Duivenvoorde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.