Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Onzichtbaar datacenter: een droom komt uit

De rol van het datacenter is de laatste vijf jaar sterk aan het veranderen als gevolg van de opkomst van cloud, big data, mobile en social. Datacenterbeheerders moeten hierop inspelen door hun datacenters verregaand te automatiseren en hun traditionele architectuurconcepten ‘om te denken’ naar modernere varianten. Eindpunt: een onzichtbaar datacenter.

De ‘nexus of forces’ wordt het door Gartner genoemd, Big data, mobile, social en cloud. Het zijn de vier ontwikkelingen die de afgelopen jaren de Iitwereld domineren en op ieder onderdeel van de business invloed hebben. En dat is ook te merken in het datacenter. Was het datacenter vroeger vooral verbonden met infrastructuur en applicaties van het bedrijf zelf, wordt ze tegenwoordig meer dan ooit gevoed door een groot aantal verschillende apparaten en clouds. De hoeveelheid data die opgeslagen worden in het datacenter groeit hierdoor ontzettend snel.

Cloud computing heeft daarnaast de spelregels omtrent het inrichten van datacenters sterk veranderd. Applicaties en data kunnen zich tegenwoordig bevinden in meerdere publieke en private clouds en het datacenter maakt hierdoor meer dan ooit onderdeel uit van een complexe infrastructuur.

Maatregelen

Om deze ontwikkelingen te managen moeten cio’s maatregelen nemen en hun it-strategie  en applicatie-architectuur veranderen. En dat doen de Nederlandse cio’s dan ook. 2015 was het doorbraakjaar voor een aantal interessante storage- en virtualisati- technologieën. Cio’s verdiepen zich bijvoorbeeld in toenemende mate in all-flash storage, hybride vormen van cloud computing en hyperconvergence. De cijfers laten dit ook zien.

onderzoeken van Gartner blijkt dat 31 procent van de cio’s prioriteit geeft aan investeringen in het datacenter. Alleen bi en analytics beschouwen ze als een grotere investeringsprioriteit! En ook de ICT-monitor van dit jaar is tekenend. Investeringen in hardware in de private en publieke cloud stegen in 2015 respectievelijk met 20 en 30 procent (in vergelijking tot 2014).

Onzichtbare infrastructuur

De Nederlandse datacenterbeheerder van vandaag de dag is dus bewust bezig met het voorbereiden op de toekomst. In de praktijk spelen er echter ook de zorgen van alledag:

  • Hoe zorg ik ervoor dat de business gewoon doordraait?
  • Er komen iedere dag verzoeken om nieuwe applicaties en it-mogelijkheden. Hoe kan ik daaraan voldoen zonder dat ik direct mijn toekomststrategie uit het oog verlies?
  • Hoe snel kan ik nieuwe projecten uitvoeren met mijn bestaande resources/kennis?

Het kan alleen door in te zetten en te transformeren met technologieën die zorgen voor verregaande automatisering en simplificatie van het datacenterbeheer. Het software defined datacenter is niet meer bijzonder, er wordt dit jaar serieus in geïnvesteerd. Ik denk dat we ook in 2016 nog wel even op deze weg door zullen gaan. Cio’s gaan meer stappen nemen om hun datacenters te transformeren. Hybride clouds en hyper convergenence zijn daarbij de opmaat naar een heel nieuw onzichtbaar datacenter, waarmee een droom voor veel it-managers en cio's uitkomt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Beste Frank,

Mijn complimenten over jouw stuk, eindelijk een verhaal zonder de vendor naam nadrukkelijk te positioneren, getuigt van klasse

Volgens mij wordt door IoT de datacenters alleen maar zichtbaarder en zal een groot deel van het internet en infrastructuur bepaald worden door DC oplossingen. Wij werken dus niet aan onzichtbaarheid maar juist aan zichtbaarheid en bekendheid.

@Eric, de rol wordt belangrijker, helemaal met je eens.

Maar vanuit de gebruiker gezien is de overgrote bulk van alle achterliggende infrastructuur onzichtbaar. Ook is mijn perspectief dat er nog heel veel 'onzichtbaar' te maken is in het datacenter zelf zoals ik aanhaalde door de trends die ik aanhaalde.
Die staan denk ik niet 'tegenover' jouw perspectief, en zijn een verlengde er van.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-02T10:00:00.000Z Frank aan de Stegge
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.