Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De meest gestelde vragen over software defined

Time flies, zeker wanneer we het over technologie hebben. Waar ik in 2013 al betrokken was bij een onderzoekje naar de status van it-professionals ten opzichte van de nieuwe software defined technologie, is het inmiddels een veelbesproken onderwerp.

In 2013 gaf de helft van de 117 ondervraagde it-professionals aan nog geen mening te kunnen vormen over software defined, omdat er nog niet voldoende informatie beschikbaar was. Slechts 29 procent zag software defined als de toekomst. Helaas beschik ik ook (nog) niet over nieuwe cijfers, maar één ding is zeker: aan informatievoorziening geen gebrek meer. Verschillende meningen, visies en zelfs definities domineren de vakpers. Software defined wordt dan ook op de it-afdeling veelvuldig besproken.

Het vak van de it-beheerder

Het valt mij op dat er na twee jaar nog altijd verwarring bestaat over wat software defined technologie nou eigenlijk is. De technologie houdt in dat hard- en software volledig gescheiden worden. Een afzonderlijke managementlaag over de hardware is dus geen software defined, ook al roepen sommige leveranciers weleens iets anders. Het is een feit dat software defined de traditionele it-infrastructuren op zijn kop zet. En uiteraard gaat dit gepaard met diverse voor- en nadelen. Tijdens workshops die wij bij Telindus organiseren over dit onderwerp, valt het mij op dat er veelvuldig dezelfde vragen naar boven komen. En het interessante is, deze hebben bijna allemaal betrekking op de huidige baan van de it-beheerder. Ik zet er drie op een rijtje:

1. Moet ik programmeur worden? 
2. Hoef ik straks niets meer te weten van de onderkant? Met andere woorden: kan ik al mijn opgebouwde kennis overboord gooien?
3. Heb ik straks nog wel een baan? 

Infrastructuur wordt programmeerbaar

Met een infrastructuur waarin de software dominant wordt, moge het duidelijk zijn dat het vak van de it-beheerder zeker zal gaan veranderen. Maar als we kijken naar vraag 1, nee, it-beheerders hoeven geen programmeurs te worden. Maar je gaat wel programmeurs nodig hebben. In de praktijk weet een programmeur doorgaans weinig tot niets van it-infrastructuren en de it-beheerder niets van programmeren. Een it-beheerder zal dus nooit zo snel kunnen programmeren als een programmeur. De hele omgeving wordt echter wel programmeerbaar. Configureren gebeurde voorheen veelal in een cli (command line interface) en afhankelijk van de complexiteit kon dit soms tot enkele dagen duren. Met software defined lukt dit met één druk op de knop doordat scripts automatisch uitgerold worden. De beheerder krijgt de taak om de vertaling te maken van het netwerk naar de opdrachten, de programmeur voert de opdrachten in.

Verantwoordelijkheid

Op het moment dat een software defined-omgeving geïmplementeerd is, wil dat niet zeggen dat er niets meer fout kan gaan. Doordat alles is opgenomen in scripts en policies wordt de kans op fouten verkleind, maar zijn de gevolgen groter op het moment dat het toch mis gaat doordat een script niet werkt bijvoorbeeld. Juist op die momenten is kennis van de basisinfrastructuur essentieel.

Je kunt het vergelijken met een bezoek aan de garage. Waar voorheen de motorkap omhoog ging, wordt nu met een stekker onder het dashboard een koppeling gemaakt. Maar om de oorzaak te achterhalen, is nog steeds specifieke kennis nodig. Niet iedereen kan een auto ‘uitlezen’. In het datacenter worden fysieke servers virtueel en het is aan de beheerder om mee te veranderen. Dit betekent niet dat basiskennis overboord gegooid moet worden, want je moet nog altijd weten wat je bouwt: wat er onder motorkap zit. Jij bent er immers verantwoordelijk voor dat het draait.

Functies veranderen

Het is een logische vraag, de vraag of er banen verdwijnen op de beheerafdeling als gevolg van software defined. Het beheer van de infrastructuur is er in de afgelopen jaren niet eenvoudiger op geworden. Veel bedrijven hebben te maken met verschillende systemen die door de jaren heen naast en met elkaar zijn gaan functioneren. Ieder systeem heeft zijn eigen specifieke features waarvoor kennis binnen de it-afdeling nodig is. Niet zozeer banen verdwijnen, maar rollen gaan veranderen.

Zoals eerder aangegeven; het is nog steeds belangrijk om te weten hoe de onderliggende infrastructuur werkt. Deze kennis zal aanwezig moeten blijven. In mindere mate voor het fysiek inrichten, maar meer in de vertaling hoe dit te laten werken door te programmeren of samen te laten werken met andere onderdelen binnen de it-infrastructuur.

In de toekomst zullen steeds meer beheerders zich gaan bezighouden met applicaties, in plaats van de complexe infrastructuur. Software defined zorgt ervoor dat de focus voor it-afdelingen meer zal komen te liggen op functioneel beheer in plaats van het technisch beheer. Het technisch beheer zal steeds meer worden uitbesteed en de it-professionals kunnen zich bezighouden met de klant binnen het bedrijf. Banen verdwijnen dus niet, maar er ligt ook een eigen verantwoordelijkheid bij de beheerders om zich te blijven ontwikkelen en mee te groeien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-21T10:06:00.000Z Harm de Haan
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.