Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Datacenterleverancier wordt sparringpartner

Computable Expert

Pieter de Haer
Portfoliomanager, PREVIDER. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Datacenters en Beheer.

Het gebruik van SaaS neemt wereldwijd razendsnel toe en het zal mij niet verbazen als in de toekomst het overgrote deel van de eindgebruikers hun totale it-applicatielandschap in verschillende externe clouds hebben draaien. De rol van de datacenterleverancier als sparringpartner voor SaaS-leverancier is cruciaal bij die transitie.

De laatste jaren zijn wereldwijd diverse onderzoeken gepubliceerd over de opkomst en het gebruik van cloud-diensten. Hier komen een aantal interessante trends naar voren. Met name de groeiperspectieven van clouddiensten gericht op het mkb zijn opvallend te noemen. Opkomende markten groeien procentueel het hardst. De groeiverwachting van Europa en de Verenigde Staten ligt rond de 20 procent. In Afrika en Australië is dat nog hoger. In Europa en de Verenigde Staten wordt overigens wel de meeste omzet gehaald; in totaal bijna honderd miljard in 2018!

Minder legacy

De verklaring voor deze ontwikkeling kan op verschillende punten gevonden worden. Om te beginnen wordt er minder omzet gehaald in de opkomende markten, waardoor groeicijfers al snel hoog uitvallen. Maar wat volgens mij een belangrijker punt is, is dat er in opkomende markten veel minder sprake is van legacy.

Bedrijven in Europa en de VS moeten vaak oude applicaties vernieuwen en kiezen als tussenoplossing veelal voor ingewikkelde hybride infrastructuuroplossingen. Bedrijven in opkomende markten hebben dat probleem niet. Ze kunnen direct en zonder omkijken gebruik maken van de nieuwste en beste oplossingen uit de cloud.

Sparringpartner

Een interessant toekomstbeeld doemt op. Eindgebruikers willen, zowel vroeger als nu, een zo eenvoudig mogelijk it-landschap. Het liefst zouden ze alle it-kennis uitbesteden en zich enkel richten op hun core business. Cloud, en in het bijzonder SaaS, is daar uiterst geschikt voor. SaaS kan locatie-onafhankelijk geleverd worden en geeft geen kopzorgen over het beheer van een applicatie.

Ik denk daarom dat eindgebruikers in de toekomst vooral van SaaS-diensten gebruik gaan maken. IaaS-diensten zullen nog wel bestaan, maar deze worden dan vooral geleverd aan resellers en it-partnerbedrijven die SaaS aanbieden. De IaaS-markt is momenteel nog groter dan de SaaS-markt, maar het gebruik van SaaS neemt wel veel sneller toe.

Minder klassieke IT

Voor publieke datacenterleveranciers betekent dit vooral dat ze zich moeten bezinnen op hun rol. Het datacenter als ‘product’ is in de toekomst minder belangrijk. Je ziet het nu al. Colocatie en klassieke it-infrastructuur worden steeds minder geleverd en komen in de markt steeds minder voor. De datacenterleveranciers moeten zich daarom vooral gaan richten op het ondersteunen van partners en het leveren van IaaS.

It-partnerbedrijven die zich in SaaS willen verdiepen hebben vaak veel behoefte aan een IaaS-leverancier die echt inhoudelijk als sparringpartner kan optreden. Dat zien we nu in de praktijk ook al vaak. Softwareleveranciers hebben vaak geen kennis van het ontwerp van een hostingplatform voor hun eigen software. Laat staan hoe je dit succesvol onderhoudt. Datacenter/IaaS-leveranciers hebben daarom een gouden kans om die gemiste sparringpartner te worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-03T10:19:00.000Z Pieter de Haer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.