Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Dubbele stroomtoevoer is moeilijk verhaal

23 februari 2016 - 12:403 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur
Marco Alink
Marco Alink

Om een it-infrastructuur in het datacenter effectief tegen stroomuitval te beschermen, is het belangrijk om de stroomtoevoer dubbelvoudig uit te voeren. Dat lijkt eenvoudig, maar in de praktijk worden sommige onderdelen in de it-infrastructuur volgens mij nog wel eens vergeten.

Vreemde opstellingen…

De richtlijnen voor een goede, robuuste stroomtoevoer voor datacenters zijn beschreven in de TIA-942 standaard. Voor een Tier-3 datacenter als de onze stelt die standaard dat elektrische voeding voor datacenterapparatuur redundant uitgevoerd dient te worden in een A- en een B-pad. Simpel gezegd: alle apparatuur heeft twee paden en het complete datacenter kan als geheel op één van die paden draaien. Mocht er één voedingpad dus geen spanning kunnen leveren, dan ondervindt de apparatuur hiervan geen hinder omdat er gebruik kan worden gemaakt van het tweede pad.

Op zichzelf lijkt dat een heldere standaard, maar in de praktijk is dit best lastig. Wanneer ik een rondje maak door het datacenter, zie ik bijvoorbeeld dat veel apparatuur enkelvoudig is aangesloten. En dat is een risico, want enkelvoudig aangesloten it-infrastructuur kan leiden tot uitval van onderdelen. In de praktijk zie ik bijvoorbeeld dat men vergeet switches dubbelvoudig aan te sluiten. Switches beschikken slechts over één 230 Volt voeding. Vaak hebben die switches wel de mogelijk om een tweede voeding aan te sluiten, maar dan op 48 Volt gelijkspanning. Dat is in veel datacenters niet voorhanden en je zou dan een extra voeding moeten plaatsen.

Die moeite wordt meestal niet genomen. Eigenlijk zouden ze zo’n netwerkswitch uit moeten rusten met een sts, een soort schakelaar voor stroomvoorziening. In de praktijk zie ik dat zelden. Nu is dit, wanneer het gaat om colocatie, de verantwoordelijkheid van de klant zelf en er zal vast een reden voor zijn. Maar ik zou daar toch graag over van gedachte wisselen.

Slecht gezekerd

Naast enkelvoudig aangesloten switches, heb ik ook nog wel eens twijfels over de aandacht die er is voor de kwaliteit van de stroomvoorziening. Elke pdu (power distribution unit) is afgezekerd met een smeltzekering van maximaal 16 Ampère. Zo’n pdu mag uiteraard nooit beide stroompaden van één netwerkkast met it-apparatuur leveren, maar het komt in de praktijk wel voor dat een pdu meerdere netwerkkasten van stroom voorziet. De pdu levert dan de A-feed voor de ene kast en de B-feed (de backup) van de andere kast. Op zichzelf is dat prima, maar waar je dan wel rekening mee moet houden is dat over één feed maar een stroomsterkte van maximaal 8 Ampère mag gaan. Want als een pdu naast de gebruikelijke A-feed ook plotseling de B-feed moet leveren, dan mag dat niet boven de 8+8 = 16 Ampère uitkomen. Ik vraag me wel eens af of mensen daar rekening mee houden.

Kortom: hoe goed hebben jullie de it-infrastructuur opgezet en aangesloten? In het kader van groot onderhoud aan de hoofdverdeler gaan wij de netwerken van alle klanten controleren en hen vragen of dit ook bekend is. Wellicht een mooi moment voor jullie om ook eens de stroomvoorziening onder de loep te nemen.

Meer over

RedundancySwitches

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    5 reacties op “Dubbele stroomtoevoer is moeilijk verhaal”

    1. Adriaan Klop schreef:
      26 februari 2016 om 11:54

      Het verhaal is nog een stap complexer. Wij hebben alle voedingen dubbel uitgevoerd en trekken stroom van verschillende stroomgroepen via UPS’en die ieder maar voor maximaal 50% van het maximale vermogen worden belast. We kwamen er 14 dagen terug op pijnlijke wijze achter dat dat toch onvoldoende zekerheid biedt toen hogerop in de stroomketen op een drie-fasen verdeelpunt een hoofdzekering het begaf. Toen bleek dat een aantal groepen van dezelfde (defecte) fase kwamen en er toch systemen zonder stroom kwamen te staan. En het allerergste was nog dat beide koelunits uitvielen omdat ze op diezelde defecte fase waren aangesloten.

      Shit happens!

      Login om te reageren
    2. Karel van Zanten schreef:
      26 februari 2016 om 12:22

      Dubbelvoudig? Wat een draak van een woord.
      Is “dubbel” niet genoeg?
      Techneuten worden niet geselecteerd op hun taalgevoel, maar van een redactie mag je verwachten dat ze de taal in hun publicatie enigszins in de gaten houden, lijkt me. Kan het met een global replace even worden aangepast? Alstublieft!

      Toch wel grappig hoe zo’n woord zou hebben kunnen ontstaan: Tweevoud, drievoud dus ook “eenvoud” – nee, dat woord betekent iets anders, dan maar “enkelvoud”. Maar als “enkelvoud” geaccepteerd is dan mag “dubbelvoud” ook.
      Voor je het weet wordt zo’n draak van een woord deel van een jargon en met zo’n artikel als dit wordt het gedropt in het algemene spraakgebruik.
      Als over een jaar iemand zegt “dubbel” kan hij misschien de reactie “Dubbel? O, je bedoelt dubbelvoudig.” verwachten.

      Login om te reageren
    3. Wie Roept Mij schreef:
      26 februari 2016 om 12:52

      Die infrastructurele componenten met een enkelvoudige powerfeed gebruiken natuurlijk draadloos stroom, Jevon’s paradox aangaande datacentra gaat namelijk om het feit dat het steeds moeilijker wordt om online maatschappij te voeden door nieuwe paradigma’s waarbij de data ‘just-in-time’ binnen handbereik moet zijn, direct toegankelijk waardoor de kosten verschuiven naar opslag en connectiviteit.

      Terugkomend op Jevon’s paradox, een Google search query (inclusief de indexering) heeft maar 3Whr nodig wat dus minder dan 0,2% van de energie is die je nodig hebt om thee te zetten. Nu zoek je echter vaker naar informatie dan dat je thee zet waardoor de rekensom snel gemaakt is want het probleem zit niet in de servers welke tegenwoordig in een steeds grotere temperatuur range operationeel blijven.

      Login om te reageren
    4. Roel Vinkes schreef:
      27 februari 2016 om 09:38

      Dubbelvoudig? Nog nooit gehoord, dekt wel de lading. Wij hebben het altijd over “Redundant”, dan weet (bijna) iedereen waar het over gaat. We letten er altijd op dat de PDU’s uit verschillende verdeelinrichtingen hun spanning krijgen. Bij de voorbereiding van het plaatsen van hardware hebben we al een goed beeld van wat de hardware “trekt” en daar houden we rekening mee. En bij de power-on houden we de display’s van de pdu’s in de gaten of onze berekeningen kloppen met de werkelijkheid. Roel Vinkes; MinDef. En! Alles dubbel afgesteund uiteraard, indien niet anders kan: via ATS-en.

      Login om te reageren
    5. Marco Alink schreef:
      2 maart 2016 om 06:30

      Redundant aansluiten kan je eigenlijk op verschillende manieren opvatten. Dat kan door een apparaat te voorzien van 2 voedingskabels die elk in een andere feed worden aangesloten, maar dat kan ook door een apparaat zelf dubbel uit te voeren. Afhankelijk van de opzet van de IT-infrastructuur is beide goed. Echter verschilt het wel per datacenter hoe het “erboven” is uitgevoerd.

      Wat ik duidelijk wil maken is dat klanten goed nadenken over hun IT infrastructuur. ATS-en kunnen helpen om apparatuur dat maar 1 voeding heeft toch nog te voorzien van 2 feeds. Dit kan op kast niveau, maar ook hoger in de stroomkring. Kanttekening hierbij: je apparaat heeft maar 1 voeding, die kan natuurlijk wel stuk en dan werkt het nog niet.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs