Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Oude silo-model houdt geen stand’

De wereld van de it verandert snel. Het oude silo-model houdt echter geen stand, waardoor er veel it-silo’s afbrokkelen. Wat betreft de toekomst van het datacenter, zullen er volgens mij slechts twee levensvatbare datacenter-opties overblijven.

We horen heel veel in deze dagen over de grote veranderingen in de it. Dit gebeurt vooral rond afbrokkelende it-silo’s, wat een verwijzing is naar de achteruitgang van gespecialiseerde it-functies in het voordeel van generalisten, die het grotere plaatje zien en meer tijd besteden aan het laten groeien van het bedrijf. En ze brokkelen zeker af, en met een goede reden. Die silo’s kwamen op toen in de it-infrastructuur gedecentraliseerde en gespecialiseerde apparaten (opslag, back-up naar disk, etc.) naar boven kwamen als de standaard.

Traditionele it-opslag en datacenters ontstonden in een wereld voor de virtualisatie en de cloud. En in die tijd werkte het ook erg goed. Aangesloten op een san bracht het de flexibiliteit van een shared storage pool ten behoeve van zowel verbeterde capaciteit als performance management. Maar nu zijn die san’s onhandig, waarbij it-teams tijd moeten besteden aan lun-provisioning en -masking, of op zoek moeten naar goed betaalde storage-specialisten om het vuile werk op te knappen. Op hetzelfde moment laten cloud-first-toepassingen en -bedrijven de it-wereld een scherp contrast zien met de oude, onhandig tools die constant handmatig tweaks nodig hebben. Deze toepassingen en infrastructuren, speciaal ontworpen om cloud-resources te benutten, laten zien dat het mogelijk is om het managementparadigma te vereenvoudigen. En daar komt zeker geen handmatig provisioning van lun’s bij kijken.

Voor een echte verklaring over de toestand van de huidige traditionele storage- en datacenter-markt hoeven we dan alleen maar te kijken naar de EMC/Dell ‘mergerquisition’. Zelfs grote technologie-reuzen kunnen hun bedrijven niet laten voortbestaan op basis van een enkele it-silo, zoals shared storage.

Ondernemingen kunnen het oude silo-model niet in stand houden. Als deze oude vorm van opslagtechnologie wordt verbannen naar de zijlijn, zal de verschuiving van invloed zijn op mensen en processen. Dit jaar zullen de it-teams evolueren, met achterlating van oude titels en deel gaan uitmaken van de nieuwe groep van it-deskundigen, en zullen zij een hoger niveau aan projecten gaan managen. ‘Afbrokkelende silo’s’ is niet iets om bang voor te zijn, maar iets om op te anticiperen, aangezien ervaren it-werknemers nieuwe manieren vinden om de onderneming te ondersteunen. En omdat it-teams werken aan meer innovatieve, business-gerichte projecten, zal de technologie die ze beheren eenvoudiger moeten zijn.

Levensvatbare datacenter-opties

Er zullen slechts twee levensvatbare datacenter-opties overblijven. Datacenter operators zullen zich gaan bewegen in de richting van de twee keuzes die uiteindelijk zullen overblijven: hyperconverged infrastructuur en de public cloud. Beide opties hebben een belangrijke gemeenschappelijke factor: eenvoud. Waar public cloud een optie is voor sommigen, hebben de veiligheid en de complexiteit van het offsite verplaatsen van data veel bedrijven weerhouden van deze overstap. In plaats daarvan, zullen die bedrijven zich wenden tot die andere nieuwe optie voor eenvoudige implementatie en beheer - de hyperconverged infrastructuur. Het uitrollen van hyperconverged infrastructuuroplossingen levert de onderneming de eenvoud en schaalbaarheid van cloud op, zonder compromissen.

Hoe dan ook, it-teams zullen geen tijd meer hoeven te besteden aan break-en-fix taken. Een infrastructuur op basis van cloud economics betekent dat de momenteel verzuilde groepen samenkomen tot een beter it-team, dat minder tijd besteedt aan provisioning en het oplossen van problemen. Ze zullen in plaats daarvan toepassingen en beleid managen, en zullen meer vrijheid hebben om innovaties te vinden. Dat zal uiteindelijk een goede zaak zijn voor it en voor de business.

Jesse St. Laurent, cto bij SimpliVity

Datacenter & Infrastructure Optimisation

Datacenter & Infrastructure Optimisation is een belangrijk thema tijdens Infosecurity.be 2016. Simplivity is één van de exposanten die op de drie gecombineerde ict-vakbeurzen terug is te vinden. Registreer nu gratis voor de beurs en bezoek deze op woensdag 23 en/of donderdag 24 maart in Brussels Expo

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Het uitrollen van hyperconverged infrastructuuroplossingen levert de onderneming de eenvoud en schaalbaarheid van cloud op, zonder compromissen."

Ligt volgens mij net iets genuanceerder :
- Cloud is eenvoudig en schaalbaar
- Hyperconverged infrastructuur is ook eenvoudig maar niet schaalbaar.

Ook hier even wat opgetrokken wenkbrauwen. De basis onder uw stelling staat ietwat haaks op wat u hier populistisch naar voren brengt. Even los van de kreten die worden geslaakt.

Wetmatigheden onder IT ICT
Die zijn geenszins veranderd en of u wil of niet die zullen ook niet veranderen. Jammer dat menig IT professional er a: geen weet van heeft, b: er dus geen oog voor heeft en c: er beter eens eenmaal oog voor zou moeten hebben. Het bepaald namelijk hoe IT ICT werkt.

Levensvatbare datacenter opties
Er is niets mis met de gewone manier van storage en de in te richten standaard IT ICT posities en processen, ongeacht of je wil spreken van silo's of niet. Cloud is niets anders dan de connectiviteit en de ontsluiting van (business) data vanaf 'anywhere'. Niets nieuws aangezien dat voor 'cloud' al jaren mogelijk was, ongeacht de fysieke locatie van die data.

Simpel Simpeler Simpelst
Als menig IT Professional niet weet aan welke basis en wetmatigheden IT ICT onderworpen is dan toch wel, hoop ik, de wetten van Simpel-Simpeler-Simpelst. Immers, hoe meer onderdelen/koppelingen/partijen, hoe meer problemen. Dus we kunnen strooien met tal van termen maar basic is het gewoon er voor zorgen dat je a: data beschikbaar is en b: als je er even over na denkt toch vooral zorg te dragen voor een goede backup, wat zeg ik, een nog betere en regelmatig gesimuleerde restore.

Commerciële partijen en hypen
Met regelmaat draag ik uit op presentatie, course, seminar en platformen als computable dat het niet aan 'commercie' is te bepalen hoe ondernemingen tegen de ontwikkelingen van IT ICT aan moeten kijken maar nog altijd zij zelf, al dan niet mbv een volkomen onafhankelijke IT consultant die gewoon met twee voeten op vloer en in 'bagger' kan staan.

Economy & Business first
Ik kan me nu echt niets voorstellen wat er verkeerd zou zijn aan shared storage al of niet in externe datacenters. Uiteindelijk valt of staat elk simpel en degelijk business modell met a: bereikbaarheid van data, ongeacht waar die staat gestald, b: continuiteit van toegankelijkheid, en c: in geval van problemen weer de hernieuwde bereikbaarheid op kortst mogelijke terrein.

Simple IT ICT
Eens dat je het liefst streeft naar uniformiteit in je IT landschap waarbij je best mag en kan kijken naar eigen beheer of extern beleggen. Als je daarbij eenvoudige nuchterheid toepast zoek je de balans tussen redelijkheid-kwaliteit-prijs en je komt dan al een heel eind. Uiteindelijk loop je vanzelf tegen de grenzen van die wetmatigheid aan die heel eenvoudig stelt dat er een keer een moment is dat je gewoon bent uitgeautomatiseerd. En dan kun je je gewoon het beste richten op waarom je het ook alweer doet.

Het bewerkstelligen van besparen met die IT ICT en het uitnutten daarvan. Dan is uitnutten iets anders natuurlijk als 'uitmelken' van een potentiële klant door met een soort 'hell en damnation' te preken en iets te roepen wat in essentie weer eens niet klopt. Dat je moet en zal.... anders ben je te laat en vis je achter het net retoriek.

Hé, de zon schijnt.

Dit is wel erg kort door de bocht, dat de silo's in datacenters aan het verdwijnen zijn is inderdaad een trend echter is een hyperconverged only infrastructuur net zoveel een silo als elk traditioneel platform.

De datacenters van de toekomst zijn gebaad bij een infrastructuur welke gebaseerd is op commoditization (cattle vs pets) en kenmerkt zich door schaalbaarheid, flexibiliteit en openheid, waarbij cloud slechts een component is van deze nieuwe next gen infrastructuur.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-21T10:18:00.000Z Jesse St. Laurent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.