Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

CaaS, de nieuwe norm voor developers?

Channelweb Expert

Dimitri Tzoumas
Country Manager, MEDIAMET. Expert van Channelweb voor de topics Datacenters en Security.

Docker heeft zich snel een plek weten te verwerven binnen de virtualisatiemarkt en wint steeds meer bedrijven voor zich. Het principe is eenvoudig: de dienst maakt ‘paravirtualisatie’ mogelijk door het ontwikkelen van een container, oftewel een geïsoleerde omgeving waarin verschillende programma’s kunnen worden uitgevoerd.

Alle processen binnen de container vinden onafhankelijk plaats van de omgeving daarbuiten. Dit maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze containers in te zetten waar die nodig zijn, zonder de noodzaak om wijzigingen aan te brengen. Hoewel de technologie niet nieuw is, heeft de sterke marketingmachine achter Docker en het hoge volwassenheidsgehalte van de technologie geleid tot een sterke democratisering van het concept.

Het succes van Docker heeft de aanzet gegeven tot een nieuwe manier van werken voor ict-professionals: Container as a service (CaaS). Klanten van deze dienst nemen geen virtuele machines af, maar containers. Dat wil zeggen: de omgeving en componenten die nodig zijn voor het ontwikkelen van de gewenste applicatie, en niets meer.

CaaS sluit aan op behoeften

Om concurrerend te kunnen blijven moeten bedrijven snel nieuwe applicaties of releases ontwikkelen. Dit flexibele, niet-belastende en snelle systeem stelt bedrijven in staat om effectiever in te springen op marktontwikkelingen en sneller over te gaan van de realisatiefase naar de productiefase. Omdat de functionaliteit van een container niet wordt beïnvloed door de externe omgeving, kunnen de tussenliggende fasen tussen het preproductie-, test- en productiestadium worden geëlimineerd. Dit resulteert in kortere implementatietrajecten.

Bedrijven kunnen ook applicaties ontwikkelen om te voorzien in een specifieke behoefte, zoals een webwinkel, Wordpress-website of synchronisatieoplossing. De cultuur van CaaS draagt bij aan flexibiliteit, vrijheid en een snel ontwikkelproces. Programmeurs profiteren van een grotere onafhankelijkheid. Ze hoeven niet langer te wachten totdat een systeembeheerder een testinfrastructuur heeft ingericht. Ze kunnen naar behoefte containers creëren en inzetten.

Containers bieden ook meer grip op de beveiliging. Een container voorziet namelijk uitsluitend in de microservice waarvoor hij is gemaakt. Dit resulteert in compactere applicaties met een kleiner aanvalsoppervlak.

Veelzijdig ecosysteem

De cloudomgevingen van alle belangrijke spelers zijn inmiddels compatibel met Docker. Toch is het belangrijk om de hulp in te schakelen van een partner met in de praktijk bewezen expertise die u van vakkundig advies kan voorzien.

De democratisering van containers heeft ook geleid tot de ontwikkeling van diverse tools die het containerbeheer vereenvoudigen. De overgrote meerderheid van deze tools staan in het teken van Docker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Blij dat ik mijn bedrijf ooit caas heb genoemd :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-25T13:28:00.000Z Dimitri Tzoumas


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.