Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Wie controleert de controleur?

Computable Expert

Roberto Nagel
Management consultant. Expert van Computable voor het topic Datamanagement.

De pdf/a-standaard blijkt voor meerdere interpretaties vatbaar.

Als je gebruik wilt maken van standaarden, dan zijn hulpmiddelen om de naleving ervan te controleren heel belangrijk. In het geval van technische standaarden die over data- en bestandsstructuren gaan, kan men vaak beschikken over controlesoftware die aangeeft of bijvoorbeeld een bestand aan de standaard voldoet. Dit zijn de zogenaamde 'parsers' oftewel validators. Als er meerdere validators zijn voor dezelfde standaard, dan is het wel spannend om te zien of de verwerking van een gegeven testbestand elke keer tot hetzelfde resultaat leidt. Standaarden zijn namelijk vaak op verschillende manieren te interpreteren. En dit kan de oorzaak zijn van afwijkende resultaten. Dat maakt het allemaal wat lastiger.

Voor de relatief nieuwe documentstandaard pfd/a was dit een hele belangrijke drempel. Pdf/a is tenslotte een iso-standaard voor langetermijnarchivering van elektronische documenten. En in het geval van pdf/a-bestanden zijn derdaad verschillende validators op de markt die in bepaalde situaties verschillende resultaten opleverden.

Het internationale PDF/A Competence Center heeft getracht dit euvel snel op te lossen door een verzameling bestanden ter beschikking te stellen waarmee de leveranciers van validators hun software kunnen finetunen. De noodzaak van het Competence Center om een validator voor validators te ontwikkelen, wijst erop dat de standaard voor pdf/a meerdere interpretaties vatbaar is. En het verbaast mij dat dit nooit eerder boven tafel is gekomen. Wellicht is de standaard wel te snel ontwikkeld? Of zijn de onderliggende fouten er nooit uitgehaald? Hoe dan ook, het Competence Center heeft ervoor gezorgd dat de neuzen van de validators inmiddels dezelfde kant op staan.

Dit is de link voor het downloaden van de testbestanden van het PDF/A Competence Center:
www.pdfa.org/doku.php?id=pdfa:en:isartor_test_suite

Op deze site is een testreport te vinden over de betrouwbaarheid van verschillende validators. Tevens is er een aanvullende verzameling van testbestanden:
www.pdflib.com/developer/pdfa/validation-report

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je vraagt je toch werkelijk af waarom AFPDS niet tot archief standaard is verheven.

In God we trust, all others VeriSign :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-08T10:18:00.000Z Roberto Nagel
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.