Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Een golf van opwinding: Google Wave

Computable Expert

Freddie van Rijswijk MSc
Marketing/PR-manager. Expert van Computable voor de topics Datamanagement en Infrastructuur.

Google verrast de wereld met Google Wave. Een real-time communicatieplatform dat de manier waarop wij met e-mail, instant messaging, file sharing, wiki's, chat en social networking omgaan drastisch zal veranderen, of niet?

Google Wave is nog niet officieel beschikbaar maar de features die men nu al kan tonen zijn indrukwekkend:

- Real-time: het kunnen meekijken wat er door anderen getypt wordt, karakter per karakter.
- Collaborative: Central hub waar je mensen aan je Wave kan toevoegen.
- Extensions (robots): Spelly (context gevoelige spelling checker), Bloggy (zet je Wave direct op je blog), Linky (ontdekt hyperlinks), Polly (Formulieren voor polls), etc.
- Gadgets: Google Maps, games, Youtube, yes/no/maybe, etc. die je kunt opnemen in je Wave.
- Playback: het terugspelen van aanvullingen en wijzigingen op je Wave.
- File-sharing: drag & drop van bijvoorbeeld foto's in je Wave.
- Document creation and editing: met meerdere mensen aan een document werken.
- Etc.

Zou jij Google Wave gaan gebruiken? Hebben we Google Wave-functionaliteit nodig in onze dagelijkse werk?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik zou hier zeker gebruik van maken. Elke toevoeging of verbetering t.b.v. communicatie juig ik alleen maar toe.

Dank voor dit stuk, ik weet nu zeker dat ik nooit iets zal kopen bij de firma van de heer van Rijswijk. Iemand die zo'n dom en ondeskundig stukje schrijft, is mijn centen niet waard. Kijk even op Register of andere kwaliteitssites en je ziet dat Google hoogstens een inhaalslag doet op bestaande diensten. Desondanks schrijft van Rijswijk:

de features die men nu al kan tonen zijn indrukwekkend.

Wie dat schrijft, heeft geen kennis van de al bestaande producten.

Gezellige reactie Van Meijnten! Register? .nl? .com? .org? .net?

Google helpt: http://www.theregister.co.uk/2009/05/28/google_wave/ daar zegt Google zelf: "This is an unbelievable demonstration of what is possible in the browser". Gezien de moeite die Microsoft doet om Unified Communications aan de man te brengen, lijkt me dat hier flinke concurrentie aan het groeien is. Ik vind het belangrijk dat Computable het bericht brengt. Mij had het in ieder geval weer iets te bieden.

@marco: juig met een g? Inderdaad elke verbetering is er een. V.w.b. het bericht zelf, ach... het is leuk om te weten.

Ik sta altijd open om te leren van anderen en zou dan ook graag een onderbouwing zien van de heer Meijnten m.b.t. de inhaalslag die google doet.

Wat op mij indruk heeft gemaakt is de integratie van de features, de User Interface en het feit dat er een protocol aan ten grondslag ligt dat net als bij Google Maps weer een stortvloed aan nieuwe toepassingen gaat brengen.

Voor al die anderen zou ik zeggen bekijk de movie op http://wave.google.com en vorm je eigen oordeel.

En de heer Meijnten nodig ik bij deze uit om nader kennis te maken, misschien is uw eerste indruk toch niet helemaal juist ;-)

Ik weet nog niet wat je ermee kan doen (meerwaarde?)
Toch benieuwd

Dit gaat grote gevolgen hebben op email zoals we dit nu kennen. Google heeft de emial opnieuw uitgevonden. In een woord geniaal! Ik heb de video van 1,5 uur in ??n adem gekeken. De spellingscontrole de vertaal robot de rollback en alles wat er nog gaat komen, geweldig! Outlook is history. En het is zelfs open source en whitelable dus gewoon draaien op je eigen systemen.

Google wave past prima op de requirements voor het werken met 'collective intelligence' om met een (ook internationale) groep specialisten vanuit een vraagstuk snel naar een oplossing te convergeren. Eigenlijk een prima hulpmiddel voor virtual meetings.
Dit wordt net zo'n knaller als gmail.
Welke tools doelt van Meijnten op? Er zijn er zoveel.

Ik was ook erg onder de indruk. Zoals met wikis, microblogging e.d. is het op dit moment nog moeilijk in te schatten wat de impact zal zijn. De opwinding bij Google druipt er in ieder geval van af. Ze overzien zelf nog niet alle mogelijke toepassingen en gooien daarom al direct alle api's e.d. op straat zodat de ontwikkelaars er zo snel mogelijk mee aan de slag kunnen. Bij wikis, blogging, newsfeeds e.d. was het aanvankelijk ook moeilijk uitleggen wat de lol ervan was. Een prachtige mashup van IM protocol (Jabber of XMPP), Ajax en gelikte UI (met dank aan GWT) en technieken die je in versiebeheersystemen tegenkomt. Klinkt misschien boeiend voor een nerd maar je zult toch echt de Google demo moeten bekijken om de opwinding te begrijpen, en het daarna rustig eens laten bezinken. Ik vind het fantastisch dat ze de grenzen tussen email, wiki, im en andere applicaties doen vervagen en ons zo weer opnieuw laten nadenken over hoe we communicatie en samenwerking via Internet met de techniek van vandaag kunnen vormgeven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-29T09:22:00.000Z Freddie van Rijswijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.