Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Rol van WCM in ECM versterkt dankzij crisis

Dit artikel delen:

Hoewel sommige leveranciers anders beweren, is in de markt te zien dat grote ecm-projecten worden uitgesteld of zelfs helemaal worden opgeheven. Ambitieuze projecten zijn veelal gekoppeld aan hoge risico's, iets waar je overigens zelfs in tijden van economisch welvaren moet afvragen of die wel gewenst zijn. De markt kiest nu defensief voor effectieve deeloplossingen op het gebied van enterprise content management. Web content management, maar dan wel op corporate niveau, bevindt zich opnieuw in een stroomversnelling.

Lagere marketingbudgetten leiden tot problemen bij kranten en televisie. De uitgaven aan advertenties en commercials is scherp teruggevallen. Beperktere marketingbudgetten worden slimmer ingezet en daarbij wordt vaak voor het web gekozen. Dat kan in de vorm van bannering en webvertising op gerenommeerde websites, maar als een organisatie zijn eigen toegevoegde waarde wil onderstrepen dan is een corporate site, met actiesites, productiesites, samenwerkingssites van groot belang. Die agglomeratie van websites wordt dan vaak beheerd middels een corporate web content management-systeem. De diverse subsites zijn gericht op specifieke doelgroepen, maar bieden in een aantal gevallen dezelfde content als andere subsites.

In een dergelijke omgeving speelt de vraag naar hergebruik van content en eenduidige, elkaar op verschillende sites niet tegensprekende, informatie een belangrijke rol. Meerdere redactieteams moeten kunnen samenwerken, nieuwe subsites initiëren, themasites lanceren en steeds weer relevante content creëren of, het ei van Columbus, laten creëren door geëngageerde bezoekers. Corporate wWeb content management-systemen bieden bovenop alle beheerhulpmiddelen web 2.0-technieken voor user experience en user generated content. Zo kan een conglomeraat van aantrekkelijke en dynamische websites autonoom worden beheerd. Maar hoe zit het dan met andersoortige informatie die elders in de organisatie beschikbaar is?

Daar waar eerder een volledige integratie van alle informatie of content werd geadviseerd in een ecm-systeem, wordt nu vaker gebruik gemaakt van de integratie tussen best-of-breed systemen. Een documentmanagementsysteem, dat wordt gebruikt voor beleidsdocumenten en zaakgericht werken in een gemeente publiceert eenvoudig naar de publieke website of naar een besloten gedeelte voor raadsinformatie. Dms en wcms integreren eenvoudig dankzij breed gedragen standaarden en technieken. Webservices, de basis van een service oriented architecture, zijn gemeengoed in alle moderne systemen. Zonder grote inspanning kan informatie, die wordt beheerd in een systeem, in een ander systeem worden ontsloten. Deze en andere open standaarden zorgen ervoor dat een zelfstandige positie in het applicatielandschap voor wcms ook in de komende jaren verzekerd is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voor zover mijn kennis en ervaring strekt zijn de grote ECM-systemen op deelsystemen nooit best of breed. Ik vraag me zelfs af of je een ECM-systeem full-blown moet willen, aangezien je altijd tegen de beperkingen oploopt. In mijn omgeving richten we ons nu op best of breed (we houden van goede tooling) en open standaarden (we willen geen vendor locking). Specifiek voor WCM willen we goede navigatiemiddelen snel kunnen manipuleren en eventueel achterliggende systemen snel kunnen ontsluiten zonder grootschalig maatwerk. Web 2.0 toepassingen en Ajaxachtige user interfaces zijn mooi meegenomen daarbij.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-03T17:46:00.000Z Johan Blok