Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Voldoen aan databeveiligingsregelgeving

Ongeacht de locatie van je organisatie

Wet en regelgeving

Grote en kleine organisaties werken steeds meer met cloudapplicaties en geven medewerkers toegang tot gevoelige data vanuit kantoren over de hele wereld. Deze toenemende afhankelijkheid van cloudtechnologieën vergroot ook de zorgen over databeveiliging. Doordat medewerkers met verschillende apparaten overal toegang hebben tot gevoelige data, moeten organisaties hun waardevolle intellectuele eigendom, klantdata en uiteindelijk hun reputatie zien te beschermen.

En dus introduceren verschillende landen hun eigen compliance-eisen. In Nederland is dat de meldplicht datalekken, en in 2018 komt daar de Europese General Data Protection Regulation (GDPR) bij. Deze wetgeving zal van grote invloed zijn op alle bedrijven die binnen de EU persoonlijke gegevens in hun beheer hebben – ook als ze zelf geen vestiging in Europa hebben. En dat is vooral lastig voor bedrijven met kantoren in meerdere landen, omdat ze ervoor moeten zorgen dat ze in elk van hun regio’s compliant zijn met de daar geldende wetgeving.

Veel organisaties moeten daarom nu kritisch kijken naar de manier waarop ze gevoelige data verzamelen en gebruiken. Hieronder volgt daarvoor een aantal actiepunten. Zo zorgen organisaties ervoor dat ze compliant zijn met de geldende regels – waar ter wereld dan ook.

1. De stroom van persoonlijke data begrijpen

Bedrijven moeten een balans vinden tussen enerzijds de bescherming van klantinformatie en anderzijds de garantie dat gebruikers van data gewoon hun werk kunnen blijven doen. Een flinke uitdaging, omdat bedrijven tot voor kort vaak medewerker- en klantinformatie verzamelden zonder te weten hoe deze gegevens uiteindelijk zouden worden opgeslagen en gebruikt. 

De eerste stap naar data-compliancy is weten waar informatie zich bevindt en waar deze heen gaat. Bedrijven moeten de stroom van persoonlijke data binnen hun netwerk in kaart brengen. Dit is van groot belang, omdat veel bedrijven gebruikersdata verzamelen in de ene regio en deze vervolgens in een andere regio in de cloud verwerken.

2. Regelmatig risico’s beoordelen

Er bestaan veel tools voor netwerkbeveiliging, waaronder tools voor het opsporen van zwakke plekken in systemen en firewalls. Ieder bedrijf beveiligt zijn zakelijke netwerk op zijn eigen manier, maar geen enkele tool is volledig waterdicht.

Daarom is het essentieel dat bedrijven regelmatig een risicobeoordeling uitvoeren. Met nieuwe technologieën helpen it-teams onder meer bij het monitoren van hun netwerk, het melden van onbevoegde toegang en het oplossen van problemen. Deze informatie is bijvoorbeeld te gebruiken om erachter te komen wat er in het netwerk speelt en om ervoor te zorgen dat niemand ongeoorloofde dingen doet.

3. Een Data Protection Officer inhuren

Een Data Protection Officer (DPO) is een expert op het gebied van dataprivacy-wetgeving. Hij is verantwoordelijk voor dataprivacy-beoordelingen en zorgt ervoor dat het juiste beleid wordt gehanteerd.

Bedrijven binnen Europa moeten óf een DPO in dienst nemen, en deze voorzien van de benodigde tools, óf een overzicht van persoonlijke gegevens kunnen tonen dat laat zien waarom het bedrijf niet onder de betreffende wetgeving valt. Hoewel niet ieder land een DPO verplicht stelt, kan zo iemand bedrijven helpen te voldoen aan internationale wet- en regelgeving op het gebied van informatie.

4. Degelijke privacybescherming ontwikkelen

Organisaties doen er goed aan door het gehele netwerk privacybescherming in te bouwen. Dit vraagt extra aandacht voor ieder detail dat zich in de cloud afspeelt, en inzicht in hoe verschillende applicaties elkaar beïnvloeden. Door een holistisch, real-time, end-to-end inzicht in prestaties van cloud- en on-premise-applicaties in het gehele netwerk, krijgt de it-afdeling beter zicht op hóé apps precies presteren. Met applicatiemonitoringtools kan de it-afdeling de oorzaak van prestatie-issues vaststellen, ze direct verhelpen en vervolgens gelijk verbeteren.

Nu steeds meer organisaties naar de cloud migreren voor dagelijkse activiteiten, wordt inzicht in public, private en hybrid clouds steeds belangrijker. Vanwege de toegenomen netwerkcomplexiteit en nieuwe sterk gedistribueerde applicatie-architecturen moeten it-afdelingen op een andere manier naar het netwerk en de infrastructuur van applicatieprestaties gaan kijken.

Veel organisaties zijn internationaal actief in de cloud, waardoor meer inzicht, optimalisatie en controle nodig zijn, voor hun eigen veiligheid én om aan wetgeving te voldoen.

Thomas Verhaeghe, countrymanager Benelux bij Riverbed

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-25T10:58:00.000Z Thomas Verhaeghe
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.