Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Europese kruistocht

SCO illustreerde zijn zeventiende jaarlijkse SCO Forum-bijeenkomst vorige week met het James Bond-thema. "Wij zijn net als Bond; wij vechten voor het goede", vergelijkt SCO-ceo Darl McBride.

Hij benadrukt nog even dat er netjes betaald is voor het gebruik van het Bond-brand. Net zoals Linux-gebruikers dat moeten doen, aldus McBride en de zijnen. Tot op heden was de hele SCO-IBM-Linux-kwestie echter nogal academisch van aard. Ten eerste speelde het ver-van-mijn-bed in de Verenigde Staten, en ten tweede ging het om geclaimde rechten op vermeend afgeleide Unix-technologie in open source software waarvoor dan in theorie betaald moet worden.
De laatste tijd is het conflict echter in enkele stappen concreter geworden. Bijvoorbeeld door SCO's bekendmaking van een licentieprogramma voor Linux, met harde prijsstellingen. De concretisering werd vorige week helemaal duidelijk met de aankondiging dat SCO zijn evangelisatie naar Europa brengt. Van een heksenjacht is geen sprake, maar de 'SCO-man' komt eraan.
Moeten Europese Linux-gebruikers zich nu bedreigd voelen? Nee hoor, de licentie-eiser gaat eerst Fortune-bedrijven benaderen. Het gaat om de lijst van vijftienhonderd grote ondernemingen die in mei alvast een SCO-brief ontvingen over mogelijke aansprakelijkheid vanwege Linux-gebruik. Die lijst bestaat uit de Amerikaanse Fortune 1000-bedrijven en de wereldwijde top vijfhonderd, waarvan er ongeveer tweehonderd Europees zijn.
De vraag is wat SCO in de EU zal tegenkomen. Heilig ontzag voor auteursrechten -zoals in de VS nagenoeg gegarandeerd door de aanklaag-cultuur - valt niet te verwachten. Terugdeinzen voor technologie vanwege nog onbewezen claims lijkt ook niet waarschijnlijk. Vrees voor financiële aansprakelijkheid wellicht wel. Vandaar ook dat SCO op het niveau van zowel de it-directeur als de ceo/auditor mikt. Toch kunnen de reacties laconiek zijn. De rechtszaak staat immers pas voor april 2005 op de rol van de Amerikaanse rechtbank. Tegen de tijd dat die zaak is afgehandeld, ziet de wereld er vast weer heel anders uit.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.