Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SQL-passie

Bij elk nieuw stukje SQL-code denk ik: wat is dit toch mooi, stelt Max Schoenmakers, "Groot was mijn verbazing toen ik het interview met Chris Date las waarin hij beweert dat SQL waardeloos is".

Ik ben nu achttien jaar programmeur. Ik heb allerlei talen, dialecten en subdialecten zien langskomen. Sinds een jaar of vier doe ik het meeste in SQL. Bij elk nieuw stukje code denk ik: wat is dit toch mooi. Eindelijk ben ik verlost van die eeuwige loopjes en tellertjes. Met SQL is met veel minder code veel meer mogelijk.
Groot was mijn verbazing toen ik het interview met Chris Date las waarin hij beweert dat SQL waardeloos is. Zijn belangrijkste bezwaar luidt: SQL is onleesbaar. Wat moet je daar nu op zeggen? SQL is vooral moeilijker leesbaar omdat het enorm compact is, maar dat is nu precies waarom programmeurs er gek op zijn. Vaak zijn het niet de programmeurs die bang zijn voor de onleesbaarheid van code. Dat zijn vooral de projectleiders, de consultants, kortom, de ex-programmeurs, die zich door het 'grote geld' hebben laten weglokken uit hun passie. Mijn ervaring met andermans code is: het is even doorbijten, maar niets is leerzamer. Zelfs SQL is door vreemden te begrijpen. Door SQL programmeurs bedoel ik dan.

 
Max Schoenmakers

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-27T00:00:00.000Z Max Schoenmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.