Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Broodje aap

In Computable van 6 april neemt de heer Dekker stelling tegen de toon in de columns van Martin Healey. Nu vind ik zijn stukjes af en toe ook wel eens wat zwaar op de maag liggen, en ik ben ontzettend blij dat er nog kritische mensen zoals hij rondlopen, die oog hebben voor het gevaar dat schuilt in het klakkeloos achter Microsoft aanlopen.

Hele volksstammen lopen momenteel met open ogen in de val die Microsoft wagenwijd heeft opengezet. Bijna iedereen conformeert zich aan de 'standaard' en maakt zich vrijwillig volledig afhankelijk van één leverancier die uiteindelijk de prijzen gaat vaststellen en waarbij je straks om de haverklap geld uit de zak geklopt gaat worden voor 'updates'. De kwaliteit van de software laat vaak te wensen over en hun argument 'onze klanten vragen erom' lijkt me ook nogal onwaarschijnlijk.
De kwetsbaarheid van de samenleving is recent wel voldoende aangetoond als werkelijk iedereen hun producten zou gebruiken. Voor wat de licentiepolitiek betreft: de tendens is nu al bij enkele andere leveranciers merkbaar: een pakket koop je niet meer voor onbepaalde tijd maar je gaat voor het gebruik per tijdseenheid (bijvoorbeeld een jaar) afrekenen, anders stopt de boel er gewoon mee. 'Open source' heeft dit nadeel niet en er zijn inmiddels zat bedrijven die betaalde ondersteuning kunnen leveren. Wij gaan binnenkort bij ons de eerste Linux-server voor onze entreekassa's in gebruik nemen. Ik heb er het volste vertrouwen in!
 

Frans Van Bommel Rotterdam

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-18T00:00:00.000Z Frans van Bommel
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.