Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Opnieuw

Bevrijden de Polen opnieuw Europa? Het lijkt erop. De Polen zijn niet overtuigd van de goede werking van het huidige wetsvoorstel voor een Europese octrooiwet voor software.In december wist het land de formele eerste goedkeuring ervan op het nippertje te voorkomen. Begin deze week was het opnieuw Polen die een stokje stak voor het afhameren van de wet.

Vooral de nieuwe lidstaten van de EU vrezen dat al te makkelijk afgegeven patenten op software de grote (vooral Amerikaanse) bedrijven in staat stellen de kleine ict-bedrijven te dwarsbomen. Dat wantrouwen is ook in Nederland aanwezig.
Hier kent de regering echter meer gewicht toe aan argumenten van grote bedrijven, zoals Philips. Dat is een verklaard voorstander van een Europees softwareoctrooi, maar ook tegenstander van onzinnige patenten.
Juist met dat laatste is iedereen het eens. Of het voorstel deze domweg te makkelijk verleende octrooien kan voorkomen, is echter niemand duidelijk. Onze eigen staatssecretaris weet het niet: ze vroeg vorig jaar om een praktische test. Die is nog niet uitgevoerd.
Het voorstel dateert van ver voor de toetreding van Polen en de andere Oost-Europese landen. Genoeg argumenten om, zoals het Europees Parlement wil, opnieuw te beginnen.
Het geeft de kleinere en minder machtige tegenstanders de kans hun zaak goed te bepleiten. De voorstanders hebben weinig te vrezen; het geeft ook hun meer tijd aan te tonen wat de positieve bijdrage is van softwarepatenten. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-28T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.