Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Tekort aan opleidingen vertraagt adoptie Linux

Ronald de Jong

Er is een groot tekort aan Linux-specialisten in Nederland. Linux wordt slechts mondjesmaat onderwezen, waardoor er te weinig in Linux gespecialiseerde it’ers op de arbeidsmarkt terecht komen.

Op hogescholen en universiteiten zijn de lesprogramma's gericht op de standaardisatie van de markt. Er is een grote vraag naar Microsoft-specialisten, dus dat is wat er onderwezen wordt. Daar verandering in krijgen is bijzonder lastig en tijdrovend. De lesprogramma's voor scholen worden geschreven voor een aantal jaren. Daardoor is het niet mogelijk om snel in te springen op veranderingen en nieuwe technologieën. De agility die in het bedrijfsleven zo belangrijk is, ontbeert  het Nederlandse onderwijslandschap. Doordat het ingewikkeld en tijdrovend is om lesprogramma's aan te passen, worden er de komende jaren te weinig Linux-professionals afgeleverd door de hogescholen en universiteiten. Dat zal de adoptie van Linux in Nederland ernstig vertragen.

Specialisatie

It-opleidingen zouden naast de basisopleiding korte tracks moeten ontwikkelen waarin studenten in drie maanden bepaalde specialisaties kunnen volgen. Zo kunnen zij 80 procent van hun tijd besteden aan een standaard it-opleiding en 20 procent aan het volgen van tracks. De markt vraagt in toenemende mate om specialisten, maar in de praktijk blijkt dat scholen studenten afleveren met te generieke it-kennis. De specialisatie zouden onze it'ers van morgen al op hun opleiding moeten leren. Daarnaast moeten lesprogramma's flexibeler worden ingericht, zodat scholen eenvoudiger kunnen inspringen op veranderende trends en ontwikkelingen in de markt.

Ronald de Jong
Vice president emea sales
SUSE

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Groot te kort aan Linux specialisten...."

Gevoelsmatig ligt het "gebrek aan Linux" toch aan de andere kant:

- wanneer wordt er in aanbestedingen naar open source gevraagd,......
- wanneer wordt er naar de KA werkplek op basis van opensource gevraagd......

Het overgrote deel van bijvoorbeeld de overheid "worstelt" al jaren met opensource.

Zou er van die kant meer vaart achter gezet worden, dan is de opleidingskant zo "om".

Er is een groot tekort aan mensen die wat anders kunnen dan MicroSoft instaleren.
Je kunt het wel over linux hebben maar dan kom je net weet iemand tegen die liever FreeBSD, OpenBSD, Solaris of wat dan ook wil hebben.
Daar komt nog eens bij dat met Linux vaak een bepaalde Linux Distributie bedoeld wordt. (Ik gruwel al bij het idee dat Ronald de Jong uitgerekend SUSE Linux naar voren wil schuiven)

Als we het over scholing voor Linux hebben dan zie je al snel dat men niet verder gaat dan een standaard instalatie waar je met een al dan niet webbased beheertooltje de handel leert inrichten.
Daar heb je natuurlijk geen opleiding voor nodig, Linux met tools als DirectAdmin CPanel of wat dan ook kan elke Windows goeroe ook wel beheren. maar daar zit de ict wereld niet op te wachten.
Men zoekt gewoon lui die een gedegen basis hebben.

Het zou in deze welicht aardig zijn als op HBO opleidingen Minix weer ingevoerd zou worden.
Minix is een systeem waar je in princype niets aan hebt maar waar je wel mee leert hoe besturings systemen werken. Dat is kennis die je nodig hebt om een onwillig systeem weer overeind te trekken.

Echter vrijwel geen docent kan op dat niveau nog les geven, de kennis en de wil ontbreekt.
Een cdtje in het laatje stoppen en opnieuw instaleren is nu eenmaal gemakkelijker, en het is door onwetendheid en onkundigheid een alom geaccepteerde procedure.

Een andere fout die keer op keer gemaakt wordt is het in een zin willen noemen van Linux, OpenSource en gratis.
- Niet alle OSS is gratis !
- Ook voor MicroSoft bestaan er OSS producten, sterker nog MicroSoft heeft er zelf een aantal op de markt gebracht.
- OSS is niet Linux, er zijn heel wat meer OSS besturings systemen.

@Maarten,
Bij de overheid hoef je het niet te zoeken.
- Dergelijke beslissingen worden op politiek niveau en niet op vakinhoudelijk niveau beslist.
- Geen enkele ambtenaar zal het in zijn hoofd halen iets anders dan MicroSoft te beslissen (Nobody has even been fired for choosing MicroSoft)

Het bedrijfsleven kiest al vaak (meestal zonder het te weten) voor Linux (voor de rest nauwelijks). Het overgrote deel van hosting gebeurd daar al mee, om nog maar te zwijgen van alle embedded toepassingen.

@,pascal: eens. Alleen, er is wel degelijk eens iemand ontslagen wegens de keuze voor microsoft: het hoofd ICT van de aandelenbeurs in London, die na aanschaf van MS software totaal vastliep :)

Sorry hoor redactie, maar hoe serieus moet ik dit artikel nemen wanneer ik zie dat de auteur "vice president sales emea van Suse" is ???


Hopelijk krijg ik mijn naamgenoot en mede reageerder mee in een offensief om op een vergelijkbare manier een pleidooi te houden voor her-introductie van (turbo-)pascal in de IT opleidingen.

Deze taal is ook uitgestorven, maar alleen al om de naam zou ik deze weer in ere willen herstellen

(vergeef me mijn cynisme, maar ik heb zeer veel moeite dit soort artikelen serieus te nemen)

Ik vind bovenstaand niet echt overkomen als een artikel. Daar is het met de 230 woorden toch echt te kort voor en biedt het te weinig info.

"Wij van WC-eend vinden dat er te weinig mensen zijn opgeleid om WC-eend te kunnen gebruiken" is het 1e wat ik tussen de regels door lees.

Op zich zit er best een kern van waarheid in. Linux is gewoon minder populair als Windows. Dus er zijn minder mensen in gespecialiseerd en opgeleid.

Het is het kip en het ei verhaal.

Mischien is het een idee voor Suse/Linux om zelf enkele opleidingscentra neer te zetten of op te lijnen. Het roepen dat er een tekort is, is erg gemakkelijk. Maar het daadwerkelijk oplossen is een stuk moeilijker. Maak het aantrekkelijk voor IT'ers om Linux expert te worden. Zet je marketing machine aan and go ahead! Of is juist dit nu het punt waar Linux het vaak tegen MS aflegt?????

@PaVaKa jazeker ik ga met je mee ;)
Meer serieus, het zou idd wel eens zinvol zijn om in ICT opleidingen wat meer aandacht te besteden aan de basis ipv met talen als Java en c# te beginnen, zonder dat de kandidaten snappen wat ze nu eigenlijk aan het doen zijn.

@RuudMulder er bestaat al jaren zoiets als RHCE (fijn voor managers die denken dat je met een MSCE diploma iets over ict geleerd hebt) en er bestaat ook al heel lang zoiets als LPI (goed bedoeld maar al heel snel verworden tot een poging om mensen geld uit de zak te kloppen zonder dat het voor de kandidaten iets opleverd)

Finaly .... tja SuSe.... na bijna twintig jaar Linux ervaring en nog wat langer UNIX ervaring behoort SuSe nog steeds tot dat produkt waar ik geen support op wil bieden.
De constatering van Ruud over WC eend is maar al te treffend.

(apropos, dat IPaddres boven klopt niet, mijn ip is toch echt 127.0.0.1)

Het klopt dat er een tekort is aan afgestudeerden die een Linux achtergrond hebben. Vorig jaar heb ik dit verschijnsel beschreven in een artikel en dit verschijnsel de naam "open generatie kloof" genoemd. Google deze term maar eens. Nationaal en internationaal heb ik hierover verschillende lezingen gehouden. Het is namelijk geen Nederlands, maar een wereldwijd verschijnsel. Inmiddels zijn we (LPI Nederland) een flinke lobby gestart bij het MBO. Samen met ECABO en Stichting Praktijkleren hebben we in het MBO onderwijs al heel wat bereikt. Zo zijn er kennisbevorderingstrajecten voor MBO docenten gestart en succesvol afgerond. Daarnaast wordt er verder gewerkt aan lesmateriaal en certificering (LPI Linux Essentials) voor MBO-niveau IT-professionals.

LPI Nederland heeft zich vooral op het MBO gericht. Mbt de stand van zaken op HBO's en Universiteiten ben ik minder op de hoogte. Wel weet ik dat verschillende HBO's voldoende aandacht schenken aan het overbrengen van conceptuele kennis en daarbij ook Linux (gelijkwaardig) meenemen met andere OS-en.

Over de opmerking van Ronald de Jong over generieke IT kennis. Ik vind dat scholen professionals moeten afleveren die voldoende conceptuele/generieke IT-kennis hebben. Dit geeft een goede basis. Als ze goede generieke kennis hebben kunnen zij daarna gemakkelijk specialistische kennis opdoen. Ik schaar distributie onafhankelijke Linux kennis in deze onder generieke/conceptuele IT kennis.

@Maarten: Open source in aanbestedingen? advies lees the Master thesis: 'How to buy something that is free.' van Maurice Verheesen maar eens.

@Pascal: Klopt technisch en conceptueel gezien zou je beter over UNIX-en kunnen praten. Alleen als je dit goed wilt uitleggen moet je je eerst flink verdiepen in de historie van UNIX en Linux. "Linux is just another UNIX."

@Pascal: Ik lees in het artikel niet dat de Ronald de Jong het over lesgeven in SUSE heeft. Als hij dat bedoeld ben ik het niet met hem eens. Als hij bedoeld distributie-onafhankelijke Linux kennis ben ik het (grotendeels) wel met hem eens.

@PaVaKe: Ook al wordt je salaris betaald door een commerciële partij, dat wil toch echt niet zeggen dat je geen goede mening kunt/mag hebben over een onderwerp. Ikzelf krijg mijn salaris betaald door een commerciële partij én ben daarnaast zeer bevlogen en enthousiast om Linux en Open source een eerlijk aandeel te laten hebben in het reguliere onderwijs.

@Ruud: Bij IT professionals is Linux niet minder populair dan Windows. Linux is namelijk het meest gebruikte server-OS. Alleen op de desk-top heeft Linux een klein marktaandeel.

Toch zou nu de tijd rijp moeten zijn. Windows XP = einde. Windows 7 = mondjes maat en Windows 8 is qua interface een behoorlijke uitdaging voor de gemiddelde gebruiker.
De inzet van Ubuntu 12 kan dit gat heel mooi vullen. LibreOffice is voor de meeste gebruikers meer dan voldoende en anders gaan we vanuit Linux de Cloud in op zoek naar Office365 of een spannende Citrix / Vmware omgeving. Mogelijkheden te over. Begin bij de Nyenrode Clan om dit te introduceren, dan komt het vanzelf wel verder.

Tjonge, wat zijn we het weer eens allemaal. Alsof SUSE een multinational is.
Die man van SUSE schrijft een mooi verhaaltje over Linux e.d.

Prima toch,
Er moeten gewoon meer LPI-profesionals komen.

Geen reden om naar aanleiding van dit verhaaltje je eigen Linux-distri-voorkeur tentoon te stellen, gewoon meer LPI.

Ik hoop dat dit LPI meer in de reguliere opleidingen komt. Mijn bedrijf en ik gebruiken veel Linux, zoals de meneer van SUSE ook al opmerkte.

Volgens mij valt het allemaal wel mee. Er is zo' n grote nadruk op certificeren in Nederland dat de behoefte aan ict'ers en Linux-specialisten niet erg groot is. In het Engelse taalgebied is het vinden van interessant Linux-gerelateerd werk veel gemakkelijker dan in Nederland.

Sommige mensen die reageren lijken te denken dat dit opiniestukje gaat over Windows vs Linux of het aandeel van Linux(desktops) in Nederland. Maar niets is minder waar. Er is een tekort aan Linux-professionals en het onderwijs zou daar zeker een bijdrage in kunnen leveren. Sterker nog, het onderwijs zou -wat mij betreft- van jongs af aan meer aandacht mogen geven aan generiek computergebruik. Later kunnen jongeren zich meer gericht concentreren op bepaalde platformen, maar ook dan is het niet verkeerd om het generieke te behouden. Immers, afhankelijk zijn van (kennis van) 1 systeem is erg beperkend. Zowel in Windows- als in Linux-land, kan je moeilijk zeggen 'Ik weet niet hoe dat systeem werkt, want dat heeft een ander smaakje dan ik heb geleerd'.

Zolang het onderwijs zich vast blijft houden aan 1 besturingssysteem en de studenten niet leert dat er meer is dan alleen dat ene pakket, zullen ze ook niet leren om verder te kijken dan hun neus lang is. De keuze om zich later te specialiseren op een bepaalde tak is natuurlijk hun eigen. Bij een opleiding die een IT professional op de markt moet brengen, zou het m.i. dan ook niet verkeerd zijn als er in eerste instantie gekeken wordt naar de verschillen tussen allerlei aspecten van besturingssystemen en overige software.

Ik ben het volkomen oneens met wat er in dit artikel besproken wordt. Er zijn een aantal aannames die volgens mij volkomen uit de lucht gegrepen zijn. Ik zal hieronder proberen mijn visie te geven:
1. Aanname: Linux is een superieur en gratis) operating systeem. Beide zijn niet waar. Linux is een hobby systeem, dat zeker minder inzichtelijk is en minder betrouwbaar is dan Microsoft Windows. Als je goed kijkt zie je ook dat het eigenlijk een uitbouw is van cp/m en op zijn best vergelijkbaar is met MSdos 2.0. Zie maar het enthousiasme waarmee mensen gewezen wordt op het intoetsen van lange niet te onthouden opdrachten op een command line. Gratis is het ook niet altijd: voor Red Hat moet je tegenwoordig betalen.
2. Linux is veiliger. Ik merk daar niets van. Mijn linuxen (Suse, Unbuntu en Debian) crashen gemiddeld ieder half uur. De enige reden waarom linux veiliger is, is omdat standaard hack programmatuur voor Windows wordt geschreven.
3. Het zeuren over te weinig mensen die opgeleid zijn met linux is echt onzin. Een gemiddeld ict'er leert met computer e.d. omgaan. Als je eenmaal een behoorlijk inzicht in de werking hebt, is het echt niet zo'n probleem over te schakelen op een ander operating systeem. Ik weet wel dat dit voor veel managers ongelofelijk is. Ze kunnen zich ook niet voorstellen als iemand ervaren is in een database (zeg Oracle), hij dan uiteraard ook binnen korte tijd overweg kan met elke andere database.

Het hierboven geschetste probleem is geen kip of ei probleem. Het zit m.i. gewoon zo: linux is voor iedereen (op hobby niveau) gratis aan te schaffen. Bijna niemand gebruikt het en koopt liever Windows. Dit geeft toch wel duidelijk aan dat linux minder gewaardeerd wordt. De zg "adoptie" van linux zal nooit slagen als niet eerst linux een volwassen operating systeem wordt. Overigens is Ubuntu nu zich redelijk in die richting aan het ontwikkelen.

@Simon van Dijk:
"1. Aanname: Linux is een superieur en gratis) operating systeem."
Dat wordt nergens beweerd.

"Linux is een hobby systeem, dat zeker minder inzichtelijk is en minder betrouwbaar is dan Microsoft Windows."
Dát is een aanname - de uwe.

"2. Linux is veiliger. Ik merk daar niets van. Mijn linuxen (Suse, Unbuntu en Debian) crashen gemiddeld ieder half uur."
Veiligheid heeft niets met crashen te maken. Een goed ingericht Linux-systeem crasht eens in de vijf jaar. Om genoemde drie Linux-distributies elk half uur te laten crashen, dient men van zeer goede huize te komen! :-)

Tekort aan opleidingen vertraagt adoptie NerveCentre

Er is een groot tekort aan NerveCentre-specialisten in Nederland. Nerve Centre wordt slechts mondjesmaat onderwezen, waardoor er te weinig in NerveCentre gespecialiseerde it’ers op de arbeidsmarkt terecht komen.

Op hogescholen en universiteiten zijn de lesprogramma's gericht op de standaardisatie van de markt. Er is een grote vraag naar Microsoft-specialisten, dus dat is wat er onderwezen wordt. Daar verandering in krijgen is bijzonder lastig en tijdrovend. De lesprogramma's voor scholen worden geschreven voor een aantal jaren. Daardoor is het niet mogelijk om snel in te springen op veranderingen en nieuwe technologieën. De agility die in het bedrijfsleven zo belangrijk is, ontbeert het Nederlandse onderwijslandschap. Doordat het ingewikkeld en tijdrovend is om lesprogramma's aan te passen, worden er de komende jaren te weinig NerveCentre-professionals afgeleverd door de hogescholen en universiteiten. Dat zal de adoptie van NerveCentre in Nederland ernstig vertragen.

Specialisatie

It-opleidingen zouden naast de basisopleiding korte tracks moeten ontwikkelen waarin studenten in drie maanden bepaalde specialisaties kunnen volgen. Zo kunnen zij 80 procent van hun tijd besteden aan een standaard it-opleiding en 20 procent aan het volgen van tracks. De markt vraagt in toenemende mate om specialisten, maar in de praktijk blijkt dat scholen studenten afleveren met te generieke it-kennis. De specialisatie zouden onze it'ers van morgen al op hun opleiding moeten leren. Daarnaast moeten lesprogramma's flexibeler worden ingericht, zodat scholen eenvoudiger kunnen inspringen op veranderende trends en ontwikkelingen in de markt.

@Simon van Dijk

ik heb al jaren Linux als desktopsysteem. Vanaf Suse 6, nu Ubuntu 12.04. Dat is zeker 7 jaar en heb 1 keer een systeemcrash gehad.
We hebben hier thuis ook Windows XP, dat is in die tijd al een keer of 50 gecrashed. Op windows moet ik AV-Software hebben, op Linux (nog) niet.
Ik werk professioneel in de IT ondersteun netwerken met meerdere OSsen. Wie Linux als "hobby systeem" beschouwt, met het nivo van MSDOS 2.0, is niet geinformeerd. Dat zo openlijk tonen is geen goede reklame.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-05-14T13:18:00.000Z Ronald de Jong
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.