Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Testen in SAP Solution Manager kan best

Tegenwoordig schieten de testtools als paddenstoelen uit de grond. De ene nog uitgebreider en mooier dan de andere. Nieuwe functionaliteiten laten het hart van menig tester daarbij harder kloppen. SAP heeft dat goed begrepen! Met een investering van 300 manjaar is SAP Solution Manager 7.1 ook voor testers interessanter gemaakt. Voor diegene die roepen dat ‘SAP testen niet in SAP Solution Manager moet worden gedaan’ hierbij wat stof tot nadenken.

Tijdens de Test Automation Day 2012 werd uitgebreid stilgestaan bij het feit dat organisaties vaak kiezen voor een testtool omdat deze nu eenmaal ‘cool’ is. Als je SAP Solution Manager 7.1 beter leert kennen gaat dit ook zeker op. De look en feel blijft niet sexy, ondanks dat de nieuwe versie al een stuk beter oogt dan de voorgangers. Wanneer je als testspecialist verder kijkt dan de blauw/ grijze schermen wordt al snel duidelijk dat er meer is. Onder de blauw/grijze motorkap huist een breed aanbod voor Testmanagement, - uitvoer en automatiseringsondersteuning.  

Mooiste van dit alles: SAP biedt de Solution Manager functionaliteit gratis aan als onderdeel van het onderhoudscontract. Voor SAP klanten worden daarnaast zelfs twee gratis HP QTP licenties beschikbaar gesteld; hierdoor ligt ook de testautomatisering voor non-SAP functionaliteit binnen handbereik! Dat is al snel een besparing van een paar duizend euro.

Gestructureerd testproces

Met SAP Solution Manager 7.1 wordt verder de deur geopend naar een gestructureerd testproces.  Naast een overzichtelijke weergave van testbasis en testdocumentatie per bedrijfsproces, geeft het overzichtelijke testmanagement dashboard op basis van SAP BW in één oogopslag weer wat tijdens de testuitvoering de test status, voortgang en gerealiseerde voortgang t.o.v. de planning zijn. Voor de testexperts onder ons, dit geldt ook voor het monitoren van de specificatiefase met behulp van de Test Coverage Analyzer. Daarnaast biedt het dashboard een overzicht van de testbevindingen afgezet tegen de status en prioriteit.

SAP Solution Manager biedt daarbij een centrale plek voor overdracht naar beheer. Dit gebeurt door de testbasis, testcases, bevindingen en andere documentatie te koppelen aan de bedrijfsprocessen. Alles op één plek! Dit maakt de overdracht na afloop van de testuitvoer naar de beheerafdeling eenvoudig en overzichtelijk. En nog veel belangrijker, herhaalbaar. Kortom, voor een SAP testmanager is SAP Solution Manager ideaal.

Changes eenvoudig getest

Nieuw is het in kaart brengen van je gewijzigde processen met de Business Process Change Analyzer (BPCA). Grip krijgen op wijzigingen blijkt namelijk één van de grootste uitdagingen die tegenwoordig bestaan. Vaak wordt bij een nieuwe release of upgrade met hagel geschoten als het om testen gaat. Een regressietest is regelmatig enorm en kost veel onnodige uren aan saai testwerk.

BPCA maakt het mogelijk om alleen die testen uit te voeren op de processen die ook daadwerkelijk door een wijziging of modificatie worden beïnvloedt. Dit zijn niet alleen de bedrijfseigen veranderingen, maar ook die van SAP in de vorm van Support Packs of Upgrades. De beoogde wijzigingen worden afgezet tegen het huidige landschap en SAP Solution Manager geeft een eenvoudig inzicht in de processen/ functionaliteit die geraakt worden. Dit inzicht is vervolgens van grote waarde tijdens het bepalen van de (regressie) testset.

Maar, testers zetten graag de puntjes op de i. En als er dan één ding is waar ze gelijk in hebben, is dat de wijze waarop testscripts uitgewerkt kunnen worden. Hoeveel je als testmanager ook kan met  SAP Solution Manager, er wordt helaas geen oplossing geboden voor het uitwerken van de testscripts. Waar in de meeste testtools eenvoudig, geïntegreerde testscripts gemaakt kunnen worden is dat binnen SAP Solution Manager niet mogelijk. Een testscript moet eerst in Word, Excel of een programma als HP QC uitgewerkt worden en vervolgens in SAP Solution Manager ondergebracht worden. Dit laatste kan geheel geautomatiseerd en is prijzig, maar dat is niet wat je als tester wilt. Herbruikbaarheid en een uniforme opbouw is belangrijk in de opzet van testscripts en dat biedt SAP Solution Manager nu nog niet.

Als SAP dit laatste stukje nog weet te integreren dan is de overtuiging er dat nog maar weinig testers durven te roepen dat SAP testen niet in SAP Solution Manager kan. Tot die tijd moet een tester gewoon slim gebruik maken van bestaande templates voor testscripts. Want de genoemde voordelen overstijgen dit kleine minpuntje zeker. Het eenvoudig inzichtelijk maken van changes, overzichtelijk presenteren van de testresultaten en het bieden van talrijke andere testmanagement faciliteiten helpt namelijk in het nemen van de volgende stap op de ladder van kwaliteit. Met een goede aanpak is SAP Solution Manager daarmee echt een testtool van niveau!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ruben Wiggers, testadviseur bij Identify & Hans van der Horst, SAP Solution Manager adviseur bij hmb.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-27T11:07:00.000Z Rene de Jong
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.