Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

OpenStack is aan de winnende hand

Dit artikel delen:

Er is een groot gevecht gaande over wie het besturingssysteem van de cloud mag gaan leveren. Aan dit gevecht doet een aantal grote aanbieders mee die hun eigen gesloten oplossingen bieden, zoals Microsoft, VMware en Amazon, maar er is bij cloudaanbieders veel behoefte aan software waarmee ze de concurrentie met deze gesloten oplossingen aan kunnen gaan. Maar in de strijd om welk open source besturingssysteem het meest dominant gaat worden in de cloud, lijkt Openstack op dit moment als winnaar uit de bus te komen.

Cloudaanbieders willen een alternatief voor de gesloten oplossingen van Microsoft, VMware en Amazon. Daarnaast komen steeds meer cloudgebruikers tot de conclusie dat er significante risico’s zijn aan het zich verbinden aan één aanbieder. Hierdoor ligt het speelveld open voor een besturingssyteem dat zich als een Linux van de cloud kan ontwikkelen. Er is de laatste jaren een aantal projecten op dit gebied opgestart en nu is het de vraag welk initiatief dominant zal worden. Grote bedrijven en overheden zullen waarschijnlijk niet met meerdere open source cloudsystemen willen werken, waardoor er één project als marktleider naar boven zal komen. Er zijn op dit moment vier serieuze open source projecten die de basis van de cloud-infrastructuur willen gaan worden: Openstack, Cloudstack, Opennebula en Eucalyptus.

De belangrijkste factor die de winnaar gaat bepalen is de grootte en betrokkenheid van de community. Hoeveel mensen gebruiken het project en hoeveel mensen dragen er actief aan bij? Eucalyptus, één van de vier mededingers, produceert elk kwartaal een rapport, dat de grootte en betrokkenheid van de vier communities vergelijkt.

Openstack – Openstack van Nasa en Rackspace heeft in een relatief korte tijd een enorme hoeveelheid bekende namen aangetrokken. Het project ontwikkelt zich snel in een halfjaarlijkse release-cycle en er wordt  geen poging gedaan aan te sluiten bij gesloten oplossingen zoals die van Amazon.

Cloudstack – Cloudstack is een jong project dat in februari 2012 door Citrix is gelanceerd op basis van het Cloud.com-platform, dat ze kort daarvoor hadden aangekocht. Citrix probeerde Cloudstack eerst in Openstack te integreren, maar rapporteerde dat Openstack op dat moment nog teveel achterliep. Bronnen bij Openstack melden echter dat Citrix teleurgesteld was toen Openstack het Cloudstack-project niet in zijn geheel wilde absorberen. Hoe dan ook: Cloudstack ging alleen verder en sinds april 2012 wordt het project ook ondersteund door Apache.

Opennebula – Dit project komt voort uit de Europese academische wereld. Er is een aantal belangrijke opstellingen in gebruik, maar het gaat hierbij wel om de iets minder bekende bedrijven en om onderzoekstoepassingen.

Eucalyptus – De eerste release van Eucalyptus stamt uit mei 2008. Het grote voordeel van Eucalyptus is dat het erg goed samenwerkt met Amazon. Dat is voor sommige applicaties een voordeel maar de verbintenis met deze grote aanbieder zorgt ervoor dat andere serieuze partijen, die de Amazon-dominantie niet willen accepteren, met een grote boog om Eucalyptus heenlopen.

OpenStack niet meer bij te houden

Eucalyptus keek bij deze vier concurrenten onder meer naar de hoeveelheid onderwerpen dat op mailinglists en fora werd besproken. Het aantal mensen dat meedoet aan discussies is enorm veel hoger bij Openstack dan bij de andere projecten. Dit lijkt vooral het geval sinds de laatste Openstack Grisley-release in april 2013. Ook werd er gekeken naar de daadwerkelijke softwarecontributies aan de projecten. Hierbij heeft Openstack wederom een enorme voorsprong op de andere projecten, met Cloudstack op enige afstand als nummer twee. Dit geldt zowel voor het aantal contributies, als voor het aantal verschillende partijen dat bijdraagt.

Als de nieuwe ‘Havana’ versie van Openstack, die later deze maand verwacht wordt, genoeg verbetering en community interesse zal genereren om dit momentum gaande te houden, dan lijkt Openstack een zeer goede positie te hebben om de race te gaan winnen.

Positieve ontwikkeling

Het is erg positief dat er zoveel interesse is in de open source cloud platforms. Hierdoor zal de infrastructuur van de cloud niet afhankelijk worden van een klein aantal Amerikaanse aanbieders. Bovendien is het een goede ontwikkeling dat OpenStack nu als leider lijkt op te staan: dit betekent dat potentiële gebruikers een duidelijk open source alternatief hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben het geheel met je eens dat OpenStack de beste papieren heeft. Als dit initiatief het niet redt, dan is dit een zware slag en trekken Amazon en Microsoft aan het langste eind.

Lennard, ik heb cases voor Azure an AWS en werk daar dagelijks mee. Daarom kom ik er niet aan toe op OpenStack te onderzoeken.

Kun je een keer een groepje Computable experts uitnodigen om eens te kijken hoe je OpenStack gebruikt? Dus gewoon een demo. Dit zou ik zelf heel graag willen bijwonen en wellicht anderen met mij.

Goed artikel!

The Scene zong het al in 1992: “Open, open, open moet het zijn.” Open standaarden voorkomen vendor-lockin, zorgen voor interoperabiliteit en stimuleren innovatie. En dat gegeven is ook van toepassing op cloud computing!

Lennard,

Ik wil de feestvreugde niet temperen maar de genoemde oplossingen vallen grotendeels in de laagste invulling van Cloud Computing, de Infratructure as a Service oplossingen. Dat laat niet onverlet dat de ontwikkelingen uiterst interessant zijn maar qua volwassenheid is er nog wel wat af te dingen op genoemde platformen.

Ewout, er moet wat meer toelichting bij.

Als je storage onder infrastructure verstaat lijkt je stelling grotendeels waar, maar een onderdeel van OpenStack is Swift en deze is gemaakt voor storage. De storage benader je echter met een REST API en valt in mijn ogen dus onder Platform as a service.

Ieder cloud os levert in de basis IaaS, je moet er dingen aan toevoegen voordat het PaaS wordt en middels een mogelijk zelfbedieningsportaal biedt je ook een beetje SaaS aan.

Niettemin klopt het dat OpenStack nog niet het boeket aan diensten aan kan bieden wat Amazon en Microsoft aanbieden, maar het is tot nu toe en naar mijn weten de beste poging om in de buurt te komen waarbij OpenStack natuurlijk bepaalde voordelen biedt die uniek zijn ten op zichte van Azure en AWS, de mogelijkheid namelijk om cloud computing binnen je eigen datacenter op te wekken en als klant de mogelijkheid om van dienstverlener te wisselen. Al is het gevaar dat een service provider extra's bovenop OpenStack aanbied en daarmee toch weer tot een vendor locking leidt, en er spelen wel meer van dit soort dingen.

Het is in ieder geval mooi dat OpenStack bestaat, momentum krijgt en ondersteund wordt door niet de minste partijen.

Wat echter in mijn ogen belangrijk is, zijn de selfservice mogelijkheden voor ontwikkelaars en de "free tiers". Heel oneerlijk, maar als ontwikkelaar krijg je bij Microsoft als je maar iets van plan bent te ontwikkelen een BizSpark account die niet alleen licenties en MSDN toegang regelt, maar ook nog eens leidt tot zo'n 2000 dollar aan waarde voor gratis Azure diensten... per jaar!

Daarnaast hebben Amazon en Microsoft een grote naamsbekendheid en een goed gevulde kas voor marketing en salesforce.

Maar ik hoop vurig dat OpenStack aan momentum blijft winnen.

Lennard,
Dank, nuttig artikel.
Ik ben geen Cloud Consultant of iest in die richting, vandaar mijn beperkte kennis. Ik vroeg me af tot hoeverre zijn de bouwstenen van OpenStack door andere producten ,lees cloudoplossingen geaccepteerd? Als ik mijn omgeving op OpenStack bouw hoe zit het met integratie en koppeling met andere cloudoplossingen die gebaseerd zijn op niet OpenStack zoals AWS of Azure? Gaan ze juist OpenStack hierdoor niet buitenspel zetten? De kans bestaat dat grote namen zoals MS, AWS etc de komst van OpenStack als gevaar zien en proberen dat op deze wijze tegenwerken.

Henri,
Als eerste waardeer ik dit keer je eerlijke reactie, aangaande de openheid die je als ontwikkelaar bij MS krijgt;-)

Maar zoals je weet kijk ik niet alleen naar de API's maar vooral naar de efficiëntie hiervan omdat effectiviteit gewoon een slechte schutter is die teveel munitie gebruikt. En juist bij ontwikkelingen als Open Source verbaas ik me telkens over de 'kerkscheuringen' die volgens mij niet echt helpen om het vertrouwen erin te verbeteren. Als beheerder hou ik ervan om dingen te scripten maar juist hier zorgen de veranderingen die door de verschillende visies ontstaan ervoor dat je telkens voor verrassingen komt te staan als er weer kleine veranderingen gedaan zijn.

Ik heb me dit weekend weer een beetje meer verdiept in Openstack.
Het "vendor lock-in" argument van Openstack is vooralsnog een theoretische, ik zal dit onderbouwen.

Er zijn diverse versies van Openstack en ze streven naar een DevOps model waarin upgraden van versies steeds makkelijker zal worden. Worden is daarin de sleutel, want upgraden is momenteel geen eitje. Een migratie van een Openstack aanbieder naar een andere of eigen Openstack omgeving is gewoon een migratie traject wat niet heel erg verschilt van reguliere migratie trajecten. Daarnaast zie ik in de modules toch echt wel afhankelijkheden waarvan ik zeer sterk betwijfel of deze makkelijk te transporteren zijn. Zowel het beheren van een Openstack als het consumeren is een technische aangelegenheid. Verhuizen van een aanbieder brengt als direct een beperking: Je moet een aanbieder vinden die dezelfde versie van Openstack ondersteund, of zullen er aanbieders zijn die meerdere versies van Openstack naast elkaar zullen draaien? In dit geval wordt dit een vrij ingewikkelde propositie welke een serieuze governance vereist en zeer savvy engineers.

Zoals het lijkt zie ik Openstack voor middel / grote bedrijven die een eigen "private" of on-premises cloud realiseren en voldoende technische mensen hebben of klein / middel bedrijven die een vrij basis versie van IaaS afnemen en meegroeien met de aanbieder.

Openstack is een besturingssysteem en Amazon, Microsoft en Google zijn grote cloud aanbieders. Dat is een groot verschil. Ik vroeg me of er nu ook een grote aanbieders zijn die gebruik maken van Openstack. En dacht, zou er niet iets bestaan van een cloud gebaseerd op Openstack over bijvoorbeeld veel unversiteiten heen? 'Ongelimiteerde' (gedistribueerde) rekenkracht en opslag ter beschikking..?

Louis,
CloudVPS waarvan Lennard de directeur is timmert goed aan de weg met OpenStack. De eerste zin op de pagina is "CloudVPS is the number one cloud provider in the Netherlands.", en profileert zich daarmee als grote aanbieder.

En ja, dat zou zich lenen voor wat jij stelt. Opennebula lijkt echter vaker gebruikt te worden op universiteiten.

Henri,

Ik ken de site van CloudVPS, die was al een keer eerder voorbij gekomen, een goede en informatieve site. Nog eens gedacht maar bv Microsoft en Google zijn cloudproviders van een andere orde door de applicaties die ze bieden, de mogelijkheden om applicaties te ontwikkelen en die verwevenheid met de app stores. Maar in grote organisaties waar nog zoveel meer is dan een app, lijkt me de OpenStack een mooi model om je infrastructuur, machines en systemen te beheren en ontwikkelen. Dat het buiten die grote jongens een geaccepteerde standaard wordt lijkt me goed mogelijk, ook door de ondersteuning van andere grote bedrijven. Maar er zullen vast wel weer meer standaarden overblijven, zoals wel vaker in de computerland.

Louis, helemaal mee eens.

Hier is nog een aardig artikel ter ondersteuning van dit artikel.

http://www.cloudave.com/32319/havana-openstack-continues-march-toward-dominance/

Vooral die grafiek is indrukwekkend!

Bedankt voor de goede discussie naar aanleiding van het artikel. Drie aanvullingen op de verschillende punten:

Ten eerste denk ik zeker niet dat OpenStack bestaande oplossingen zoals Microsoft Azure en Amazon weg gaat drukken. Ik denk wel dat er bij grote bedrijven en ontwikkelaars behoefte is aan een open source platform dat een behoorlijk marktaandeel kan behalen. Niet alleen bij private clouds (zie de volgende link:
http://www.dutchitchannel.nl/dic/8/919/openstack_staat_vaker_op_het_lijstje_voor_toekomstige_cloud_infrastructuurplannen..html)
maar ook bij publieke clouds. CloudVPS is hierbij slechts een lokaal voorbeeld, denk internationaal bijvoorbeeld aan HP en Rackspace die flink hiermee bezig zijn.

Ik wilde ook even een aanvulling geven over de migratie tussen verschillende OpenStack clouds. Dit zal in de praktijk redelijk makkelijk zijn omdat cloud providers de nieuwste functies zullen willen bieden en daardoor waarschijnlijk niet meer dan één OpenStack versie bij elkaar vandaan zullen zitten. Hiernaast is de API is erg simpel en veranderd deze ook niet meer zo snel zodat een migratie naar een andere OpenStack cloud weinig aanpassingswerk op zal leveren.

Tot slot over de scope van OpenStack: het project is nu inderdaad een Infrastructure as a Service platform zoals Amazon. Dit terwijl met name Microsoft Azure al veel meer naar de Platform as a Service kant toegaat. Hierbij kan de code worden ge-upload en zoekt de clouddienst verder zelf uit hoe deze het beste kan draaien. Dit is echter een veel jongere markt met op dit moment nog een groot aantal spelers zonder standaarden. Dit laatste zorgt ervoor dat lockin risico een groot probleem kan worden. Ik verwacht dus dat er ook een breed gedragen open source PaaS platform wordt ontwikkeld. Of dit onderdeel wordt van het OpenStack project of bovenop OpenStack zou kunnen draaien is nog onduidelijk.

Draait iemand van jullie ook daadwerkelijk OpenStack in zijn datacenter? Wat mij als gebruiker/operator vooral opvalt is de alpha/beta toestand van z'n beetje alle onderdelen.

Leuk om te lezen. Op het moment ben ik me zeer aan het verdiepen in het onderwerp. Afgelopen week ook een bezoek gebracht aan de Red Hat Summit 2014 in San Francisco. Hier diverse demo's gezien van openstack en aanverwante producten als OpenShift en Cloudforms. Zeer indrukwekkend wat er allemaal mogelijk is.
Belangrijk is dat we met OpenStack afstappen van een model waar er maar één leverancier is die de richting van ontwikkeling bepaald. Het is in het open source-model veel belangrijker dat het gedreven wordt door innovatie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-11T13:39:00.000Z Lennard Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.