Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Agile: de doelen bereik je samen

Computable Expert

Tom Langerhorst
Principal-Consultant, Condigne. Expert van Computable voor het topic Development.

Agile in de wereld van systeemontwikkeling staat gelijk met Scrum, maar als je kijkt naar de betekenis van Agile dan is de vertaling van het woord 'Agile' lenig in het Nederlands. Agile gaat dan ook niet alleen over samenwerken, maar meer over de kracht die een organisatie moet beschikken om zich aan te kunnen passen aan veranderende omstandigheden. Hiervoor moeten de verschillende disciplines samenwerken om het doel te bereiken.

In het begin van mijn carrière toen Agile werken nog echt niet in de mode was en het waterval model hoogtij vierde. Liep ik bij een klant rond, waarbij het testen van systemen op de een of andere manier toch op een Agile-achtige wijze was ingericht. In het begin van het project werden de testers betrokken bij reviews en inspecties van de meest cruciale documenten. Vervolgens werd dit gepresenteerd aan de opdrachtgever en werd er goedkeuring gegeven aan de realisatie. Tijdens de realisatie kropen de analiste, de testers en de ontwikkelaars dicht tegen elkaar om zodoende optimaal te profiteren van elkaars sterke punten. Want testers zijn goed in het bedenken van testgevallen Analisten zijn goed in het vastleggen van de functionaliteit en ontwikkelaars zijn goed in het schrijven van code
Tijdens de realisatie kwam de opdrachtgever regelmatig kijken hoe het stond met de vorderingen en indien nodig bij te sturen waar het de te realiseren functionaliteit betrof. Hoewel er wel heel erg lineair werd ontwikkeld, werd er wel optimaal geprofiteerd van de kracht van samenwerken.

Later in mijn carrière, Agile werken was toen echt al een gearriveerde werkwijze, kwam ik weer bij die zelfde opdrachtgever en waren ze druk bezig een Agile-strategie te implementeren. Echter volgens mij, vanuit de verkeerde principes: wel maximaal drukken op aanpasbaarheid van de projecten, maar niet op samenwerken. Dus werden er stand-ups georganiseerd waar het hele project bij aanwezig moest zijn, maar gingen de testers bij de testers zitten, de ontwikkelaars bij de ontwikkelaars en analisten bij de analisten. Ieder deed zijn ding en als een tester een vraag had ging hij niet samen met een ontwikkelaar naar de analist, maar ging hij alleen naar de analist toe. De ontwikkelaar deed het zelfde, met als gevolg dat dezelfde vragen meerdere malen beantwoord moesten worden,  dat we eigenlijk kleine watervallen als voortbrengingsproces hadden gecreëerd en er een hoop frustratie was jegens elke afzonderlijke discipline. De samenwerking van weleer was ver te zoeken.
Als tester kan ik niet voor de andere disciplines spreken, maar als tester wil ik graag samenwerken met andere disciplines (analisten, ontwikkelaars, opdrachtgevers, andere testers, et cetera). Mijn opinie delen, bijstellen, aanscherpen zodat ik een compleet beeld kan vormen van het testobject. Ik heb immers ook niet de waarheid in pacht, het gaat mij er niet zo zeer om wat ik belangrijk vind of waar ik risico’s zie. Het gaat mij erom dat we met zijn allen zien waar we risico’s lopen en waar we openstaande punten hebben die verduidelijkt of aangescherpt moeten worden. In mijn ogen draait Agile juist om samenwerken  en om samen werken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-17T10:28:00.000Z Tom Langerhorst