Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De volgende golf van disruptie overleven

Computable Expert

Rick Mur
Senior Cloud Consltant, JUNIPER NETWORKS. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Infrastructuur.

Voor veel bedrijven is het tijd om hun ict-infrastructuur te moderniseren. Velen zijn onvoldoende voorbereid op de onvermijdelijke gevolgen van digitale transformatie. Uit onderzoek blijkt dat netwerk- en automatiseringstechnologieën meer voordelen opleveren dan verwacht, maar dat een groeiend tekort aan ict-vaardigheden bedrijven voor de nodige uitdagingen stelt.

Uit recent onderzoek blijkt dat bedrijven op een keerpunt staan. Om relevant te blijven, moeten zij anticiperen op elke komende disruptie door hun ict-aanpak te herzien. Echter, de kloof die tussen de ict-organisatie en directie zit de digitale transformatie in de weg, terwijl dit juist de groei kan stimuleren van bedrijven in diverse sectoren.

Een probleem waar veel bedrijven onder gebukt gaan, zijn de hoge kosten die gepaard gaan met innovatie. Dit weerhoudt hen ervan om hun legacy technologie te moderniseren in aansluiting op de zakelijke behoeften. Door dit gebrek aan ict-investeringen kunnen bedrijven het tempo van ontwikkelingen simpelweg niet langer bijbenen, en dat gaat ten kosten van hun concurrentievermogen. Het probleem wordt verergerd door de mate waarin de ict-infrastructuur is verouderd. Veel organisaties hebben te maken met een lappendeken van technologie uit verschillende generaties. Dit resulteert in een complexe, gesloten en starre netwerkinfrastructuur die de bedrijfsvoering in de weg kan zitten. Het beheer neemt bovendien veel tijd in beslag, en vaak is er sprake van ontoereikende, want gedateerde, beveiliging. 

Investeren in netwerkautomatisering

Volgens het onderzoek zijn ict-afdelingen vaak onvoldoende voorbereid op de veranderingen die gaan komen en dat ligt voor een deel aan het feit dat hun medewerkers (nog) niet beschikken over de vaardigheden die nodig zijn om succes te boeken. De verwachting is dat de helft van de bedrijven de komende twee jaar geraakt zal worden door disruptieve technologie, producten of diensten. De meeste bedrijven zullen er een of meerdere jaren over doen om verbeterde producten of diensten te ontwikkelen indien zij worden uitgedaagd. Gezien de snelheid waarmee disruptie kan optreden, bijvoorbeeld uit de hoek van start-ups die met de cloud zijn opgegroeid en over the top (ott)-providers die diverse gevestigde markten op hun kop zetten, beschikken bedrijven in de praktijk niet over zoveel tijd.

Om te anticiperen op de huidige golf van disruptie zouden organisaties prioriteit moeten verlenen aan investeringen in netwerkautomatisering. Bedrijven zien ict- en netwerkautomatisering als pijlers van hun toekomstige concurrentievermogen. Bedrijven die gebruikmaken van sdn (voor cloud-interconnects, gevirtualiseerde datacenters en geautomatiseerde beveiliging) of nfv (voor gevirtualiseerde beveiliging, gevirtualiseerde routering en wan-optimalisatie) melden ons zonder uitzondering dat ze meer voordelen en nieuwe mogelijkheden hebben kunnen realiseren dan ze oorspronkelijk hadden verwacht.

Trainingprogramma’s

Er liggen genoeg kansen voor bedrijven. It-professionals onderkennen de waarde van de betrokkenheid van de directie bij technologische beslissingen. Het netwerk vormt daarmee het kloppende hart van de digitale transformatie. Met de introductie van nieuwe trainingprogramma’s kunnen bedrijven ervoor zorgen dat zakelijke en ict-professsionals zich de broodnodige praktische vaardigheden eigen kunnen maken om relevant te blijven in het snel veranderende technologielandschap.

De netwerkbranche draagt bij aan een oplossing voor het tekort aan technologische vaardigheden door bedrijven toegang te bieden tot workshops over netwerkautomatisering, trainingprogramma’s en speciale labs. Bedrijven kunnen op deze manier optimaal inspringen op de kansen die gepaard gaan met de verwachte digitale transformatie.

Voortdurende investeringen in oplossingen voor ict- en netwerkautomatisering worden gezien als middel om een gelijk speelveld te creëren en de concurrentie een stap voor te blijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-16T10:34:00.000Z Rick Mur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.