Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Low-code cruciaal voor digitale transformatie

Computable Expert

ir. Robert van der Linden
CEO, Thinkwise. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Development en Digital Innovation.

We worden de laatste jaren doodgegooid met de term ‘digitale transformatie’. De nood die aan deze trend ten grondslag ligt, bestaat echter al veel langer, namelijk de remmende werking van traditionele software op de innovatie van bedrijven. In 2017 is low-code development wat mij betreft definitief doorgebroken als een cruciaal middel om de digitale transformatie van bedrijven te versnellen.

Bedrijven zijn al sinds de begindagen van de digitalisering en automatisering voor hun zakelijke applicaties afhankelijk van softwareleveranciers en it-dienstverleners. Toch zijn ze zelden tevreden over de functionaliteit van hun bedrijfssoftware, en de implementatie en het onderhoud zijn vrijwel altijd te duur. Dat is niet zo vreemd als je weet dat veel bekende softwarepakketten over een periode van tientallen jaren zijn ontwikkeld. Ze bestaan uit miljoenen regels code en zijn volgestopt met talloze mogelijkheden en configuratieopties.

Enorme klus

Zo’n pakket passend maken voor een specifieke bedrijfssituatie is een enorme klus, waarbij het eindresultaat verdacht veel op maatwerk lijkt. Hierdoor is het na de oplevering heel lastig om zo’n ‘flexibel’ pakket aan te passen of te updaten. Om die situatie te verbeteren richtte ik met Victor Klaren in 2002 Thinkwise op met een low-code-alternatief voor erp-software.

Door de processen en applicaties van bedrijven vast te leggen in een virtuele blauwdruk kan vervolgens automatisch software gegenereerd worden. De software wordt in feite minder technisch gemaakt, waardoor bedrijven zich puur kunnen richten op het inrichten van hun processen en applicaties. Razendsnel, met minimaal programmeerwerk en altijd flexibel aanpasbaar. Dit klinkt als het ei van Columbus, maar zeker in de beginjaren van low-code development werd dit verhaal vaak met ongeloof aangehoord.

Low-code-revolutie

Sinds 2002 zijn er diverse low-code-ontwikkelaars en -platformen op het markttoneel verschenen, allemaal met een eigen specifieke aanpak, doelgroep of toepassing. De afgelopen jaren is dit echter in stroomversnelling gekomen. Steeds meer startups proberen nu een bepaalde niche te veroveren met hun eigen low-code-oplossing. Niet voor niets voorspelt onderzoeksbureau Forrester dat de markt voor low-code-ontwikkelplatformen in 2020 naar 15,5 miljard dollar zal groeien.

De low-code-revolutie is dus in volle gang, en bedrijven krijgen steeds meer keuze om hun traditionele softwarepakketten en maatwerksoftware te vervangen door een low-code-alternatief. Ofwel: software die precies doet wat het bedrijf nodig heeft en nu en in de toekomst flexibel aanpasbaar en beheersbaar blijft. Vroeger moest ik onze low-code aanpak vaak nog verdedigen bij klanten, maar inmiddels wordt die gezien als de toekomst van bedrijfssoftware.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Low code, het is inderdaad niet nieuw alleen dit is de nieuwe term die je te pas en te onpas terug ziet komen. Kan geen website opslaan. Low code timmert aan de weg. Het klinkt leuk maar ik denk dat je goed moet nagaan of de mogelijkheden voldoende zijn om voor jou een oplossing te zijn. Dat is denk ik het lastigste, dan moet je de techniek in. Want als het niet passend is en je moet toch nog wat onder de motorkap gaan sleutelen dan kan het onaangenaam worden. Niets naarders dan in gegenereerde code te moeten grutten. Buiten de vraag of de gegeneerde code/queries efficient zijn.

in 2002 was hij ermee begonnen "maar inmiddels wordt low code gezien als de toekomst van de bedrijfssoftware".
Blijkbaar gaat het allemaal nog niet zo snel.
Toch is de auteur expert Digital Transformation en Innovation.
Het houdt je jong zullen we maar denken en ik geloof dat dat ook zo'n beetje de bedoeling was.

Low code is in essentie gewoon een manier om nog minder gekwalificeerde mensen op een nog onozelere manier bestaande code aan elkaar te rijgen.
De bestaande code zal een keer gemaakt moeten worden in de vorm van libraries of iets dat er op lijkt.
Voor heel simpele zaken is het prima maar kan je ook gewoon een spreadsheet gebruiken.
Voor werkelijk specialistische toepassingen zul je hoe dan ook iets meer moeite moeten doen.
Je kan immers wel een library die alles kan van boekhouden via koffiezetten tot garnalen pellen toe maar dan zul je zoveel instellingen moeten aanpassen dat een programma schrijven ineens weer een stuk eenvoudiger blijkt.

Kortom... zoveelde mode gril.

Beste Louis, helemaal eens met je stelling. Low-code is dan ook een verzameling van allerlei verschillende technieken met als enig doel zo min mogelijk te programmeren. De techniek die jij noemt zou ik scharen onder de categorie ‘code-generatoren’, een categorie die al bijna 30 jaar bestaat maar nooit echt succesvol is geworden door precies de redenen die jij noemt.

Ondertussen bestaan er wel andere technieken zoals bij ons bij Thinkwise waar we gebruik maken van abstracte user interfaces die run-time een technologie-onafhankelijk model interpreteren. In die gevallen blijf je als ontwikkelaar per definitie van het eindproduct af. Als je aanpassingen wilt maken aan je datamodel, schermen, logica of workflow pas je alleen het model aan. De user interfaces veranderen dan automatisch mee, zonder te recompilen o.i.d. Daarmee geef je absoluut een beetje vrijheid op wat betreft de visuele front-end mogelijkheden, maar wel in ruil voor een veel hogere ontwikkelsnelheid/productiviteit.

Pascal, wat jij prikkelend opmerkt is wat mij betreft wel gedeeltelijk waar: je legt de lat voor gekwalificeerd personeel lager want men hoeft eigenlijk niet of nauwelijks te kunnen programmeren, maar de kwaliteit kan door de automatische vertaalslag wel gegarandeerd worden. Het domein is inderdaad breed: je kan op bovengenoemde manier niet alleen zoals met veel low-code platformen snel wat portals of mobiele apps maken maar wij bouwen bijvoorbeeld voor het merendeel van onze klanten zelfs complete ERP-systemen (inclusief MRP en andere complexiteiten) voor een fractie van de kosten die er normaal mee gemoeid zijn. Voor de randapplicaties die inderdaad erg specialistisch zijn, zoals voor bijvoorbeeld machineaansturing of scansoftware, is het inderdaad helemaal niet erg om daar wat 'gewone' geprogrammeerde software voor te gebruiken zolang je kernsoftware flexibel is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-27T10:20:00.000Z Robert van der Linden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.