Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Test, test. 1, 2, 3...test

Gartner geeft aan dat tegen 2020 ten minste 50 procent van de nieuwe business-applicaties zullen worden ontwikkeld niet door code te schrijven, maar met high-productivity toolsets, zoals low-code platforms. Het is belangrijk dat organisaties erkennen dat ook deze applicaties grondig moeten worden getest voordat ze in productie gaan.

De Britse bank TSB heeft miljoenen klanten teleurgesteld, toen de poging om accounts van het ene it-systeem naar het andere te migreren niet verliep zoals gepland. Het is een krachtig signaal voor zowel business-leiders als it-teams dat er risico’s zijn, ongeacht je expertise, het vertrouwen of de druk die het uitoefent om ‘live te gaan’ met nieuwe systemen. Om deze risico's te beperken moet men altijd uitgebreide tests plannen en uitvoeren. Bereid u voor om te testen, of bereid u voor om te mislukken.

Cruciaal

"Low-code visual modelling versnelt de ontwikkeling en nodigt een breed scala aan niet-technisch personeel uit om applicaties te ontwikkelen."

Het is duidelijk dat testen cruciaal is voordat kritische nieuwe applicaties in productie worden genomen. Niet alleen applicaties die worden gecodeerd door ervaren ontwikkelaars moeten worden getest. Applicaties die zijn ontwikkeld met behulp van high-productivity platforms - low-code platformen - moeten ook rigoureus worden getest. Low-code visual modelling versnelt de ontwikkeling en nodigt een breed scala aan niet-technisch personeel uit om applicaties te ontwikkelen. Deze applicaties zijn niet perse eenvoudig. Ze kunnen net zo geavanceerd zijn als applicaties die zijn ontwikkeld door hardcore codeerders.

Apps die zijn gebouwd op een low-code platform kunnen worden geïntegreerd met enterprise systemen, kritieke processen beheren, toegang krijgen tot gevoelige gegevens en een commercieel gezicht aan klanten presenteren. Bij het evalueren van een low-code platform is het noodzakelijk om de testmogelijkheden te beoordelen.

Hier zijn vier tips voor het maken van een effectief testprogramma rond je low-code ontwikkelingsinitiatieven:

1. Praat met uw softwaretestteam. Vraag uw testteam hoe nauw u moet samenwerken tijdens de ontwikkeling en voor de go-live. Zijn ze blij met de testelementen die ingebouwd zijn in het low-code platform? Alsue van plan bent een low-codeplatform in een DevOps-omgeving te gebruiken, hoe goed sluit uw platform dan aan bij de DevOps-processen van de organisatie?

2. Begin vroeg. Vroegtijdig opsporen en oplossen van bugs is van kritisch belang. De kosten van het verhelpen van defecten stijgen naarmate de ontwikkeling vordert. Als u ze ontdekt wanneer uw applicatie in productie is, kan dat inderdaad erg duur en tijdrovend zijn. Het oplossen van problemen in een vroeg stadium van ontwikkeling zorgt voor een stabieler product en voorkomt het schaamtegevoel dat ontstaat door klagende klanten en zelfs negatieve publiciteit en daaruit resulterende merkschade.

3. Automatiseren. Het gebruik van low-code platforms om innovatie te versnellen betekent vaker en sneller releasen. Als u de snelheid van op de markt brengen wilt behouden zonder de tijd die u aan het testen besteedt aanzienlijk te vergroten, heeft u de juiste testtools nodig. Het gebruik van geautomatiseerde tests is essentieel voor de onderhoudbaarheid en voor het constant houden van de productiviteit van applicatieontwikkeling.

4. Test de juiste dingen! Hoewel u absoluut zeker wilt zijn dat de business functionaliteit goed is, moet u ook veel van dezelfde aspecten overwegen voor het testen van applicaties die zijn geschreven door ontwikkelaars die coderen. Overweeg externe interfaces, zoals webservices en/ of app-services. Overweeg aangepaste logica in de vorm van microflows en creëer unit tests, met name voor de meest gebruikte en meest complexe stromen. Denk aan uw user story’s en maak acceptatietests op basis van de vraag of de functionaliteit van de applicatie binnen elke user story voldoet aan de specificaties.

Juiste dingen testen

Laten we wat dieper ingaan op het laatste punt, Test de juiste dingen. Laten we een kijkje nemen in een paar 'dingen' en hoe applicaties gebouwd op low-code platforms te testen.

Als u webservices wilt testen, moet u integratietests maken. Een integratietest is bedoeld om component-integraties te valideren. Misschien wilt u overwegen om Soapui hiervoor te gebruiken. Het is een open source tool voor het testen van webservice- en application programming interfaces (api's). Het is gebaseerd op een Web Service Description Language (WSDL) en wordt veel gebruikt door ontwikkelaars en testteams over de hele wereld. Het testen van microflows heeft alles te maken met unit testing om kleine onderdelen of componenten van een applicatie te controleren met behulp van testscripts. Je kunt unit testing tools gebruiken om alternatieve configuraties te specificeren en bestaande functionaliteit en afhankelijkheden (zoals databases) na te bouwen, om de specifieke code die je wilt testen te isoleren. Een goed low-code platform heeft een eigen testmodule waarmee je eenvoudig unit tests kunt schrijven, beheren en uitvoeren.

Voldoen aan verwachtingen

"Veel low-code platforms helpen voorkomen dat men gebrekkige apps implementeert."

Testen of de applicatie voldoet aan de verwachtingen van de gebruiker vereist allereerst controle op functionaliteit en kwaliteit ten opzichte van je user stories. Je dient eigen tests te ontwerpen gebaseerd op wat gebruikers hebben aangegeven als behoeften in hun user stories. Er zijn veel tools op de markt hier hierbij kunnen helpen, waaronder Selenium IDE. Het is een heel eenvoudig te gebruiken Firefox plug-in waarmee je acceptatietests kunt maken door tijdens het vastleggen van je acties door je applicatie te navigeren.

Of je nu een professionele codeerder bent, een deskundige ontwikkelaar die geniet van de snelheid van low-code of je een citizen developer voor wie applicatieontwikkeling nieuw is, je moet er zeker van zijn dat de apps die je bouwt voldoen aan de hoogste beveiligingsnormen voor ondernemingen, wettelijk compliant zijn (denk bijvoorbeeld aan 'GDPR') en dat ze heel goed onderhoudbaar zijn. Veel low-code platforms helpen u voorkomen dat u gebrekkige apps implementeert. De goede platforms worden geleverd met ingebouwde geautomatiseerde tests, kwaliteitsbewaking en dashboards die direct inzicht bieden in de kwaliteit van de applicatiemodellen die u aan het bouwen bent. Platforms met de beste testmodules zullen ook controleren of ze voldoen aan industrienormen, zoals de ISO 25010-standaard voor softwarekwaliteit, en zij zullen mogelijke problemen signaleren die moeten worden aangepakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

We zijn alweer een stadium verder met die low code platforms.
Was het eerst allemaal high-productivity hallelujah, nu toch maar uitgebreid testen en misschien zijn citizen developers wel niet zo'n goed idee.
Het gaat steeds meer op een 3 GL project lijken.
eindelijk volwassen ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-29T10:05:00.000Z Reza Warnink


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.