Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Maak kennis met de onzichtbare held rfid

Computable Expert

Casper Zweers
Area Director, ZEBRA TECHNOLOGIES. Expert van Computable voor de topics Management, Mobility en Digital Innovation.

Als onderdeel van ons dagelijks leven doen we onze boodschappen online of in een supermarkt. Maar heb je er ooit over nagedacht welke technologie de ingrediënten in je maaltijd markeert, volgt en traceert tijdens hun reis van de producent naar het magazijn van de distributeur en uiteindelijk jouw bord?

Hoewel ze al tientallen jaren bestaan, winnen radio-frequency identification (rfid)-technologieën pas de laatste jaren aan populariteit. De reden si dat realtime-locatie van activa de prioriteit is geworden voor zowel bedrijven als consumenten. Dit is een andere uitkomst van de on-demand-economie, een term die veel wordt gebruikt om de huidige toestand van het leven te beschrijven waarin consumenten een instant-bevredigende mentaliteit hebben ontwikkeld.

We kijken televisie on demand, maken gebruik van vervoersdiensten on demand en de laatste tijd plannen we zelfs doktersbezoeken op aanvraag. Het is begrijpelijk dat we door Covid-19 plotseling in ongekende tijden leven. In slechts tien weken fluctueerde de markt tot extremen die we in een eeuw niet hadden gezien. Supply chains werden op zijn kop gezet en nieuwe inkoopstrategieën moesten van de ene op de andere dag worden uitgevonden.

Tegelijkertijd moet de wereld blijven draaien. Mensen moeten werken, praten, sporten en eten - mensen moeten leven. En dus maakt het realtime kunnen volgen van de locatie, toestand, timing, nauwkeurigheid en snelheid van inventaris, apparatuur en mensen het gemakkelijker om processen te stroomlijnen en efficiëntere frontlinie-workflows aan te sturen:

  • Detailhandelaren kunnen te allen tijde voorraadniveaus en locaties in winkels en magazijnen zien om situaties waarin de voorraad op is te verminderen, de verkoop te verbeteren en de klanttevredenheid te vergroten - vooral in een tijd waarin consumenten hun winkelgewoonten online veranderen om tegemoet te komen aan de maatregelen voor social distancing.
  • Zorgverleners kunnen binnen enkele seconden essentiële test- en zorgapparatuur voor patiënten vinden.
  • Fabrikanten kunnen voorraadonderdelen volgen terwijl ze van het laadperron naar de productielijn en verder gaan, waardoor vertragingen worden verminderd en de kwaliteitscontrole wordt verbeterd.
  • Transport-, logistiek- en postdienstverleners hebben zicht op alle verwerkings- en afhandelingsacties.
  • It kan apparatuur in serverkluizen en controlekamers voor systeembewerkingen volgen om verloren/zoekgeraakte/gestolen/geschonden apparatuur te elimineren.

Het belang in deze tijd

Veel industrie-analisten en visionairs beschouwen rfid als 'verstorend'. Maar het is ook te zien als een mogelijkheid. Als rfid correct wordt uitgevoerd, kan het juist verstoring van de bedrijfsvoering voorkomen.

Zelfs in de tijd na Covid-19 kan geen enkel bedrijf het zich veroorloven de controle over waardevolle bezittingen te verliezen. De jacht om zoekgeraakte voorwerpen te lokaliseren, belast eenvoudigweg de middelen van een bedrijf. Maar het hele jaar door de zichtbaarheid van activa behouden, levert meer op dan alleen het verbeteren van de bedrijfsresultaten. Het kan gevaarlijke incidenten verminderen, aansprakelijkheid verminderen en helpen levens te redden.

Verlies daarom het grote geheel niet uit het oog.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-05T11:05:00.000Z Casper Zweers


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.