Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Enterprise architecten houden bestaansrecht

Computable Expert

ing. Mendel Koerts MSc
ICT/Informatie-architect. Expert van Computable voor het topic Digital Transformation.

Enterprise architectuur speelt al jaren een fundamentele rol binnen grotere organisaties als middel om de complexiteit van de interne it integraal mee te lijf te gaan. In het huidige digitale tijdperk kan de enterprise architectuur-discipline echter meer dan ooit impact hebben op de business. Vooruitstrevende enterprise architecten hebben daarom de laatste jaren hun rol gepakt in digitale transformaties.

Maar dat is wel zoeken geblazen, omdat Digital ook bij vele collega’s buiten de it-afdeling op de agenda staat. Hoe blijft de enterprise architectuur functie relevant?

Verdere professionalisering

2018 moet in het teken staan van verdere professionalisering van enterprise architecture management, het verder ontwikkelen van de vaardigheden en competenties van digitale enterprise architecten en het optimaliseren van het vermogen om de business impact van nieuwe technologieën snel op de radar te krijgen. Aandachtspunten op het vlak van enterprise architecture management zijn het beter verankeren van enterprise architecture in het (digitale) strategieproces, het borgen van de enterprise architectuur functie binnen een agile operating model en het adopteren van industry good practices.  

Enterprise architecten zelf zullen meer en meer afgerekend worden op hun begrip van verdienmodellen, toegevoegde waarde, hun vermogen om de verbindende factor te zijn tussen innovatie en operatie en tot slot, om te kunnen werken op verschillende snelheden. Er zal veel moeite gestoken moeten worden in een georganiseerde en tegelijkertijd pragmatische manier van trend spotting en impactanalyse. Hoe bepaal je of je een initieel blockchain project moet lanceren of niet? Hoe krijg je onderwerpen scherp zoals digitale zelfbeschikking, soa-done-right, robotic process automation (rpa) software of intensievere aandacht voor data architecture in het licht van advanced analytics? Hoe krijg je de uitkomsten van de impactanalyses vervolgens vervat in standaarden en richtlijnen?

Centraal

Of een organisatie nou enterprise architectuur opnieuw aan het uitvinden is, verder aan het verbeteren is of voor het eerst aan het optuigen is, business impact moet centraal staan. De digitale enterprise architect zal samen met de business technologische krenten uit de pap moeten vissen en projectvoorstellen voorbereiden voor innovatieve verdienmodellen, verbeterde klantbeleving of procesoptimalisatie.

Op deze manier blijft enterprise architectuur zijn bestaansrecht behouden, ook na 2018.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Enterprise Architecten van Nederland: Maak visueel waar je het over hebt! Maak blauwdrukken, infographics, customer journeys, conceptschetsen. Stop met het produceren van tekstdocumenten. Die worden toch niet gelezen. Stop je tijd in het visualiseren van de oplossing en het probleem. Ga met de belanghebbenden om de poster heen staan en creeer een gemeenschappelijk beeld en begrip. Communiceer! Communiceer! Communiceer!
Pas als je visualisaties maakt, die door managers worden gebruikt bij het nemen van beslissingen, heb je impact als architect. Ik kan iedereen het aanraden om met Daan Rijsenbrij, Jan Schravesande, Bas van Gils en Erik Proper van gedachten te wisselen. Ze zijn meesters in het simpel verbeelden van vraagstukken of je de goede vragen leren stellen aan belanghebbenden.
Zorg ervoor dat je de oplossing die je in beeld brengt kunt linken aan de strategie en maak het werkingsmechanisme (het principe) van het achterliggende concept van je oplossing begrijpelijk, zodat iedereen begrijpt wat er voor nodig is om de voordelen van het concept te realiseren, door alle kernelementen te implementeren. Neem nu Data Lake als concept en vergelijk het met een fiets. Als je de ketting vergeet, werkt de fiets maar half of niet. Dat is ook zo met concepten zoals Data Lake. Dus breng de kernelementen in beeld, en zet ze op een roadmap.
Tip: Spreekt het bovenstaande je allemaal niet aan, zoek dan svp een andere rol in de organisatie. Spreekt bovenstaande je wel aan, dan ben je waarschijnlijk een architect. ;-)

Geheel eens, goede visualisaties zijn een cruciaal onderdeel van architectuurproducten. Ik herinner me dat we jaren geleden met toenmalig collega's Daan en Erik verkiezingen hielden voor de beste platen. Misschien een mooi onderwerp voor een blog: 10 tips voor het creëren van architectuurvisualisatie?

Presidenten aller landen. Stuur meer tweets. Stop met het produceren van tekstdocumenten. Die worden toch niet gelezen :-P.
Tip: Spreekt het bovenstaande je allemaal niet aan, zoek dan svp een andere rol in de organisatie

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-02T13:24:00.000Z Mendel Koerts
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.