Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Troubles in virtualisatieland

Computable Expert

Laurens van Gunst
Directeur / Eigenaar, GNST. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Digital Workplace.

Terwijl Microsoft opnieuw vertraging oploopt met de introductie van zijn virtualisatieproducten, verliest VMware een aantal hoge managers.

De functie voor live migration van virtuele machines in Hyper-V kon nog wel eens twee jaar op zich laten wachten. De langverwachte optie is al vertraagd en toch moeten beheerders nog een jaar of twee geduld hebben. Met de aankondiging onlangs van de gratis, losse versie van de hypervisor gaf Microsoft aan dat de beloofde live migration-functie het helaas niet heeft gered in de release.

Live migration maakt het mogelijk dat virtuele systemen naar een nieuwe server worden overgeplaatst terwijl het OS gewoon in de lucht blijft. Op die manier kan bijvoorbeeld een systeem worden vrijgemaakt om onderhoud en hardwarereparaties uit te voeren of bij piekbelasting kan er een extra zware server worden ingezet.

2010

Microsoft schuift deze functionaliteit al langer voor zich uit, maar analisten hadden verwacht dat de functionaliteit dit jaar nog beschikbaar zou komen. Tijdens een online demo deed Microsoft geen mededelingen over wanneer deze op de rol staat. In de nieuwe roadmap van WS 2008 die Redmond heeft gepubliceerd staat echter wel een jaartal: 2010. Tijdens een demonstratie van de functie zal het zijn intrede doen in de versie voor Windows Server 2008 R2.

Goed nieuws

De vertraging is goed nieuws voor VMware, de marktleider op de virtualisatiemarkt. VMware heeft al geruime tijd een grote technologische voorsprong op Microsoft en daar zal op korte termijn dus geen verandering in komen.

Slecht nieuws

Ook voor VMware is er echter slecht nieuws. VMware moest bekend maken dat drie bestuurders de firma hebben verlaten, waaronder mede-oprichter Mendel Rosenblum. Naast chief scientist is hij ook de echtgenoot van de in juli ontslagen ceo Diane Greene.

Volgens de New York Times was Rosenblum de functie van ceo aangeboden, maar is hij vertrokken uit onvrede over de manier waarop zijn echtgenote aan de kant is gezet. Ook het hoofd research and develpment Richard Sarwal heeft zijn baan opgezegd. Hij zal voor Oracle virtualisatietechnologie gaan ontwikkelen. Paul Chan, hoofd product development, gaat de firma verlaten. Zijn toekomstplannen zijn nog onbekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-11T10:49:00.000Z Laurens van Gunst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.