Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

2009: jaar van virtualisatie (tips)

Computable Expert

ing. Martijn Baecke
Senior Consultant, VMware. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation en Digital Workplace.

Welkom in 2009, het jaar waarin virtualisatie main stream zal gaan. Velen zullen nu van hun stoel vallen en denken "Het is toch al lang main stream?!?". Voor een deel klopt dat, zij hebben de voordelen al ingezien en zijn het pad van ict-dynamiek en kostenbesparing al ingeslagen. Er is echter volgens mij nog een groot deel ict'ers die de klok wel heeft horen luiden, maar niet precies weet waar de klepel hangt. Ik probeer nou net diegene te bereiken die graag zouden willen, maar niet goed weten hoe. Willen is dus een ding, doen is een tweede. Daar kunnen we in dit prille begin van 2009 dus verandering in brengen! Daarom hieronder een aantal eerste tips & tricks hoe je in mijn optiek zou moeten beginnen met virtualisatie.

Laat ik even vooropstellen dat met virtualisatie in deze context elke vorm van virtualisatie kan worden toegepast. Denk hierbij aan servervirtualisatie, dekstopvirtualisatie, applicatievirtualisatie, etc.

  • Eerst denken, dan doen. Voordat je gaat implementeren, bedenk dat eerst wat je wilt bereiken. Dit klinkt misschien logisch, maar in de praktijk zijn er cases ten overvloede van bedrijven waar virtualisatie 'geëxplodeerd' is. Het werd ongecontroleerd geïntroduceerd in de organisatie als een nieuwe technologie. Echter vereist deze technologie ook een geheel andere manier van denken over ict. Pas als je dat beseft is de tijd rijp om virtualisatie te introduceren in jouw ict-omgeving. 
  • Best practices/experts. Gelukkig zijn we niet alleen op de wereld en is virtualisatie niet een geheel nieuw onderwerp. Het is daarom raadzaam de best practices te analyseren die opgedaan zijn over de aflopen jaren. Zo voorkom je onnodige fouten en leg je een goede fundering voor de introductie van virtualisatie in jouw ict-omgeving. Laat je in dat geval bijstaan door experts die dit al eerder gedaan hebben. Hun kennis en ervaring is een waardevolle toevoeging voor en tijdens de introductie. Zij kunnen je in een korte en gestructureerde manier helpen een dynamische en kostenbesparende virtuele ict-omgeving te realiseren.
  • Creëer een business case. Zeker in deze moeilijke tijden is het van belang om voor de organisatie duidelijk te maken waar je als ict-afdeling mee bezig bent. En misschien nog wel belangrijker wat dit dan uiteindelijk gaat (besparen op de) kosten. Vandaar dat bij elk virtualisatietraject een business case moet creëren waarin de kosten en baten tegen elkaar gezet worden. Op deze manier creëer je een helder beeld en daarbij een draagvlak binnen de organisatie. Dit draagvlak is van wezenlijk belang om jouw virtualisatieproject uiteindelijk te doen slagen.
  • Begin klein en bouw langzaam uit. Virtualisatie is geen technologie die met een 'big bang' geïntroduceerd moet worden binnen een productieomgeving. Advies is dan ook om klein te beginnen, het liefst in een ontwikkelomgeving. Daar kan dan virtualisatie geanalyseerd worden en gekeken worden naar wat de impact is voor de productieomgeving. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je virtualisatie los laat in jouw productieomgeving. Tevens heeft het als voordeel dat je op een langzame en gecontroleerde manier, stapje-voor-stapje, virtualisatie kunt introduceren in jouw bedrijf.
  • Zet een virtualisatiekennisteam op. Veel bedrijven omarmen virtualisatie, maar vergeten de kennis te waarborgen. Vaak hebben bedrijven wel begrepen dat ze experts moeten invliegen om virtualisatie te introduceren in hun organisatie, maar vergeten ze dat ze de kennis ook moeten behouden. Het is experts eigen dat ze een paar maanden ergens komen te zitten om vervolgens weer te vertrekken. Zet dus vooraf een kennisteam op binnen jouw ict-afdeling die virtualisatiekennisborging tot doel heeft. Zo voorkomt je dat je later met de handen in het haar staat als opeens virtualisatie weer om de hoek komt kijken. Natuurlijk kan je dan weer die experts inhuren voor dezelfde informatie, maar of dit de kostenbesparing ten goede komt...

Hopelijk heb ik met deze vijf tips een eerste aanzet gegeven in de richting van virtualisatie. Neem het op in de doelstellingen voor 2009, het kan je namelijk veel voordelen opleveren, mits goed en doordacht geïmplementeerd.

Dan rest mij tot slot iedereen een succesvol ict-jaar toe te wensen. Laat de problemen de problemen (kredietcrisis) en zie de kansen, dan komt het (hopelijk) vanzelf goed!

Martijn Baecke
Technisch Consultant Virtualisatie
Inter Access

Ps. Aan alle experts en lezers: mochten jullie nog meer tips & tricks hebben, deel ze dan! Samen weten we meer dan één!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Virtualisatie heeft in 2009 een potentie die nog geen enkele ontwikkeling eerder heeft gehad. Wat virtualisatie in 2009 moet gaan ontkrachten is de aloude dooddoener "KISS", Keep It Stupid Simple. Als je met name de 'zachte' kosten uit de exploitatiefase meeneemt in businesscases, en dus als koopargument positioneert, gaat de vraagkant in de markt om. KISS wordt dan "Keep it Simple? Stupid!!"
Besparingen op beheerkosten, energiebesparing en verhoogde effectiviteit van gebruikers (performance, uitval, hersteltijden) zijn zeker in economisch onzekere tijden sterke argumenten. Dan blijft nog de vraag of budget vrij gemaakt kan worden voor de initi?le investering. Als je dan met een businesscase komt waarbij de investering al wordt terugverdiend in dezelfde budgetperiode als waarin de investering wordt gedaan, wie kan het dan nog tegenhouden? Kortom: de eerste helft van 2009 zal de toon gezet moeten worden.

Hallo Martijn,

Ik ga graag op je PS-uitdaging in met vijf aanvullende tips:

1. Maak een roadmap.
Pak niet alle vormen van virtualisatie tegelijkertijd aan. Een logisch pad kan zijn: storage-, server-, applicatie-, desktop-virtualisatie. De volgorde wordt daarbij bepaald door een combinatie van pragmatisme (zoals 'regel eerst de storage voordat je met de servers aan de slag gaat') en van prioriteiten.

2. Positioneer servervirtualisatie als een 'natuurlijk' verschijnsel.
Eigenlijk vormt servervirtualisatie gewoon een correctie op server operating systemen. Als je dat positioneert als een revolutionair andere manier van werken, dan dwing je jezelf tot uitgebreide uitleg, motivatie, return-on-investment berekeningen, onderbouwing, etc. Als je het aan de andere kant positioneert als een natuurlijke evolutie van server-omgevingen, dan roep je waarschijnlijk net zo weinig vragen op als bijvoorbeeld bij het voorstel om een operating systeem onder het ERP systeem te leggen. Gebruik dan ook de stelregel 'virtualiseer elke x86 server, tenzij...?'

3. Onderzoek vooraf de licentie- en support-voorwaarden van je software-leveranciers.
Server-virtualisatie kan voor zowel gebruikslicenties als support-contracten consequenties hebben. Elke software-leverancier vaart daarin zijn eigen koers. Laat je daarom niet achteraf verassen door extra licenties of het wegvallen van ondersteuning.

4. Laat je niet van de wijs brengen door cloud computing.
Voor het begrip cloud computing wordt nog steeds door iedere leverancier een eigen uitleg gegeven. Laat je daardoor niet van de wijs brengen. Denk wel na over de verschillende hosting-mogelijkheden (net als vroeger) en onderzoek hoe virtualisatie daar waarschijnlijk wat meer flexibiliteit gaat bieden.

5. Houd de regie in eigen handen.
Voorkom enerzijds wildgroei op afdelingsniveau, met alle consequenties ten aanzien van bijvoorbeeld onnodig hoge beheerkosten en veiligheidsrisico's. Voorkom anderzijds dat je overvallen wordt vanaf ?de bovenkant?, zoals dat ook bij Dilbert is gebeurd (zie ook eerste strip bij Jason Boche http://www.boche.net/blog/index.php/2009/01/06/virtualization-dilbert-style/ ).

Martijn en Bert komen met een aardige lijst van Best Practices voor (met virtualisatie beginnende) bedrijven. Vaak lopen bedrijven na een tijdje tegen het probleem aan dat ze niet echt verder komen met virtualisatie. Of dat ze niet de beoogde besparingen weten te bereiken. Komt dit bekend voor, lezer? Dan heb je waarschijnlijk een aantal punten van deze lijsten overgeslagen tijdens je uitrol.

Nog een paar tips, die vrijwel allemaal passen in de lijst met al genoemde punten:

1: Virtualisatie van IT en IT-beheer componenten geeft voorheen ongekende nieuwe mogelijkheden om meer waarde te krijgen uit die componenten en de beheer processen te verbeteren of te vereenvoudigen. Experts hebben al allerlei creatieve mogelijkheden gezien en soms ook beschreven. Gebruiken dus, die experts, die communities en die White Papers. Think Virtual! Een VM hoeft niet alleen een gevirtualiseerd fysiek systeem te zijn. Het kan meer, beter, zijn.

2: Virtualisatie gaat over allerlei componenten, niet alleen over x86 systemen. Betrek dus vanaf het begin Storage, Netwerk, Desktop, Beheer en Applicatie afdelingen in je virtualisatie team. Zorg dat al deze personen hun visie bundelen in een Virtualisatie Blauwdruk. En die blauwdruk mag best zo af en toe aangepast worden hoor. Verwerk de ervaringen die je opdoet er in.

3: Het aantal in gebruik zijnde virtuele systemen kan snel "exploderen". Dat kan voor je eindgebruikers heel nuttig zijn, maar voor de beheer afdeling een crime. Een goede rem op de explosie is de introductie van Chargeback in combinatie met "VM LifeCycle Management" software. Plaats een einddatum op een VM. Meet welke VM's echt worden gebruikt en zet ongebruikte VM's uit.

Het is trouwens goed om te weten dat er echt bedrijven bestaan waar virtualisatie zeer uitgebreid is ingevoerd en ook daadwerkelijk allerlei voordelen heeft opgeleverd. Niet alleen financiele voordelen, maar ook een duidelijke stijging in gebruikerstevredenheid en flexibiliteit van de Business.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-05T11:25:00.000Z Martijn Baecke
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.