Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

VCE en private clouds: agenda voor verandering

Computable Expert

Hans Timmerman
Cto, EMC NEDERLAND. Expert van Computable voor de topics Management, Cloud Computing en Digital Workplace.

De ict-industrie begint weer aan te rekken. De focus van innovatiegerichte bedrijven is gericht op verdere virtualisatie als basis voor het kunnen realiseren van cloud computing: een combinatie van hardware, software en processen, ontworpen om efficient ict-diensten te leveren op basis van een abonnementsmodel.

Investment-bedrijven doen regelmatig studies naar de ict-uitgaven bij de executives van internationale bedrijven.  Een van die studies is laatst door UBS gedaan. Zij deden een diepgaande survey bij honderd cio's van grote bedrijven met een 60/40 mix van de Verenigde Staten en Europa.  Geen enkele survey is perfect maar het betreft hier een representatieve mix met opmerkelijke resultaten. Hardware-uitgaven worden door drie soorten virtualisatie gedreven: servervirtualisatie, desktop- en/of clientvirtualisatie en storagevirtualisatie.

Vraag over datacentermodernisatie

Eén van de interessantere vragen ging over datacentertransformatie: ‘welk bedrijf of alliantie van bedrijven, denkt u, is het beste gepositioneerd om datacentertranformaties uit te voeren?'

Het resultaat? Een overweldigende 48 procent antwoordde op deze vraag met VCE  (virtual computing environment). VCE is een aanpak en technologie om de transformatie naar de cloud mogelijk te maken. Resultaat van de survey laat zien dat deze boodschap blijkbaar bij veel CIO's goed is doorgedrongen. Ik zie op dit moment een enorme belangstelling voor de VCE -benadering en de daarbij behorende bouwstenen. Op dit moment zijn veel bouwstenen - ook in Europa - operationeel en lopen er honderden test- en implementatieprojecten

Deze datacenterbouwstenen zijn geschikt voor het 100 procent gevirtualiseerde datacenter, dat eerder een geautomatiseerde service delivery/brokery organisatie is. Een service broker, omdat je met een werkelijk 100 procent gevirtualiseerde omgeving ook externe SaaS-services goed kunt (door)leveren en goed kunt integreren met IaaS-leveranciers die op een flexibele manier  elastische datacentercapaciteit beschikbaar stellen.

Datacenter-organisatievraagstuk

Het staat buiten kijf dat, als het datacenter verandert, ook de bijbehorende organisatie zal of zelfs moet veranderen. Nieuwe processen, nieuwe workflows, nieuwe rollen en nieuwe vaardigheden.

Het blijkt dat ook dit besef in de datacenters begint door te dringen. Nieuwe oplossingen dwingen tot een nieuwe aanpak. Het is duidelijk dat het datacenter van morgen er heel anders uitziet dan we gewend zijn. Of het nu applicatie-ontwikkeling, infrastructuur of welke andere traditionele ict-discipline betreft, de oude manieren van ict organiseren zullen sneller verdwijnen dan velen zich nu realiseren.

Waar sta jij eigenlijk in jouw 'journey to the private cloud'?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Misschien aardig om ook de tegenhanger van VCE even te noemen. Meneer Timmerman behartigt uiteraard de belangen van EMC, maar het is goed om te weten dat men kan kiezen. Naast het 'gesloten' model van VCE, is er ook een model dat meer ruimte voor eigen inrichting toestaat: http://www.imaginevirtuallyanything.com/

Meer open?
Je vervangt EMC door Netapp en dan is het meer open?
Geef gewoon aan dat ook een andere combinatie mogelijk is die bijna op dezelfde leest geschoeid is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-27T22:42:00.000Z Hans Timmerman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.