Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Resultaat van complexe virtualisatie moet beter

Computable Expert

Remco Nijkamp
ICT/Informatie-architect. Expert van Computable voor de topics Management, Infrastructuur en Digital Workplace.

Een technische architectuur moet kunnen bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van complexe virtualisatie projecten. De vraag is echter hoe je de kwaliteit van technische componenten in complexe virtualisatieprojecten kunt verhogen.

Onder kwaliteit wordt verstaan dat de componenten binnen de gestelde kaders aan de vereiste functies voldoen. Voorbeelden van inkadering zijn onder andere tijd, beschikbaarheid, performance en kosten.

In de ontwerpfase van een project worden de technici in stelling gebracht om te werken aan:

 • Plan van aanpak
 • Inventarisatie
 • Functioneel ontwerp
 • Technisch ontwerp
 • Detail- en Resource planning (samen met projectbureau)
 • Bill of materials
 • Bouwplannen
 • Testplannen
 • Uitvoeringsplannen
  (Zaken met betrekking tot projectvoering zijn buiten beschouwing gelaten.)

  De volgende onderwerpen krijgen in de ontwerpfase vaak te weinig focus en leiden tot inefficiëntie:

 • (Her)gebruik van document templates en voorbeeldteksten;
 • (Her) gebruik van infrastructurele bouwblokken;
 • Ontwerpen vanuit een product portfolio;
 • Eenvormigheid van documenten;
 • Eenvormigheid van oplossingen;
 • Terwijl we toe willen naar een:

 • Heldere manier van ontwerpen binnen projecten;
 • Een beter voorspelbaar eindresultaat;
 • Een efficiëntere planning binnen projecten;
 • Lagere piekbelastingen voor medewerkers. Een gebruikte IT architectuur kan een goed  hulpmiddel zijn om bovenstaande doelen te bereiken.
  • Definitie IT architectuur
   Voordat een it-architectuur kan worden ingevoerd, moet eerst duidelijk worden hoe deze er uit moet zien en wat de doelen zijn. De term architectuur is nergens eenduidig vastgelegd en zal daarom voor invoering nauwkeurig omschreven moeten worden.

   Belangrijk te realiseren is dat de architectuur een dynamisch geheel van rollen en taken is. De technische ontwikkelingen gaan snel, deze moeten in de architectuur worden opgenomen, zonder dat dit consequenties heeft voor de fundamenten van de architectuur.

    Algemene beschrijving IT architectuur
    Er zijn voor architectuur diverse definities die allemaal ongeveer op hetzelfde neerkomen. In de DYA-methode is de definitie als volgt:

   'Een consistent geheel van principes en modellen dat richting geeft aan ontwerp en realisatie van de processen, organisatorische inrichting, informatievoorziening en technische infrastructuur van een organisatie.'

    In IAF wordt gesproken over:

   'Een coherente, consistente verzameling principes, verbijzonderd naar uitgangspunten, regels, richtlijnen en standaarden - soms vastgelegd in patterns - die beschrijft hoe een onderneming, de informatievoorziening, een informatiesysteem of een infrastructuur is vormgegeven en zich voordoet in het gebruik.'

   En de wijdverbreide definitie volgens IEEE 1471-2000:

   'the fundamental organization of a system embodied in its components, their relationships to each other, and to the environment, and the principles guiding its design and evolution".'

   Kortom: al deze definities hebben gemeen dat er wordt gesproken over een samenhang tussen onderdelen als regels en afspraken, die een geheel vormen dat architectuur wordt genoemd. Het gaat dus over een verzameling van richtlijnen, uitgangspunten en principes die ondersteunend zijn aan diverse onderdelen van de bedrijfsvoering. Bij een it-architectuur gaat het dus over samenhang tussen technische onderdelen.

    Volwassenheid IT organisatie en architectuur
   De architectuur moet passen bij de volwassenheid van de organisatie. Om een gestructureerde manier van werken door te voeren, helpt het als de organisatie een duidelijke structuur heeft en de verantwoordelijkheid van medewerkers met betrekking tot technische architectuur duidelijk is gedefinieerd.

   Daarnaast zorg een gestructureerde manier van werken voor een meer volwassen organisatie. De manier om deze cirkel te doorbreken is door op bescheiden wijze structuren te ontwerpen en deze geleidelijk in te voeren. Wanneer de architectuur voldoende geborgd is in alle lagen van de organisatie, kan een volgende stap worden genomen en een meer complete architectuur worden ingevoerd. Dit mechanisme evolueert stapsgewijs naar een architectuur implementatie die maximaal resultaat biedt tegen minimale overhead. Belangrijk is dat architectuur 'just enough' is.

   Dit betekent dat er precies zoveel architectuur is om een goed resultaat te behalen, zonder dat er een grote overhead wordt gecreëerd. De zogenaamde 'papieren tijger'.

    Wordt vervolgd: de concrete producten van een it-architectuur.

   x

   Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

   Dit artikel delen:

   Nieuwsbrief

   Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

   Vul een geldig e-mailadres in

   Stuur dit artikel door

   Uw naam ontbreekt
   Uw e-mailadres ontbreekt
   De naam van de ontvanger ontbreekt
   Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

   ×
   ×
   article 2010-11-12T12:42:00.000Z Remco Nijkamp


   Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
   Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.