Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Automatiseer wat de geest doodt

De opmars van flash-technologie

Computable Expert

Verron Martina
Consultant/adviseur. Expert van Computable voor het topic Digital Workplace.

Flash heeft de afgelopen jaren de traditionele storage-markt op de kop gezet. Deze technologie biedt inline-deduplicatie, compressie, drastisch lagere kosten per gigabyte en een exponentiële groei van de opslagprestaties. Hierdoor maakt flash-opslag een opmars door. Zij biedt niet alleen high availability en lage latency, maar ook nieuwe mogelijkheden binnen een VM-bewuste storage-infrastructuur.

Het aanbrengen van nieuwe lagen met geautomatiseerde beheerfuncties op flash-technologie dragen bij aan gegarandeerde VM-prestaties, QoS op VM-niveau en realtime-analysemogelijkheden die uiterst fijnmazig inzicht bieden tot op VM-niveau. Dit maakt het mogelijk om te voldoen aan de service level agreements voor het beheer van zakelijke workloads in de cloud.

Flash zorgt voor een kwantumsprong in de bijdrage van ict-opslag aan de flexibiliteit van organisaties. De kosten van flash zijn de afgelopen tijd met maar liefst tachtig procent gedaald. Dit heeft geresulteerd in de ontwikkeling van betaalbare all-flash arrays (AFA’s).

Prestatievermogen

In de begindagen van Flash ging een vertienvoudiging van het prestatievermogen en de opslagdichtheid van Flash gepaard met tien keer hogere kosten per gigabyte. Hierdoor werd Flash alleen ingezet voor uiterst hoogwaardige toepassingen en alleen indien dit strikt noodzakelijk was. Denk aan supercomputers, complexe algoritmen en beeldverwerking. Tegenwoordig bieden AFA’s verbeterde prestaties, beheer-eenvoud en opslagdichtheid.

Door deze innovatiegolf zie je flash-technologie vaker opduiken in zakelijke en hybride cloud-omgevingen. Ict-afdelingen kunnen daarmee de cloud-infrastructuur op eenvoudige wijze beheren en opschalen en profiteren van de grip en beveiliging van een zakelijk datacenter.

Tegelijkertijd heeft automatisering de afgelopen decennia druppelsgewijs haar weg naar de werkplek gevonden. Het heeft stilzwijgend voor een transformatie gezorgd van de manier waarop we werken, en heeft de arbeidsmarkt geleidelijk veranderd. Hoewel automatisering oorspronkelijk van start ging in de productie-industrie, beginnen andere sectoren hier nu ook de vruchten van te plukken. Gelijktijdig met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zorgen zakelijke hardware- en softwareoplossingen reeds voor automatisering door een beroep te doen op de mogelijkheden van consumentenelektronica. Bedrijven kunnen daarmee profiteren van voordelen als vereenvoudigd beheer van petabytes aan opslagcapaciteit.

Instant messaging

De technologie heeft inmiddels belangrijke stappen gemaakt met de ondersteuning van zakelijke automatisering. Zo is technische ondersteuning aan te vragen via instant messaging, of de assistentie van een chatbot in te roepen. Sommige gebruikers merken niet eens dat ze met kunstmatige intelligentie te maken hebben. Tegenwoordig is het mogelijk om zakelijke storage-technologie te combineren met communicatieoplossingen op basis van hard- en software, zoals Alexa en Slack. Het is belangrijk om na te denken over het ondersteunen van deze platforms voor kunstmatige intelligentie met mogelijkheden voor de automatisering en het beheer van zakelijke cloudtoepassingen. Deze oplossingen voor kunstmatige intelligentie stellen werknemers in staat om spraakinstructies te gebruiken voor een snellere uitvoering van routinetaken die vroeger uitgebreide menselijke tussenkomst vereisten.

Menselijke tussenkomst

De storage-sector boekt reeds de eerste successen met automatiseringsmogelijkheden voor het vereenvoudigen van processen en het terugdringen van de noodzaak van menselijke tussenkomst. Of het nu gaat om het stellen van vragen via tools als Alexa voor het analyseren van de ict-infrastructuur en het oplossen van technische problemen of het inrichten van storage-omgevingen met snapshot-, herstel- en replicatiefuncties, storage-technologie maakt het mogelijk om wat vroeger tot het domein van sciencefiction behoorde tot een realiteit te maken door het offloaden van routinematige taken.

Dit heet ook wel workforce automation, en biedt bedrijven de mogelijkheid tijd en geld te besparen door het uitvoeren van routinematige taken met minder, maar niet zonder, menselijke interactie. Bedrijven in alle sectoren kunnen zich daarmee concentreren op activiteiten met een meer strategisch karakter in plaat van simpelweg ‘de lichten te laten branden’. Op het gebied van werkplekken is verandering de enige constante.

Daarom is het belangrijk om een sterke nadruk te leggen op de pijler van de onderneming: de mensen. Door werknemers als drones te behandelen en hen te vragen om voortdurend monotone handmatige taken uit te voeren, komen innovatie en de arbeidsmoraal onder druk te staan. Bedrijven die snel willen schakelen en de concurrentie voor willen blijven, kunnen beter gebruikmaken van technologieën die geestdodende handmatige taken automatiseren. Zo kunnen programmeurs bijvoorbeeld complexer werk uitvoeren dat meer resultaat oplevert. Maak gebruik van technologie om it-teams te bevrijden van taken die weinig toegevoegde waarde bieden en om ruimte te creëren voor innovatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een spook waart door Europa – het spook van "voortdurend monotone handmatige taken uitvoeren".
Proletariërs aller landen, verenigt U.

Karl Max,

verstuurd vanaf mijn iPhone

Citaat: "Daarom is het belangrijk om een sterke nadruk te leggen op de pijler van de onderneming: de mensen. Door werknemers als drones te behandelen en hen te vragen om voortdurend monotone handmatige taken uit te voeren, komen innovatie en de arbeidsmoraal onder druk te staan."

Stoere klinkende uitspraak, maar komt niet aan met een "het is beter voor de werknemers" standpunt, want het nog altijd beter om een monotome baan te hebben dan helemaal niets. Het gaat er hier gewoon om, om geld te besparen op arbeid.

Wat gaan al de mensen doen die niet slim genoeg zijn om zich om te scholen? Allemaal op de bank zitten thuis en full-time Netflix kijken bekostigd door de "basisuitkering voor iedereen" die ook weer afkomstig is uit de belastingen die de steeds kleinere groep van werknemers moet opbrengen? Hoe geestdodend is dat?

@KJ: Tja, arbeid en geld moeten de wereld uit. Het vervelende is om daar te komen. We zitten momenteel in de vooravond van een lastige transitieperiode.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-24T11:12:00.000Z Verron Martina
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.