Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Windows 10 komt te laat’

Dit artikel delen:
Vertraging

Elke werkdag behandelt Computable een technisch onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de komst van Windows 10. Vanavond onthult Microsoft de voor consumenten bedoelde bèta van die volgende Windows-versie. Mosterd na de maaltijd, want bedrijven gaan voor 7 en met mobiel mist Microsoft de boot.

Vanavond onthult Microsoft de bredere bèta van Windows 10. Deze zogeheten 'Consumer Preview' moet gewone gebruikers showen wat er op stapel staat voor na het huidige Windows 8.1. Terwijl versies 8 en 8.1 de reputatie van Vista naar de kroon steken, standaardiseren bedrijven op Windows 7 en kiezen consumenten voor mobile devices met Android of iOS. Windows 10, dat naar verwachting eind dit jaar uitkomt, is te laat, zeker met het oog op mobiel werken. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Draai al bijna twee jaar Windows 8.x op de werkplekken hier, via VMware Horizon. Niets mis mee, alle applicaties werken vlekkeloos, bovendien mooie integratie met zaken als Onedrive.
Leercurve voor de gebruikers was 5 minuten: Start Menu -- scherm met tegels. Meer is het verschil in een zakelijke/managed omgeving niet, mensen overdrijven altijd zo.
Vergelijking met dramaproduct Vista gaat volkomen mank, dat was technisch een slecht product, met nutteloos zware grafische gimmicks, resulterend in een instabiel fundament voor je werkplekinfra.

Ik kijk uit naar Windows 10.

Windows 8 en 8.1 zijn gewoon goed. Niet veel anders als 7 maar beter in technisch opzicht. Als 10 die tendens voortzet zal ik de update zeker doen.
Dit tegeltje moet je niet gebruiken, het kan.

Het is nog veel erger voor Microsoft. Windows 10 is niet meer relevant. Aan de mobiele kan heb je 2 os'en. En op de Desktop gaan alle zakelijke applicaties naar browser based.

Dus het gaat er niet om of het te laat is, goed is, of slecht is. Het os waarop je draait is niet relevant.

Eens met bovenstaande reacties. Werk al tijden op Windows 8.1 en gebruik het veel liever dan mijn Windows 7 installatie (die ik nog heb wegens zakelijke redenen).

De tiles werken prima wanneer je op een tablet werkt, ze zijn ook bedoeld voor gebruikt icm touchscreens. Op een touch-loze desktop gebruik je ze inderdaad veel minder, wat verklaart waarom Microsoft in Windows 10 de tiles wel of niet inschakelt afhankelijk van het device wat je gebruikt. Op het gebied van integratie tussen telefoon, tablet en desktop (zowel zakelijk als de consument) is Microsoft op sommige aspecten goed bezig en laten ze meer vernieuwing zien dan de concurrenten. En tja, daar hoort nu eenmaal bij dat er soms wel eens een gemiste kans bij zit.

Windows 10 belooft de overgang te worden naar een nieuwe strategie op het gebied van updates. Geen migraties meer, maar een continue stroom van updates en nieuwe features. Ben erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken!

Ik ga Windows 10 absoluut installeren ter vervanging van mijn bestaande Windows 8 installaties. Ik hoop dat er ook een RT versie komt voor mijn Surface. Dan de telefoon nog even over naar een nieuwe versie en dan is het ecosysteem weer compleet.

Of je nou wel of niet aan de 'tiles' kunt wennen, feit is dat Microsoft hier toch een behoorlijke inspanning heeft moeten doen om er iets goed van te maken...

Dit keer heeft men aan de hand van terugkoppeling getracht te luisteren naar de achterban (insiders HUB) en zal men vandaag rond de klok van 17:00 uur op http://blogs.windows.com/bloggingwindows/2014/12/11/join-us-to-hear-about-the-next-chapter-of-windows-10/ laten horen hoe Microsoft dit heeft vertaald in het nieuwe Windows 10 besturingssysteem voor desktop computers.

Bedrijven kiezen voornamelijk voor Windows 7 vanwege de 'steile leercurve' die er zou zijn met Windows 8. Een overtrokken reactie die gebaseerd is op de angst voor het onbekende. Men had ook eerst moeite met de Ribbon van Office, maar als er eenmaal mee gewerkt wordt willen diezelfde mensen niet meer terug. Kwestie van even wennen dus (en de moeite nemen om er aan te wennen).
Windows 8 (en ook Windows 10) biedt bedrijven juist de mogelijkheid om op de werkvloer mobile devices te introduceren waarbij je aan functionaliteit niet hoeft in te boeten.

Kijkend naar de reacties is het misschien niet zo heel vreemd dat veel bedrijven op Windows 7 blijven zitten.

Veel lof wordt toegedicht aan de tiles, mobiel werken en bijbehorende Windows-applicaties. Echter, een groot deeel van het kantoorwerk gebeurt op pc's/Laptops met software die niet altijd via apps beschikbaar is.

Daarmee voegt een overstap van Windows 7 naar 8 of 10 voor deze gebruikers niet veel toe volgens mij.

@Pavake
ik heb meerdere klanten van XP naar 8 (8.1) gebracht en classic shell geïnstalleerd, die zien een desktop die heel veel lijkt op 7.
Alleen omdat ze een keer tegeltjes gezien hebben weigeren mensen naar 8 te gaan, ten onrechte.
Wie nu nog 7 kiest heeft over een paar jaar weer het probleem dat de verstokte XP gebruikers nu hebben (gehad), end-of-life van het product.

@Jan

Deels met je eens. Maar als windows 8 functioneel niets toevoegt, kun je ook zeggen ik sla 8 over en ga t.z.t. wel naar 10. Scheelt je organisatie een migratietraject.

Bij iedere nieuwe release dien je, mijns inziens, opnieuw te kijken wat het kost en wat het oplevert. Als een nieuwe release niets oplevert, de oude nog ondersteund wordt en voldoet, waarom zou je dan een over gaan?

Ondanks alle mooie verhaaltjes hierboven hebben wij verschillende redenen Windows 8 en 8.1 over te slaan. De helft van onze applicaties draait er niet op, waaronder de allerbelangrijkste; het erp-systeem. En inderdaad, ten opzichte van het bureaublad en startmenu van Win 7, dat je heel gemakkelijk in kunt richten naar eigen smaak/noodzaak zijn de tegeltjes van 8 een crime.

Windows 10 belooft heel wat, 1 O/S dat op alle platformen zal draaien, van PC tot ARM tot en met de Phone. De verwachtingen zijn hooggespannen.
En Windows 10 had daarom 2,5 jaar geleden al op de plank moeten liggen. Door de foutieve positionering van Windows 8 als concurrent van Apple, voor touch en toetsenbord bediening is er negatieve publiciteit ontstaan, met name in de Enterprise markt.

Zoals altijd ben ik benieuwd naar wat Windows 10 gaat brengen, maar ik vrees dat het naast te laat of te weinig zal zijn om opgewonden van te geraken. Vergelijk OSX 10 van 3 jaar geleden maar is met die van vandaag...we zijn bijna 3 versies verder. Microsoft zal echt de cycle van ontwikkeling moeten vergroten, het product voortdurend moeten verbeteren, de beveiliging op orde moeten brengen en vervolgens de kosten van het O/S in lijn moeten brengen met dat van de concurrentie. Dit ongeacht de kwaliteit. Ik zie dit nog niet gauw gebeuren. De markt is verandert en Microsoft zal mee moeten.

Waarom zou Microsoft mee moeten als het nog steeds een unieke marktpositie heeft waarbij zij concurreert met zichzelf?

Jan van Leeuwen noemt het hierboven al: ClassicShell is het perfecte product om Windows 8.1 een prettig werkend startmenu voor desktop gebruik te geven.

En ondanks het werk dat Microsoft heeft verricht aan het startmenu in Windows 10 ben ik er nu al vrij zeker van dat ik ook daar weer ClassicShell op ga installeren. Het klassieke uitklapmenu maakt het gewoon veel makkelijker om weinig gebruikte programma's terug te vinden en met minder muiskliks te starten.

Er zouden nu al ruim 700000 apps in de store zitten. Maar 99,99% is daarvan is bagger. Dus die apps kan ik prima missen in het strartmenu.

Maar dan blijven er in Windows 8 nog vele verbeteringen over die voor de desktop nuttig zijn t.o.v. Windows 7. En dat geldt ook voor versie 8+2=10.

Windows 8/8.1 heeft een grote inconsequentie tussen de twee interfaces en laat de ervaren 7 gebruiker op veel punten in de steek. Veel toets- en muisknopaanslagen zijn in 8 gewoon weggelaten, zonder dat de knop een nieuw invulling heeft gekregen. Hinderlijk en onnodig dus. Wij hebben besloten het bij de evaluatie te laten.

Windows 10 is wat Windows 8 had moeten zijn, net als dat Seven is geworden wat Vista al had moeten zijn. En als een OS zoals 10 of Seven er nog niet izn en je hebt nieuwe licenties nodig voor een Windows omgeving, dan kom je uit bij een versie die wat tekort schiet ten aanzien van de algemene behoeften (en tegelijkertijd heel veel opties biedt waar men niet op zit te wachten). Het is niet anders.

Windows probeert opnieuw de achterstand in te halen op concurrenten zoal OS X en Google OS en Ubuntu-varianten door goed naar hun selling points te kijken. Dat is op zich goed. Niks doen is geen optie voor MS.

Probleem iedere keer is wel dat de migratie veel meer voeten in de aarde heeft, dan zou moeten. Iedere Windows-versie: XP, 7, 8, 8.1 en 10 heeft zijn eigen -niet downwards compatible profile én is niet los te zien van de specifieke client-server versie. Voor een wat grotere omgeving is een migratie echt niet eenvoudig!

Ik ga er vanuit dat Windows 10 een verbetering is t.o.v. Windows 8.
Ik hoop dat Windows 10 wordt aangeboden op een soortgelijke manier als Windows 8.1. De update van Windows 8 naar 8.1 was echt een ongekend gemak!

Windows 8.1 is momenteel beste OS. Apple zit fout. Sinds OSX 10.6 is het een bende in OSX, en iOS is een tijdelijke stuiptrekking. Microsoft is enige die een werkend OS heeft dat min of meer op alle devices gelijk werkt. Werk een week met een Surface Pro 3 en je doet iPad en MacBookAir weg. Ik i.i.g. wel.
Daarnaast maakt het OS steeds minder uit. Ook dat ziet Microsoft:
-Windows 10 wordt gratis
-Microsoft maakt steeds betere hardware, Lumia en Surface Pro zijn fantastische hardwareproducten.
- Microsoft heeft de beste cloudomgeving met Office 365, OneNote e.d. Geen geëmmer zoals in Google Drive met incompatible bestanden, gewoon Open Office files ondersteunen en betere privacy.

@Bert, je overdrijft. Volgens mij is Windows X alleen een tijdelijke gratis update bij Windows Seven of Windows 8/ 8.1 (ARM, PC consumentenversie en Pro-versie).
Voor ARM is er nog geen universeel Operating System. En of Windows 10 RTM volledig compatibel wordt (NTFS, executables)?

Nee, er blijft altijd wat te wensen over. De technische en gebruikerseisen lopen te veel uiteen. In 1993 vertelde Microsoft ons al dat er nog maar één OS nodig was voor clients en servers en het is nog steeds niet gelukt.

En het huidige succes van de iOS een stuiptrekking noemen? Zo’n stuiptrekking wil elke fabrikant wel; te beginnen met Microsoft.

Worden Nederlanders niet gek van elkaar?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-01-21T08:02:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.