Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Adobe Flash is passé’

Dit artikel delen:

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het kunnen missen van Adobe Flash. Vroeger onmisbaar voor multimedia op het web, maar tegenwoordig een steeds groter securityrisico. Flash kan nu best gedeïnstalleerd worden van pc’s.

De allereerste iPhone - en ook de iPad - werd bekritiseerd omdat het geen Flash draaide. Jaren later heeft Google het voorbeeld van Apple gevolgd en Adobe Flash laten vallen voor zijn mobiele besturingssysteem. Terwijl de Adobe-software aan de lopende band wordt geplaagd door 0-day gaten is de tijd rijp om Flash te deïnstalleren op gewone desktopbesturingssystemen. Want anno nu kunnen we best zonder Flash. Een enkele uitzondering daargelaten, waar dan in bedrijfsomgevingen speciale security-aandacht aan valt te besteden. Wat vind jij?

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De kern van Flash was een verouderd concept dat jaren lang met de nodige kunstgrepen nog in leven werd gehouden. Een zoveelste bewijs dat script talen in het wild een zeer beperkte scope hebben. Zeker gezien het feit dat Flash er een handje van heeft om geheugen te alloceren en niet meer vrij te geven.

Tegenwoordig heb je met HTML5 en Javascript een redelijk alternatief.
Die laatste zou eigenlijk ook vervangen moeten worden voor iets minder onhandig.

Google heeft een alternatief ondersteund dat animaties met behulp van SVG-bestanden doet, het heet swiffy.
https://www.google.com/doubleclick/studio/swiffy
Jammer dat dat nog steeds zo onbekend is omdat het gebruik van SVG algemeen goed past bij webpagina's omdat het te schalen is zonder kwaliteitsverlies.

De meeste eenvoudigere animaties kun je met css en javascript net zo goed doen.

Toch is het jammer want flash is best een mooi programma.

Toch zie ik flash nog vaak genoeg langskomen op websites. Bij mij met veel crashes, ik denk door de combinatie Firefox en Adblocker die ik gebruik. Eens met voorgaande commentaren dat er alternatieven beschikbaar zijn ook met de combinatie html5/javascript. Een wonderlijke omgeving en taal dat javascript voor de browser en vind het in ieder geval wel leuk. Het is krachtig mechanisme voor webclients. Johan, ik ben benieuwd wat je er onhandig aan vindt, vind het iig aparte omgeving, browser-dom-javascript.

Jan, Swiffy is erg beperkt en SVG heeft een heel scala aan uitdagingen. Probeer maar eens een beetje SVG bestand op je iPad / iPhone uit, dan merk ik ineens dat de mobile browser een heel ander beestje is als de browser op je PC of Mac.

Adobe Flash is passé, het wordt tijd dat sitebouwers dat ook door gaan krijgen. De iPad heeft bewezen dat je prima zonder Flash kunt, het is dus tijd dat we desktops sneller, stabieler en zuiniger maken door Flash te verwijderen.

@Henri

eipad of eifoon heb ik niet, ik ben een apple-weigeraar.
Wat wel svg ondersteunt vindt in de onderste link.

Het is gewoon zonde dat svg niet meer gebruikt wordt want het bespaart heel veel bandbreedte en zou websites dus veel sneller maken.

http://www.w3.org/Graphics/SVG/

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_layout_engines_%28Scalable_Vector_Graphics%29

Flash is natuurlijk erg onveilig, als je het niet nodig hebt kun je deze software beter verwijderen of in ieder geval disabelen.
Helaas zijn sommige sites hardnekkig in het vasthouden aan deze verouderde technologie. Nu de iPad en iPhone al jaren op de markt is lijkt het een principieel strijd geworden te zijn tussen Apple & Google tegen Adobe. Door Adobe wordt inmiddels wel erkend dat er security issues zijn omdat ze er op hameren de software up to dat ste houden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-06T08:05:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.