Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Opgevoerd 4G beconcurreert vast breedband’

Dit artikel delen:

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de plannen van KPN voor 4G+ wat voorbij de 225 Mbps gaat. Dit opgevoerde 4G gaat een serieuze concurrent worden voor vast breedband.

KPN heeft aangekondigd dat het de theoretische maximumsnelheid van 4G wil overschrijden. Het huidige maximum van 225 Mbps (Megabit per seconde) wordt dan ‘vervangen’ door datadoorvoersnelheden van 300 Mbps en mogelijk zelfs 450 Mbps. De snelheidsverhoging is volgens de telecomprovider mogelijk dankzij de 2,6 GHz-frequenties waar het in 2010 een licentie op heeft verworven. De huidige topsnelheid van 225 Mbps wordt gehaald door banden op 800 en 1800 MHz samen te gebruiken. In het 2,6 GHz bereik heeft KPN zes gepaarde frequentieblokken, meldt Tweakers, wat een theoretische snelheidsverdubbeling naar 450 Mbps inhoudt.

Niet alle mobiele apparaten ondersteunen deze 4G-verhoging nu, maar dat zal slechts een kwestie van tijd zijn. Bovendien kunnen mobiele basisstations als doorgeefluik dienen. Het opgevoerde 4G gaat dus vaste breedbandverbindingen beconcurreren. Voor remote offices, voor kleine en middelgrote bedrijven, en wellicht voor meer. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als je de afgelopen jaren van gemiddelde snelheden van vast en mobiel naast elkaar legt, zie je dat de versnelling die mobiel heeft groter is dan die van vast. Ik verwacht dat omstreeks 2020 beide technologien dezelfde snelheid hebben. De enige factor die dan overblijft is prijs.

Sturende factor is inderdaad de prijs. Voor een vaste verbinding betaalt men over het algemeen een vaste prijs. Voor de mobiele 4G verbinding een (forse) prijs per hoeveelheid data, binnen en buiten een bundel. De vaste verbinding heeft op dit moment duidelijk de voorkeur op basis van prijs.

Leuk idee voor stedelijke gebieden, maar zolang je op bepaalde plaatsen in het buitengebied geen dekking op je mobiel hebt (en ik ga ervan uit dat 4G niet beter is qua dekking dan 3G) is dat geen oplossing.

Voor 1 netflix HD stream heb je slechts 5Mbps nodig.
Dus ook zonder de 300Mbps is het qua bandbreedte al lang een concurrent. Wat vaak nog onderbelicht blijft is de ping. Mobiele verbindingen hebben vaak een hogere ping, waardoor een slechtere qos ervaren wordt.
Daarnaast sluit ik me aan bij bovenstaande reacties die aangeven dat stabiliteit, beschikbaarheid en prijs ook een belangrijk onderdeel uitmaken van de propositie.

Het is pas een alternatief voor mensen die (zoals ik) in het buitengebied wonen wanneer er echt onbeperkte databundels te koop zijn. Ik ben bereid hiervoor meer dan 100Euro per maand te betalen.

Geheel eens met Peter, zeker als je een bedrijf in het buitengebied hebt met WIFi voor gasten, 4 TV´s en telefonie. Ik heb er wel wat voor over als deze mogelijkheid geboden wordt.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-10T08:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.