Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Dip in tabletverkoop; einde van de hype’

School

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de afnemende groei van de tabletverkoop. Is de hype voorbij of is er sprake van even een dip, terwijl de markt wacht op vernieuwingen?

Terwijl tablets in het bedrijfsleven flink in gebruik zijn, neemt de groei in zakelijke verkoop af. Zo’n 28 procent van de bedrijven in Nederland gebruikt zakelijk verstrekte tablets, blijkt uit onderzoek van Computer Profile. Dat is een groei van 3 procentpunt in vergelijking met een jaar geleden. Toen had 25 procent van de Nederlandse ondernemingen tablets-van-de-zaak. Op het eerste oog kan dit een groei-afvlakking zijn die wordt veroorzaakt door byod. Werknemers gebruiken daarbij eigen tablets om hun werk te verrichten.

Alleen is de algehele tabletverkoop relatief in mineur. Dat stellen niet alleen analisten, die er met hun schattingen toch naast kunnen zitten, maar ook een goed ingevoerde persoon als Apple-ceo Tim Cook. Is de tablethype voorbij? Stappen mensen over op handzame phablets, of gaan ze terug naar de productieve laptop? Maar misschien is het slechts een tijdelijke dip, in afwachting van tabletvernieuwingen. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Markt is verzadigd en veel mensen die het nut er niet van inzien of niet genoeg geld hebben om elk jaar of twee jaar hun tablet te upgraden.

Ik vind de stelling wel weer een typische Webwereld kop.

De tablet is geen Hype, en als je dat denkt/schrijft kijk dan nogmaals naar wat bijvoorbeeld de Wikipedia hierover schrijft: "Een hype is een verschijnsel dat tijdelijk bovenmatige media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is."

De dip zal eerder toe te wijzen zijn aan het feit dat de markt aan het verzadigen is. Iedereen die ik ken heeft een tablet. Zelf heb ik er drie en ze zijn veruit het meeste gebruikte apparaat in huis.

Internet devices, inclusief laptops en PC's zijn heel dominant in de samenleving aanwezig, logisch dat op een gegeven moment de rek eruit is.

De hype was al geeindigt toen je niet meer bij elke pak boter een tablet als cadeau kreeg.

Tot nu toe komen er steeds meer devices. Van mij mag en zal de trend weer naar meer in één device gaan. Ik wacht dus nog even op de "tablet met (afneembaar)toetsenbord, een scherm van rond de 15 inch en een gewicht van rond de 700 gram". De tablet\laptop\desktop vervanger, zodat je altijd je werkplek bij je draagt. Een device voor thuis, op kantoor, onderweg en in de vergaderruimte. Kan de rest weg. Surface Pro 4 met Windows 10?

Volgens mij heeft dit niets met een hype te maken, maar met verzadiging van de markt. Veel consumenten die tot de doelgroep behoren hebben nu een tablet, de vraag zal vooral een vervangingsvraag zijn en niet meer een initiele vraag. Groei in aanschaf neemt dus af, terwijl bezit nog beperkt zal toenemen. Als het een hype zou zijn, dan verwacht ik dat al deze gebruikers hun tablet zouden weggooien cq. niet meer zouden gebruiken.

"My first tablet"...
Voor veel zaken geldt dat het moeilijk is om een eerste ervaring te overtreffen. Bij tweede, derde of vierde generaties is het echt vernieuwende er vaak van af. Mogelijk dat we over een paar jaar gewoon appies overal om ons heen hebben en er nog veel meer toepassingen door spraak zullen worden aangestuurd.

Yep, de smartphones worden groter, het verschil met tablets dus kleiner. Binnen 3 jaar is het afgelopen.

Tablets zijn vaak een product ernaast, dus naast een laptop of pc. Er is geen grote behoefte aan snelle vervanging omdat ook een wat oudere tablet nog prima presteert. Waar het bij andere producten wel loont om na 2-3 jaar te vervangen is dat bij tablets minder. Het kan anders worden als de tablet echt de plaats van een laptop gaat innemen.

@henri,
Volledig oneens.
Je moet wel verslaafd zijn aan mayonaise om patat lekker te vinden.
Grapjas - 'n tablet is gewoon een afstandsbediening / ordner / browser / social media checker die je elke dag moet opladen. Kortom een ding voor mensen die niets kunnen, alleen maar lezen en/of kijken. Prima, maar 'not my cup of thee'. 'n HYPE dus in mijn beleving. Zal wel goed komen met dat ding, maar 'n serieus device...? Kids stuff in mijn beleving.
Personal note: wat je op Wikipedia leest is niet altijd (helemaal) waar.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-23T07:02:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.