Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘USB-C poort krijgt snelle acceptatie’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het nieuwe type usb-poort die Apple introduceert als enige externe poort in de nieuwe MacBook. Na diskettes en optische drives gaat ‘ouderwets’ usb eruit.

Naast de langverwachte Apple Watch heeft het bedrijf van Tim Cook begin deze week ook een geheel nieuwe MacBook onthuld. Die laptop is niet alleen dunner en lichter dan de MacBook Air maar heeft in tegenstelling tot die voorganger ook een high-res Retina-scherm. Een andere, meer omstreden vernieuwing in de nieuwe MacBook is de afwezigheid van alle externe poorten ten gunste van een enkele usb-poort van het gloednieuwe type C.

Usb Type-C is kleiner, dunner en sneller dan bestaande usb-aansluitingen. Bovendien valt de stekker ook ‘ondersteboven’ in te steken, wat een oude ergernis van usb-stekkers wegneemt, net zoals overigens Apple’s proprietary Lightning-aansluiting op iPhones en iPads. In de nieuwe MacBook dient de usb-c-poort voor zowel het aansluiten van externe usb-apparatuur - al dan niet via een verloopstekkertje voor ‘ouderwets’ usb - als voor externe beeldschermen én de stroomadapter voor de laptop. Apple neemt opnieuw het voortouw, nadat het ooit al de diskettedrive had verbannen in de allereerste iMacs en de optische drive in de MacBook Air en nieuwere iMacs. Usb-c krijgt een snelle acceptatie, omdat Apple het doorduwt. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De USB-C is niet zo nieuw, geïntroduceerd in 2013, maar nog niet toegepast. Of het echt handig is om maar 1 poort te hebben zal de praktijk moeten leren. Het lijkt mij handiger om meerdere poorten te kunnen aansluiten, dus een usb-stick en een HDMI apparaat tegelijkertijd, bijvoorbeeld, maar misschien is dat wel ouderwets.
De apple macbook is overigens bedoeld om vooral draadloos te werken.

Oh jee daar is tie weer, de "Retina-mythe.
http://www.theverge.com/2012/8/10/3226295/news-flash-surface-pro-has-a-better-retina-display-than-the-ipad

De poort zal wel langzaam komen, dat omkeren is een kleine ergernis die iedereen kent. Ben benieuwd wat Apple gaat vragen voor een verloopstekker daar hebben ze een reputatie om die extreem duur te maken.

Wat ik nog steeds niet snap, er is van alles en nog wat, behalve een draadloos oortje om het geluid van de TV duidelijk te ontvangen, als je ietsjes hardhorend begint te worden. Voor de GSM was die er al tien jaar geleden, maar voor de TV nog steeds niet. Welke uitvinder maakt mij en heel veel 65 plussers erg blij. Geloof mij dat is een gouden markt, maar als je jong bent dat denk je niet aan zoiets simpels.

Helemaal eens met Duco,
Ik heb uiteindelijk maar een Sennheiser draadloze (FM signaal) hoofdtelefoon gekocht om goed geluid te kunnen ontvangen.
Bluetooth en infrarood werken niet goed op mijn PC voor mij als gehoorbehinderde!
Gr.
Wim Ros

Voor Apple fanaten is USB-c prima, zij kopen toch alleen de Apple verloopkabels en rand apparaten.
De rest van de wereld maakt er helaas geen gebruik van. Apple heeft veel meer 'standaarden' in de wereld gezet die nooit 'standaard' zijn geworden. Geweldige marketing machine maar geen teamspeler.

1 port maar? Waar ALLES, maar dan ook echt alles over heen moet? Gaat deze kapot, dan heb je een hele dure onderlegger.. Bovendien erg onhandig als je meerdere apparaten wilt aansluiten en tegelijkertijd moet opladen.
Zit je met de verloopstekker alsnog met een onhandige klont aan je superslimme en superdunne laptop. Hier lijkt mij het design belangrijker geweest te zin dan de bruikbaarheid.

Jammer dat alleen Willem hier iets relevants te melden heeft.

USB-C is de logische opvolger van de oude USB aansluiting. Dat nieuwe computers alleen maar over deze aansluiting zullen gaan beschikken, is een waarschijnlijk toekomstscenario.

Maar dat computers, anders dan ultrabooks, over slechts één USB-C aansluiting beschikken, is natuurlijk niet zo waarschijnlijk.

Dit probleem is natuurlijk makkelijk op te lossen middels een docking station.

Dit is overigens geen Apple aansluiting of standaard. Dit is een algemene industriestandaard, waar overigens wel Apple invloeden terug te vinden zijn:
- omkeerbare connector;
- zelfde connector aan beide kanten;
- voor meerdere zaken te gebruiken (USB, video, laden)
- niet alleen te gebruiken om iets wat je op de computer aansluit mee op te laden, maar ook te gebruiken om de computer zelf op te laden.

@Frank: dat het geen Apple-bedenksel is maar een industriestandaard weet ik. Ik zeg ook niets over het wel of niet hebben van een USB-C aansluiting. Dat een USB-C aansluiting handiger en krachtiger is dan zijn voorgangers moge evident zijn. Maar voorlopig is de wereld nog niet toe is aan een apparaat met alleen USB-C. In die hoedanigheid ben ik het dus eens met het commentaar van Willem.

Ik zeg ook alleen dat 1 aansluiting bitter weinig is als je hier alle functies over wilt laten lopen. Dat dit te verhelpen is met een uitbreidingsadapter of dockingstation doet m.i. afbreuk aan het principe van een ultrabook, en lijkt het design ("nu nog dunner") dus belangrijker te zijn dan functionaliteit.

Voor de duidelijkheid: ik ben niet voor of tegen Apple. Sommige dingen hebben ze mee, sommige tegen. Net een Windows-PC zal ik maar zeggen.

Ik vind het geniaal van Apple en bovendien gewaagd.

Mijn eerste gedachte was "Als je een beeldscherm aansluit kun je niet tegelijkertijd opladen" maar in de basis zou een beeldscherm je laptop via de poort op kunnen laden.

Micro USB haat ik omdat ik altijd loop te klooien, geen onder of boven is dus erg fijn.

Beeldschermen kunnen ook steeds vaker draadloos als werkt het nog niet perfect.

Zelf gebruik ik veel een Chromebook, deze gebruik ik nu al een paar maanden, maar ik heb *niet één* keer een poort gebruikt, mede omdat je door een goed touchpad (en die heeft Apple nog beter en groter dan de Chromebook) eigenlijk niets nodig heeft. De Chromebook heeft bovendien niet eens een echte harde schijf.

Met andere woorden: Ik geloof dat dit concept prima kan werken zolang je maar zelf bewust bent wat je nodig hebt. Het is niet voor iedereen.

Ik heb een iPhone 6. Dat ding is erg dun. Dan vond ik een onzin feature, maar nu moet ik zeggen dat het bij gebruik toch wel heerlijk is dat ie zo dun is. Onverwacht voor mij, maar waar.

Zelfde heb ik met de Apple Watch. Ik zie de toegevoegde waarde niet zo goed, maar waarschijnlijk is dat *mijn* beperking en zal het in de praktijk toch wel een bijzonder handig apparaat blijken....

Dus ja, ik denk dat USB-c een snelle acceptatie zal genieten vooral dankzij de aanjagende capaciteit van Apple.

@cyberiad
Heb je wel eens met een (Apple) ultrabook gewerkt?

Een MacBook (dus ook de MacBook Air) heeft een perfecte trackpad. Je gebruikt dus geen muis, maar als je dat toch doet, dan is dat een (BT) Magic Mouse.

Je gaat het internet op middels wifi.

Een tweede scherm gaat makkelijk via Apple TV, wederom draadloos. ChromeCast werkt overigens ook.

Backups? Die gaan door de lucht naar een NAS in de meterkast.

Printen? Dat gaat tegenwoordig ook via wifi.

Uitzondering 1: laden doe ik bedraad, met een MagSafe adapter. Struikel je over het snoer, dan schiet die magnetische adapter los, waardoor je MacBook gewoon op je bureau blijft staan en niet op de grond kapot valt. Dit is voor mij meteen het grootste bezwaar van laden via USB-C: het is geen MagSafe!

Uitzondering 2: het gebeurt een paar keer per jaar dat ik een USB stick in de MBA stop om een paar bestanden over te zetten.

Met andere woorden: een MacBook Air (ultrabook) gebruik je draadloos. Draden gebruik je alleen bij zeer grote uitzondering.

Gebruik je alles bedraad, en wil je printers en schijven en ethernet en schermen en … aansluiten, dan is een ultrabook niet het juiste apparaat voor jou. Dan moet je gewoon een oude vertrouwde massieve PC kopen, die je middels 58 kabels met de buitenwereld kunt verbinden.

@Frank: nee, daar heb ik nog nooit (echt) mee gewerkt. Ben zeker niet anti-Apple, maar persoonlijk vind ik Apple gewoon te duur. Mijn vrouw heeft vanwege haar werk een i(*), een Phone, pad en Macbook. Vind het niet overdreven beter werken, maar dat is gewoon persoonlijk. Ik heb dat ook bij diverse merken laptops. Mijn vrouw is overigens wel tevreden ;-)

Ik heb bezwaren tegen ALLEEN draadloos, want dat gaat helaas zeer regelmatig fout. Mocht ik regelmatig meemaken met genoemde i(*). Niet alleen vanwege druk gebruik, maar ook vanwege softwarefouten in iOS en Yosemite.
Maar mijn grootste bezwaar blijft gewoon een ENKELE uitvoering van een connector waar veel functionaliteit aan wordt toegekend. Single point of failure. We gaan het zien.

PS. Zonder "stijl vet" kan ik helaas alleen nadruk leggen d.m.v. hoofdletters. Excuses hiervoor.

PPS. Ik kom veel bij klanten waar de situatie niet zo ideaal is als jij hierboven schetst, en waar (helaas?) bekabeling nodig is. Niet iedereen heeft een draadloze printer, NAS, of draadloos beeldscherm. Blijkbaar is dit een groep die momenteel door Apple niet als doelgroep wordt gezien.

@cyberiad:
Alleen draadloos is de trend. Een iPad of Sony Xperia met een snoertje verbonden met het internet… zie je het voor je?

Een ultrabook is een zeer portable laptop, waardoor het logisch is om, net als bij de tablets, alles draadloos te doen. Eigenlijk wil je ook op grotere laptops geen tientallen dingen aansluiten: dat beperkt de draagbaarheid.

Echter, een laptop kun je ook prima met één klik of één enkel snoertje op een docking station aansluiten. Dat docking station heeft dan bijvoorbeeld een bedraad toetsenbord en muis, een ethernet aansluiting voor internet en een bedrade externe monitor.

Voorheen had Apple zo'n laptop hub op basis van Thunderbolt, maar dat kan natuurlijk ook op basis van USB-C.

Overigens werkt iOS 8 probleemloos bij mij, en heb ik geen ervaring met Yosemite. Vanwege de verschillende problemen die gemeld worden, ben ik (tot grote tevredenheid) op Mountain Lion blijven hangen.

Hierdoor krijgt een USB-C Poort inderdaad een snelle acceptatie, wel zo logisch als een bedrijf als Apple dit bij hun fans op hun bord voorschotelt. Of één all in one poort zakelijk daadwerkelijk praktisch is valt te betwijfelen gezien je nu bijvoorbeeld geen projector en stroomtoevoer tegelijkertijd kan aansluiten. Dit is natuurlijk makkelijk op te lossen met adapter accessoires die je kan aanschaffen (en gemakkelijk kan kwijtraken). Jammer dat de nieuwe MacBook geen draadloze oplaadfunctie aan boord heeft, zeker gezien veel USB apparatuur ook stroom via de USB verbruiken waardoor de batterij wel eens snel leeg kan raken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-11T07:59:00.000Z Jasper Bakker