Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Interbellum Lumia-flagships is sluw’

Dit artikel delen:

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het uitblijven van high-end Lumia-smartphones (en phablets). Microsoft wacht sluw tot het Windows 10 af heeft.

Topmodellen van smartphones, zogeheten flagship phones, zijn belangrijk voor de uitstraling van een leverancier en vaak ook van het gebruikte softwareplatform. Voor Windows Phone heeft Nokia tot op heden de boventoon gevoerd, met technisch vernuft zoals de Pureview-cameratechnologie. Vandaar ook dat Microsoft die - overgebleven trouwe - phone-partner heeft ingelijfd. Om vervolgens geen toptoestellen meer uit te brengen.

De Lumia-flagships die Nokia nog heeft uitgebracht, zijn inmiddels alweer redelijk oud. Microsoft heeft bij de lancering van nieuwe instapmodellen laten weten dat het pas met de komst van Windows 10 weer verse flagship phones uitbrengt. Sluw, want zo jaagt het twee keer media-aandacht aan: nu en straks na de zomervakantie weer. Bovendien vermijdt het eventuele upgrade-perikelen die voor toptoestellen met krachtige hardware toch wel genant zouden zijn. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Microsoft is meer marketingbedrijf dan ICT-bedrijf, alles voor shareholders value. En dat gaat ten koste van kwaliteit, betrouwbaarheid en innovatie.

Hun probleem is, dat Windows Phone zó goed is, dat het als OS zijnde niet de allernieuwste Hardware nodig heeft, om snel te zijn. Ik heb o.a. een Lumia 1520 en een 930, en beide zijn compleet, snel, de accuduur is gigantisch (op de 1520 met gemak 2 dagen), de camera's nog steeds één van de beste op de markt. Het is in tegenstelling tot het resource-hungry Android niet heel erg nodig meer CPU / intern geheugen erbij te stoppen. Maar o.a. met unified apps gaat Windows 10 écht scoren !!

Gezien de prima prestaties van de huidige toestellen heb ik hoge verwachtingen van het nieuwe toptoestel met WP 10.
Met een onderkant model als de Lumia 625 met WP 8.1 (Denim) (2 dagen met de accu met normaal gebruik) en een vorige topper, de Lumia 925 (1 dag accu met behoorlijk extreem gebruik) heb ik alle reden om dat aan te nemen.
En je betaalt ook nog eens beduidend minder dan wat je voor een Holy Apple met dezelfde specs kwijt zou zijn .

Als er iets niet vergelijkbaar is tussen de verschillende smart phones, dan zijn dat de specificaties. Android heeft veel meer resources nodig dan iOS, en als daar ook nog een zware schil overheen zit, zoals bij Samsung, dan zeggen aantallen cores en gigahertz helemaal niets.

Waar het om gaat is apps, apps en apps. Niet de zoveelste "fart app", maar algemene privé en zakelijke apps, sociale media, een afstandsbediening voor je AV apparatuur, een Nevobo of KNLTB app, dat soort dingen.

Zaken dus die het verschil maken.

En de camera? Dat maakt niets uit. Apple, Samsung en Sony stoppen prima camera's in hun telefoons. Dat die van een Lumia iets beter is boeit niemand.

Ik heb een 930, en zou niet weten wat er nog meer topper aan moet zijn. De beste camera van dit moment. Super snel, prachtig scherm. Gratis offline wereld navigatie, Office pakket erop, facebooken en pdf werkt als een tierelier.
En een modern fris OS. Dat t.o.v. het rommelige Android en gesloten iOS. Model is nog geen jaar oud.
Kortom ik begrijp deze discussie eigenlijk niet.

@JW
Android is rommelig, en fabrikanten verergeren dat nog door daarbovenop nog hun schil en (100% overbodige) software te zetten.

Zowel iOS als Windows Phone is gesloten, je kunt er alleen apps opzetten via de app store. Maar iedereen kan er apps voor ontwikkelen, en via de app store verspreiden.

Het geslotene van iOS en WP zie ik zelf als een voordeel. App X kan niet beïnvloed worden door app Y. Dat heeft als "nadeel" dat een cheat app geen toegang tot hogere levels of andere werelden kan geven in een spel, maar dat heeft als zeer groot voordeel dat een stuk malware ook geen aanpassingen kan doen in je telebankier app.

Een telefoon is een goede telefoon als die voor jou voldoet. Zijn alle apps die je ooit nodig hebt meegeleverd of uit de app store te halen, en de bediening bevalt, prima.

Als ik naar het OS en de standaard apps kijk, dan staat WP boven Android. Maar qua apps blijft WP achter. Ieder moet zelf de afweging maken of dat voor hem/haar een probleem is of niet.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-13T08:02:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.