Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Zuinigheid is het nieuwe zwart’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de omslag in de technologierace van snelheid naar zuinigheid. Intels Core-M-processors presteren minder goed maar gaan veel langer mee op een volle accu. Performance delft het onderspit.

Intel is jarenlang verwikkeld geweest in een snelheidsrace met AMD. De GHz’en gingen voor alles; zo was de Pentium 4 een energievretend monster, mede dankzij de lange pipeline voor instructies. Sindsdien is er veel meer aandacht bij de processormakers voor efficiëntie, waarbij de metric performance-per-Watt de boventoon is gaan voeren. Toch was er nog altijd veel aandacht voor prestatieverbeteringen. Die tijd lijkt nu voorbij.

Ingegeven door mobile computing en pressie van het ARM-processorplatform is zuinigheid nu het nieuwe, allesoverheersende doel. Zie maar Intels Core M-processors die nu in meer en meer laptops opduiken: qua prestatieniveau een stap terug, zelfs ten opzichte van instapchips in de Core i3-lijn. Maar dat offer is het waard, om langer mobiel te kunnen werken en zelfs zonder koelfans. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Of een Core M volstaat, of dat je beter afbent met een Core i5, dat hangt helemaal af van wat je met je computer doet.

Voor de complexere bewerkingen van foto's en het editen van video is een snelle processor gewenst. Als je je computer veel te doen geeft (bv torrents downloaden, video renderen) en je ondertussen gewoon door wilt kunnen werken, ook dan is rekenkracht vereist.

Maar voor standaard huis en kantoortoepassingen, zoals MS Office, mail en browsen, volstaat een Intel Core M processor. Sterker nog, mensen die overstappen van een desktop met een harde schijf naar een laptop met Core M en een SSD, die merken waarschijnlijk helemaal geen performance verlies, grote kans dat ze de laptop als sneller ervaren.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-16T08:00:00.000Z Jasper Bakker